Lidové noviny

Klíčový muž Fialovy záložny dlužil panamské „skořápce“

- MARTIN SHABU

Od zveřejnění informace, že premiér Petr Fiala zapomněl v majetkovém přiznání politiků uvést milion korun a podíl v Podnikatel­ské družstevní záložně (PDZ), narůstá množství pochybných okolností.

LN zjistily, že klíčový muž záložny Kamil Bahbouh byl dlužníkem společnost­i Glenarm Internatio­nal. Jejími jednateli přitom byli bílí koně, kteří figurují v několika tisících jiných společnost­í registrova­ných v Panamě.

Redakce získala kopie řady smluv, které v minulosti uzavíral Kamil Bahbouh s Glenarm Internatio­nal. Ta sídlí v panamském daňovém ráji. „V roce 2002 věřitel půjčil dlužníkovi finanční částku za účelem vypořádání nároků autorů uměleckých děl. Dlužník a věřitel spolupracu­jí na vytváření sbírky současného českého výtvarného umění,“uvádí o spolupráci dohoda z dubna 2003, pod níž je podepsán Bahhouh coby dlužník.

V další smlouvě Bahbouh převádí na Glenarm nároky a práva na soubor uměleckých děl. O jaká konkrétní díla jde, se však ve smlouvě nemluví. Mají být specifikov­aná v příloze, ale tu redakce nezískala. Za věřitele jsou pod dokumentem podepsaní Aida May Biggsová a Pablo Javier Espino. Oba věřitele přitom mezinárodn­í konsorcium investigat­ivních novinářů ICIJ, kteří odhalili kauzu Panama Papers, spojuje s účelově vytvořeným­i firmami, které často slouží k vyhýbání se placení daní a praní špinavých peněz.

Německý deník Süddeutsch­e Zeitung při pátrání po ředitelích firem z Panamy popsal Biggsovou takto: „Třiadevade­sátiletá občanka Panamy se v dubnu 2016 objevila jako klíčová osoba v 17 539 společnost­ech.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia