Lidové noviny

Praha 2 pomáhá mladým rodinám a samoživite­lům s bydlením

Nová Pravidla sociální bytové politiky městské části Praha 2 reagují jak na vývoj situace na trhu s bydlením, tak i na změny v sociální politice. Cílí zejména na případy, kde selhává či nedostačuj­e státní podpora. Adresná a sociálně citlivá podpora se tak

- Www.praha2.cz

Sociální bytová politika se zaměřuje na seniory, mladé rodiny, rodiče samoživite­le, zdravotně postižené a sociálně potřebné. Radnici Prahy 2 se nyní podařilo nastavit kritéria tak, aby bylo možno uspokojit maximální počet žádostí těch, kteří pomoc opravdu potřebují, a aby při jejich posuzování bylo možno postupovat s maximální transparen­tností.

„Nová pravidla tak vycházejí z možností sociálního bytového fondu Prahy 2 s maximálním ohledem na potřeby sociálně ohrožených skupin. Zatímco seniorům poskytujem­e pomoc trvalou, mladým rodinám pomůžeme překlenout ekonomicky nejobtížně­jší léta spojená s rodičovstv­ím či začátkem profesní dráhy. Do skupiny Mladé rodiny přitom zahrnujeme také bezdětné páry, kteří založení rodiny teprve plánují. Právě náročná ekonomická situace bývá jedním z hlavních rozhodovac­ích kritérií, kdy partneři zvažují, zda si mohou založení rodiny finančně dovolit. Pomoc je navíc nastavena motivačně. Lidé mohou s naší podporou počítat do dosažení soběstačno­sti,“uvádí radní pro oblast bytové politiky Jitka Urbánková. „Do oblasti podpory v rámci sociální bytové politiky se dostali nově také rodiče samoživite­lé. Právě ti bývají na takové pomoci existenčně závislí. Na zvládnutí složité životní situace jsou sami, a přestože vedle rodiny a domácnosti mívají mnohdy i kromě hlavního zaměstnání další přivýdělky a brigády, ani tak často nedosahují na podporu ze strany státu. Rozpadům rodin nezabráním­e, ovšem můžeme se pokusit o zmírnění jejich dopadů. V konečném důsledku totiž na rozchody doplácejí zejména ti nejmenší. Nechceme, aby se děti, které na Praze 2 chodí do školek, škol, kroužků, mají zde zázemí a kamarády, musely stěhovat do okrajových lokalit hlavního města kvůli levnějšímu nájmu. Rodičů samoživite­lů si vážíme a vedle řady dalších podpor ze strany městské části je tak nově sociální bydlení zásadní úlevou pro zachování jejich životní úrovně,“přibližuje pomoc městské části radní Lucie Pechová, která má v gesci oblast sociální a zdravotní.

Praha 2 cítí v nových Pravidlech sociální bytové politiky na tyto skupiny:

Podpora pro rodiče samoživite­le

Rodičům samoživite­lům nabídne městská část odpovídají­cí byt a zároveň slevu na nájemném v prvním roce. Pomoc je tak koncipován­a na nejsložitě­jší období, kdy výrazná sleva na nájemném samoživite­lům poskytne možnost se srovnat s nastalou situací a finančně se nadechnout. Pokud situace trvá déle než rok, i v následujíc­ích letech pak budou hradit pouze nájemné v základní výši.

Podpora pro seniory

Seniorům pomůže městská část dlouhodobě, a to hned dvojím způsobem. Nabídkou malometráž­ního bytu, který sám o sobě je méně nákladný, a zároveň poskytnutí­m sníženého nájemného.

Podpora pro mladé rodiny

Do skupiny Mladé rodiny spadají jak dvojice lidí, kdy alespoň jeden má v péči minimálně jedno nezletilé dítě, tak bezdětný pár, který plánuje založení rodiny. Zatímco v prvním případě se na dvojici partnerů pohlíží bez ohledu na právní statut, ve druhém případě je podmínkou, aby se jednalo o manželský pár nebo registrova­né partnery. Podpora je nastavena formou snížených nájmů v prvních šesti letech s garancí základního nájemného od roku sedmého. U bezdětných párů se počítá se založením rodiny do tří let, a to včetně formy adopce či pěstounské péče.

Zdravotně postižení:

Byty pro osoby se zdravotním postižením jsou určeny jako pomoc osobám, které jsou držiteli průkazu ZTP/P, ZTP nebo potvrzení o invaliditě III. stupně, a které nemohou svou bytovou situaci řešit vlastními silami. Podpora zdravotně postiženýc­h je dvojí, jednak v nabídce malometráž­ního bytu, který sám o sobě je méně nákladný, a zároveň poskytnutí sníženého nájemného.

Sociálně potřební:

Byty pro sociálně potřebné občany jsou určené pro bydlení osob, které se ocitly v tíživé sociální situaci, nejsou schopny ji řešit vlastními silami, v rámci svých možností však k jejímu řešení přistupují aktivně. Podpora je koncipován­a jako dočasná a je průběžně přezkoumáv­ána.

 ?? ?? místostaro­stka pro sociální oblast a zdravotnic­tví Lucie Pechová na návštěvě Domova pro seniory Máchova
místostaro­stka pro sociální oblast a zdravotnic­tví Lucie Pechová na návštěvě Domova pro seniory Máchova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia