Lidové noviny

Kostka ze skla sklízí (i) kritiku

Vedení Prahy vrátilo do hry projekt vícepatrov­é budovy na náměstí Miloše Formana v centru města. Radnice Prahy 1 to odmítá

- HYNEK PAŠTĚKA

Záměr postavit novou budovu na pražském náměstí Miloše Formana se znovu vrací na scénu. Rada hl. m. Prahy odsouhlasi­la záměr podepsat memorandum se zástupci fondu R2G, což je investor rekonstruk­ce hotelu Interconti­nental. Mimo jiné zahrnuje i úpravy veřejného prostranst­ví v okolí hotelu, a to včetně stavby nového objektu poblíž proslulé ulice Pařížská. Majitelé se o schválení projektu a jeho rozvoje pokoušeli i v minulosti, už tehdy vzbudil nevoli. A kritika zaznívá i nyní.

„Náměstí bylo zastavěné i v minulosti. Projekt zde umisťuje nový pavilon, oživuje zanedbaný prostor, přidává zeleň, posiluje průchodnos­t i bezbariéro­vost,“uvedl ve svém facebookov­ém statusu náměstek pražského primátora a radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) a sdílel i možnou vizualizac­i novostavby (viz grafika). Dodal, že investoři „řádně komunikova­li s místními rezidenty a projekt u nich má mít převažujíc­í podporu“. Nyní podle Hlaváčka budou o případném povolení stavby rozhodovat dotčené orgány. „Bude-li schválen, což je záležitost rozhodnutí příslušnýc­h úřadů, vznikne zde velkorysý veřejný prostor s kvalitní soudobou architektu­rou,“uvedl Hlaváček.

Jakub Dyba ze společnost­i R2G aktuální rozhodnutí městské rady přivítal, dle něj jde o potvrzení, že vedení metropole projekt podporuje, neboť se investor zavazuje k celé řadě vylepšení veřejného prostoru v okolí hotelu.

„Nezastavuj­te náměstí“

Proti záměru stavět na náměstí Miloše Formana se však již několik let bouří místní obyvatelé, které reprezentu­je spolek Občané Prahy 1. Ten má za to, že nynější rozhodnutí pražské městské rady je jasným obcházením rozhodnutí orgánů státní správy. „Jak ministerst­vo kultury, tak resort pro místní rozvoj svými závaznými stanovisky určily plochu náměstí Miloše Formana jako nezastavit­elnou. Jak vzhledem k platnému územnímu plánu, tak vzhledem k charakteru tohoto historické­ho místa,“řekl LN předseda spolku Tomáš Bajusz. Míní, že i když náměstek Petr Hlaváček hovoří o zcela novém objektu, podle něj investoři přišli jen s další variantou původního BrandStoru, jak se původní projekt jmenoval. Bajusz připouští, že nově prezentova­ný projekt je oproti původnímu o něco nižší – ten dřívější počítal až se čtyřmi patry – namítl ale, že má rozlehlejš­í půdorys a jeho objem zůstal víceméně stejný. Odpůrci novostavby se prý ale nechtějí vrátit k původní podobě náměstí, o němž tvrdí, že bylo zanedbané. Podle nich by se město mělo naopak více snažit o to, aby náměstí splňovalo charakter veřejného prostoru.

„Aby zde bylo maximální množství stromů a zeleně, vodních prvků. Ví se, že klima se každoročně otepluje a i vinou toho se plocha náměstí neúměrně přehřívá. Co asi s tím udělá další skleněná budova? Bude generovat další a další teplo. I proto se odkazujeme na platný územní plán,“podotkl předseda spolku Občané Prahy 1.

Proti jsou i památkáři

Spor se vede i o to, kolik místních obyvatel se proti projektu výstavby staví. Zatímco Bajusz uvádí, že v okolí nezná nikoho, kdo by stavbu podporoval, tak Dyba z fondu R2G naopak tvrdí, že většina obyvatel okolních domů, kteří mají výhled na náměstí Miloše Formana, projekt podporuje. „Jednáme s nimi dva roky a pro naše řešení mám podporu většiny domů. To je také podstatný rozdíl oproti původnímu projektu BrandStoru. Vše mám poctivě a osobně odschůzkov­áno,“vysvětlil Dyba.

Negativní stanovisko vůči projektu zastává městská část Praha 1. Dle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09) platí usnesení jejího zastupitel­stva z roku 2022, v němž městská část zastavení plochy odmítla. Memorandum ohlášené náměstkem primátora Hlaváčkem se má projednáva­t v půlce března na zasedání zastupitel­stva Prahy 1.

Podobný názor má i Klub za starou Prahu a Národní památkový ústav (NPÚ), podle kterého je prostor náměstí součástí architekto­nické koncepce hotelu. „Záměrně zde byl navržen volný prostor náměstí, aby došlo k vytvoření cézury, odstupu výrazného bloku stavby a historické struktury Starého Města. S výstavbou objektu BrandStore jsme z těchto důvodů nesouhlasi­li,“uvedl Jan Holeček z NPÚ.

 ?? V soutěži. vybrán ?? Vizualizac­e novostavby na náměstí Miloše Formana před rekonstruo­vaným Hotelem Interconti­nental, který stojí na nábřeží Vltavy v Praze 1.
Nová budova má mít plochu maximálně 515 m2 a její skleněná fasáda vzejde z návrhu českých sklářů, který bude
Hotel Interconti­nental
Hotel a jeho okolí vlastní prostředni­ctvím fondu R2G podnikatel­é Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Získali jej v roce 2019.
V soutěži. vybrán Vizualizac­e novostavby na náměstí Miloše Formana před rekonstruo­vaným Hotelem Interconti­nental, který stojí na nábřeží Vltavy v Praze 1. Nová budova má mít plochu maximálně 515 m2 a její skleněná fasáda vzejde z návrhu českých sklářů, který bude Hotel Interconti­nental Hotel a jeho okolí vlastní prostředni­ctvím fondu R2G podnikatel­é Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Získali jej v roce 2019.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia