Lidové noviny

U pětiny udeří druhý nádor

-

„Až čtvrtinu z případů ledvinovýc­h tumorů tvoří lidé, kteří už v minulosti nějakou rakovinu přežili. To může skutečně souviset i s tím, že prodělali chemoterap­ii,“souhlasí i přednosta Onkologick­é kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petruželka. Právě ledviny totiž podle něj hrají klíčovou roli ve vylučování chemoterap­ie a jejich metabolitů.

Ledvinám podle něj nesvědčí ani dlouhodobé užívání léků na bolest.

Rakovina není viróza

Mezi další orgány, na kterých mohou bujet takzvané sekundární novotvary, patří tlusté střevo, plíce, slinivka či prostata. „Poměrně často se po léčbě první rakoviny objevují i hematoonko­logické nádory, což zřejmě souvisí s genetikou těchto lidí,“pokračuje šéf Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. Česko se prý v tomto trendu nikterak nevymyká celoevrops­kým poměrům. „Podobný vývoj pozorujeme i v řadě dalších zemí,“podotýká. Lidé si podle něj zkrátka budou muset zvyknout na to, že léčba rakoviny bude nejenom čím dál častější, ale že ji řada pacientů zažije dokonce opakovaně.

O to víc by se podle něj mělo dbát na to, aby se Češi poctivě účastnili všech screeningo­vých programů. Tumor se totiž díky nim může najít alespoň včas. „Na prohlídky by přitom měli chodit úplně všichni. I ti, kdo už se z nějaké rakoviny vyléčili,“říká Dušek a dodává: „Rakovina totiž není viróza, jejím proděláním si člověk imunitu nevytvoří. Naopak, právě tito lidé jsou k rakovině evidentně predispono­vaní, když už ji jednou měli. Šance, že je potká další tumor na jiném orgánu, je proto veliká.“

Půl milionu tumorů

Třeba v loňském roce začaly pojišťovny lidem nově hradit screening rakoviny plic. Letos k tomu připojily i prostatu. „Kvůli zhoubným nádorům prostaty totiž každoročně zemřou přibližně tři tisíce českých mužů. Přitom pokud by se jejich tumor našel dřív, nemuselo by to tak dopadnout,“vysvětluje šéf správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Tom Philipp (KDU-ČSL). Zatímco v raném stadiu je podle něj šance pacienta na vyléčení z této rakoviny prakticky stoprocent­ní, ve čtvrtém stadiu klesá na pouhých čtyřicet procent. „A to už je rozdíl,“upozorňuje. Nového screeningu se podle něj mohou zúčastnit všichni muži od padesáti do devětašede­sáti let.

Kromě toho už v Česku několik let běží preventivn­í programy na odhalení rakoviny prsu, děložního čípku či střeva a konečníku. „Bohužel ne každý této možnosti využije a na prohlídku se dostaví,“krčí rameny Ladislav Dušek.

V Česku žije zhruba 490 tisíc lidí, kteří se aktuálně léčí s rakovinou nebo kteří tuto nemoc v minulosti prodělali. Další rychle přibývají. Třeba v roce 2022 lékaři tuto diagnózu oznámili 64 726 novým pacientům. Nejčastěji nádory nacházeli na prostatě, v prsu, střevě nebo na plicích. Ve stejném roce choroba zabila 27 286 lidí.

 ?? ?? Kolik pacientů ročně slyšelo v průměru diagnózu v daném časovém období / rakovinu lidé dostali podruhé či potřetí…
Kolik pacientů ročně slyšelo v průměru diagnózu v daném časovém období / rakovinu lidé dostali podruhé či potřetí…

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia