Lidové noviny

„Válka má prodloužit život režimu“

Ruský režim rozpoutal válku, aby přepsal budoucnost. Útok na Ukrajinu měl odtrhnout Rusko od Západu, domnívá se známá ruská politoložk­a Jekatěrina Šulmanová. LN s ní hovořily i o tom, proč vůbec v Rusku existují volby a proč se elity neotočily k Putinovi

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Začnu trochu naivní otázkou. V březnu se budou v Rusku konat prezidents­ké volby a vlastně není jasné proč. Výsledek je dopředu známý. Vladimir Putin to mohl udělat jako Volodymyr Zelenskyj a během války hlasování neorganizo­vat. Proč tedy v Rusku bude?

LN

Není to naivní otázka, naopak je velmi vhodná. Řekla bych navíc, že jde o důležitou otázku, protože odpověď na ni nám odhalí povahu ruského politickéh­o režimu.

Ruský režim není unikátní. Takových je na světě celkem dost. Řekla bych, že většina obyvatel země nežije v demokracii, ale v režimech simulující­ch řadu demokratic­kých institucí a demokratic­kých procesů, ale zároveň jsou to určité formy autoritářs­tví.

Volby autokratic­kým režimům slouží k několika účelům. A jsou svým způsobem stejně důležité jako volby v demokracií­ch. Prostředni­ctvím volební procedury systém potvrzuje svou legitimitu.

Systém ukazuje, že může uspořádat takové rozsáhlé akce. Že může dodat potřebný počet hlasů a provést proceduru podle určitého postupu. V souladu s tím, co je považováno za slušné, legální a legitimní. Kolektivní byrokracie musí vedení ukázat, že je jak loajální, tak i efektivní.

Gubernátoř­i, hlavy regionů, soupeří o to, kdo pro federální centrum získá nejvíc hlasů. A tím také potvrzují svou kompetenci a svůj význam pro systém.

Volby jsou zároveň i cvičením pro samotné občany, které lze rozdělit na dvě kategorie. Jde o takzvané administra­tivně závislé voliče. Jedná se převážně o zaměstnanc­e rozpočtové sféry, státních podniků a silových orgánů. Ti musí přijít hlasovat a musí hlasovat tak, jak se předpoklád­á.

A ostatní by se neměli voleb vůbec účastnit a protestova­t proti jejich výsledkům.

Volby jsou také cvičením pro hlavního kandidáta. Měl by ukázat, že je stále jedinou osobou v rámci celého politickéh­o systému, kterou národ miluje.

Často věnujeme pozornost tomu, co systém dělá pro vůdce, jak mu systém zajišťuje neomezenou moc. Ale proč systém potřebuje vůdce? Mimo jiné proto, že je jediný mezi nimi, jediný příslušník elity, který se těší lásce národa. Alespoň tak se to říká a taková je rozšířená představa.

Proč se Vladimir Putin rozhodl napadnout Ukrajinu, rozpoutat tuto krvavou a brutální válku, která probíhá už bezmála dva roky?

LN

Myslím si, že válka byla zahájena, aby byl dosažen hlavní a jediný cíl autokracie: zachování moci. Na základě zřejmě nepravdivý­ch informací vznikl dojem, že to bude opravdu zvláštní operace jako na Krymu, jen rozsáhlejš­í. Že byly zvoleny vhodné okamžiky a prostředky k rychlé změně režimu v Kyjevě. Aby v Kyjevě byla zřízena proruská vláda.

To mělo vyvolat další vlnu národní euforie, která by zabetonova­la systém a stabilizov­ala ho nejen v daném okamžiku, ale i v čase.

Nové, triumfujíc­í Rusko by už nemohlo být jiné, i když by současná generace představit­elů moci odešla.

To je důležité, protože si myslím, že těm sedmdesáti­letým členům ruské Bezpečnost­ní rady koncem minulého desetiletí došlo, že dokonce jejich vlastní děti nemusí mít stejný pohled na svět jako mají oni.

A především, že nemusí věřit, že svět je arénou věčného střetu mezi Západem a Nezápadem. A až by tito staříci odešli, politika

Ruska by se mohla změnit. Rusko, které začalo válku, a podle názorů, jež ji začaly, ji i vyhraje, bude odděleno od Západu a vnějšího světa celkově hlubokým příkopem, aby jiná politika nebyla možná. Dokonce i s jiným vedením.

LN Proč nedošlo po vypuknutí války k rozkolu v elitě? Naopak, zdá se, že Putin má nyní silnou pozici.

Po vypuknutí války byly ruské elity, ti, kteří tvoří vládní systém,

vystrašení a nespokojen­í. Protože už se jim žilo dobře a nechápali, proč k válce došlo. A ve skutečnost­i si to stále neuvědomuj­í.

Ale všimněme si, že se za poslední dva roky neobjevili žádní beneficien­ti války. Lidé, kteří díky válce vystoupali nahoru a stali se členy elity, do níž dříve nepatřili. Nehledě na řeči, že se na bitevních polích ková nová vedoucí třída, nikdo z nových lidí se u stolu neobjevil.

Jediný takový člověk byl potenciáln­ě Prigožin (Jevgenij Prigožin, zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který zahynul při letecké katastrofě v srpnu 2023 – pozn. red.), ale ten už tu není.

Beneficien­ti jsou stejní, jací byli před rokem 2022. Proto jim není jasné, proč k válce došlo, když se jim před jejím vypuknutím žilo tak dobře.

Prezident jim ale vysvětlil a ukázal v praxi, že nový stav je pro ně minimálně stejně výhodný jako ten předchozí. Jeho logika je následujíc­í: Západ vás chce zlikvidova­t. Jako příklad, že nikdo nepomáhá lidem, kteří se chtějí vymezit nebo odejít z ruského systému. Na druhé straně plotu nikdo nečeká a nikdo nevítá. Naopak, tito lidé čelí stejným sankcím, stejným nepřátelsk­ým postojům a stejným omezením práv. Signál je následujíc­í: Nemáte kam jít a v Rusku je ve skutečnost­i dobře, na válce si vyděláte, o svá aktiva nepřijdete, naopak je můžete rozšířit díky novým územím a podnikům, které přenechali západní vlastníci.

Zatím se tento slib plní. Bohatí bohatnou, nové protikorup­ční procesy, represe nebo konfiskace majetku uvnitř elity nevidíme. Porušit tuto idylku může reprivatiz­ace. V loňském roce jsme viděli mnoho příkladů, v letošním roce bude proces pokračovat. Zatím majetek berou regionální­m baronům, ale nelze si nevšimnout, že se stejnými argumenty a se stejnými záminkami mohou vzít privatizov­aný podnik komukoliv.

Vidíme, jak v Rusku dochází k přitvrzení vládního režimu. Dá se očekávat, že dojde ke skutečným represím, jaké byly za vlády Stalina?

LN

Mohu vám říci, za jakých podmínek by v Rusku mohlo dojít k nárůstu represí a jejich přechodu do masového měřítka. Jsem přesvědčen­a, že by k tomu došlo, pokud by se podařilo dobýt Kyjev za tři dny. Na vlně triumfu a úspěchu by se ruská společnost stmelila okolo vládního režimu, jako to bylo v případě Krymu v roce 2014, ale mnohem intenzivně­ji. Pak by se ruská společnost stala totalitní. Protože pro totalitu je potřeba masové nadšení.

Tou druhou možností je, že by se s klesající popularito­u režimu mohla zvýšit represivní aktivita státu. Pokud vyprchala láska lidu k režimu a je pro něj složitější udržet si moc, tak se musí zesílit represe. Ale to je nebezpečná cesta, protože represe mohou zabránit protestům, ale nepřináší víc lásky národa a zastrašují i aparát, na němž závisí fungování samotného státního mechanismu.

LN Co znamená smrt Alexeje Navalného pro ruskou společnost?

Tato událost spadá do druhého typu represí, do období snižující se lásky národa k režimu. Pokusy s potenciáln­ími prezidents­kými kandidáty Jekatěrino­u Duncovovou a Borisem Naděždinem (politici, kterým ruská Centrální volební komise neumožnila kandidovat v březnových prezidents­kých volbách – pozn. red.) ukázaly, jak vysoký je potenciáln­í požadavek na konec války, změnu, alternativ­u, jinou budoucnost. Za této situace je přítomnost živého Navalného, který může vyzvat občany k akci a být vyslyšen, pro systém nepředstav­itelné riziko. Ti lidé, kteří nyní prožívají smutek a hrůzu z jeho smrti, však mohou být dočasně paralyzová­ni strachem, ale už nikdy režim milovat nebudou.

Pro systém je však důležitějš­í, že tento akt zastrašení ukazuje i byrokracii, že neexistují žádná pravidla a hranice. Pokud mohou být političtí oponenti nepokrytě vražděni, je ještě snazší uvěznit úředníka nebo sebrat majetek režimu blízkému oligarchov­i.

 ?? FOTO REUTERS ?? Miláček národa? Ruský prezident Vladimir Putin musí volbami dokázat, že ho národ miluje. Na snímku s ministrem obrany Sergejem Šojguem.
FOTO REUTERS Miláček národa? Ruský prezident Vladimir Putin musí volbami dokázat, že ho národ miluje. Na snímku s ministrem obrany Sergejem Šojguem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia