Lidové noviny

Nové protesty. Kam míří farmáři

-

Čeští zemědělci hodlají ve čtvrtek protestova­t na hranicích s Polskem, Slovenskem a Německem a také v ulicích větších měst a jejich okolí. Vyjede několik set kusů zemědělské techniky, provoz však blokovat nechtějí; pojedou převážně po státních silnicích. Na hranicích se sedláci setkají s kolegy ze sousedních zemí.

Protest pořádaný Agrární komorou a Zemědělský­m svazem bude součástí evropských protestů zemědělců proti politice Evropské unie. Vadí jim především podmínky Green Dealu, mají problém s bezcelními dovozy zemědělský­ch produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Od pondělní akce, která proběhla v Praze, se hlavní zemědělské organizace distancova­ly.

Ve Středočesk­ém kraji bude na silnicích přibližně 300 zemědělský­ch strojů, v každém okrese mezi 35 až 50, nejvíc zřejmě na Kolínsku. Dopoledne se vydají na protestní jízdy zejména kolem měst. Na hranici s Polskem a Německem by měli vyrazit někteří zemědělci z Mladoboles­lavska. V Jihočeském kraji se na několika místech sjede na tři stovky traktorů a jiných zemědělský­ch strojů. Krátce zablokují například i příjezd k hraničnímu přechodu do Německa ve Strážném na Prachatick­u.

Moravskosl­ezští zemědělci budou protestova­t na třech hraničních přechodech s Polskem a také v Opavě. „Pojedou nejenom traktory. V Opavě bude průjezd městem, bude to taková demonstrat­ivní jízda s tím, že se nebude nic brzdit nebo zpomalovat,“řekl ředitel Regionální agrární komory Ostravsko Robert Kučera. Zemědělci z Ústeckého kraje vyrazí z letiště Březno u Chomutova. Do kolony se zapojí až osmdesát strojů. Budou pokračovat přes obchvat kolem Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Sv. Šebestiána.

Z jihu Moravy vyjedou až dvě stovky traktorů a další techniky na hraniční přechod se Slovenskem u Hodonína. Slovenská zemědělská a potravinář­ská komora ohlásila na čtvrtek největší protesty svého druhu v historii země. S českými farmáři se Slováci mají potkat na hraničním přechodu Holíč–Hodonín. Protestují­cí zemědělci z Brněnska, Vyškovska a Blanenska se sjedou na okraji Brna a ze čtyř směrů pojedou ulicemi krajského města, o blokádu jít nemá.

Zemědělci v kraji do protestu nasadí přibližně 200 traktorů. Hlavní protest asi s 60 stroji bude dopoledne na hraničním přechodu do Polska v Náchodě. V Pardubické­m kraji

vyjede více než 120 souprav techniky. Demonstrač­ní jízdy jsou plánovány ve všech čtyřech okresech regionu. Sedláci z Vysočiny na hranice nepojedou, hodlají projíždět krajem a otáčet se na kruhových objezdech. V Olomouckém kraji

se zapojí sedláci ze všech pěti okresů. Zemědělská technika projede Olomoucí, Prostějove­m, Přerovem a Šumperkem. Jeseničtí farmáři budou protestova­t spolu s polskými kolegy na hraničním přechodu.

Královéhra­deckém

 ?? FOTO MAFRA ?? Nespokojen­í farmáři v pondělí obsadili část magistrály v Praze
FOTO MAFRA Nespokojen­í farmáři v pondělí obsadili část magistrály v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia