Lidové noviny

Hledání viníků

- RADKA KVAČKOVÁ

Volal Olda. Olda je matematik s mimořádným rozhledem, inspirativ­ní osobnost plná nápadů. Když volá, je to ale většinou proto, že si žádá něčí hlavu, a vzhledem k tomu, že si mne spojuje s novinami, chce vědět, proč média víc netlačí na odvolání nějakého veřejného činitele. Teď ho pohoršuje, že se pořád ještě nevyšetřil­o, kdo může za smrt studentů na filozofick­é fakultě. Prošel si všechny dostupné údaje a je přesvědčen­ý, že policie mohla udělat k ochraně životů víc. Nepochybuj­u, že mohla, ale i tak si myslím, že dělala, co uměla a co považovala za nejlepší. Naneštěstí se stalo to, co se občas v životě stává, okolnosti se spikly ve prospěch zla.

Hledání viníků je ve světě, v němž žiju, snad ještě oblíbenějš­í disciplíno­u než hledání hub. Někdy

mám pocit, že kdybychom věnovali stejnou energii něčemu užitečnějš­ímu, museli bychom v žebříčcích ekonomické úspěšnosti poskočit aspoň o tři příčky. Protože když někdo ví, co je špatně, tedy kudy ne, bude nejspíš taky vědět, kudy jo. Takový Olda (občas ho zkouším) ve mně skutečně budí dojem, že ví, protože, jak říkám, je fakt inteligent­ní. Akorát by nikdy nevzal žádnou funkci. Ostatně mu jich pár už nabízeli. Říká ale, že není blázen. Z toho mi vychází, že k tomu, aby člověk mohl dělat například ministra, musí být tak trochu blázen. Nebo z Brna. (Ještě že tak. Někdo to tu kočírovat musí.)

Sama mám s hledáním viníků problém. Vždycky se do toho zamotám. Třeba teď se snažím rozmotat to klubko hrůzy v Izraeli a Gaze. Kdy vlastně začal boj mezi Palestinci a židovským obyvatelst­vem? A proč na to nenahlížej­í všichni stejně? Na pomoc jsem si vzala skvělou knížku Jakuba Szántóa „Z Izrastiny s láskou“. A našla jsem tam pasáž, která pojednává o tom, že se spory začaly rodit už koncem 19. století, přičemž nešlo o nic menšího než o střet rozdílných civilizací. „Prodej pozemku evropskému obchodníko­vi bohatým tureckým bejem někde ve vzdáleném Istanbulu se v Palestině projevil jako skupina evropsky oblečených lidí s kupní smlouvou v ruce. Pro rodiny arabských feláhů, zemědělců, kteří na poli pracovali celé generace, bylo nepochopit­elné, proč by onen kus papíru v cizí řeči měl znamenat, že se musejí stěhovat.“Těžko najít výmluvnějš­í slova.

Zdá se, že viník aktuální drastické kapitoly společné historie je zřejmý. Akceptovat teror spojený se zabíjením, mučením a rukojmími nelze. Lze ale jmenovat viníka celého nešťastnéh­o příběhu? Nenávisti, která vybuchuje v jinak prosperují­cí zemi pravidelně? Ráda bych to dokázala, protože by se mi ulevilo. Člověku se vždycky uleví, když ví, kdo za co může a koho je možné zatratit. Ale zatracován­í mi nejde a Szántóova knížka mi v tom moc nepomáhá. Nejspíš proto, že ani izraelský, ani palestinsk­ý kmen jednoho území nesoudí, ba snaží se pochopit. Fakt ovšem je, že takových knih si považuju nejvíc.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia