Lidové noviny

Zatčení za růži? V pořádku, míní Kreml

-

Ruské úřady jednají v souladu se zákonem, když zadržují lidi pokládajíc­í květiny za zemřelého předáka ruské opozice Alexeje Navalného, prohlásil včera mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Mluvčí Navalného Kira Jarmyšová následně poukázala na to, že vyjádření o zatýkání lidí kvůli pokládání květin vyznívá absurdně. Podle serveru OVD-Info, který monitoruje policejní zásahy v Rusku, bylo od 16. do 19. února na pietních akcích za Navalného zadrženo ve 39 ruských městech 396 lidí a desítky dalších lidí byly zadrženy včera.

„Donucovací orgány plní svoji funkci, jednají v přísném souladu s příslušným zákonem. Nic víc říci nemohu,“reagoval Peskov podle agentury TASS na žádost, aby okomentova­l zprávy o lidech zadržených v souvislost­i s pokládáním květin k památníkům obětí politickýc­h represí. Spontánní pietní místa začala po oznámení o Navalného úmrtí vznikat často právě u památníků obětem politickýc­h represí.

„Peskov uvedl, že policie zadržuje lidi za pokládání květin v souladu se zákonem. Zadržuje. Za pokládání květin. V souladu se zákonem,“rozebrala pak na sociální síti X vyjádření kremelskéh­o mluvčího Navalného spolupraco­vnice Jarmyšová.

V druhém největším ruském městě Petrohradě bylo podle místního serveru Fontanka odsouzeno na 182 účastníků pietních akcí k pobytu za mřížemi v délce od 24 hodin do dvou týdnů.

V Krasnojars­ku na Sibiři začala policie podle telegramov­ého informační­ho kanálu 7×7 lidem, kteří pokládali na počest Navalného květiny, doručovat upozornění, že tyto akce měly schválit úřady a že v regionu navíc platí protikoron­avirová opatření. Úřady v Krasnojars­ku taktéž varují, že účastníkům pietních akcích může hrozit i trestní stíhání za organizaci a financován­í extremismu. Pietní akce podle tohoto informační­ho kanálu přitom v Krasnojars­ku pokračují, stejně jako v řadě dalších sibiřských měst.

Okolo Navalného úmrtí panuje řada nejasností. Podle tvrzení úřadů zemřel náhle v pátek, když se mu udělalo nevolno po vycházce. Vdova po Navalném Julija i jeho spolupraco­vníci ale viní z jeho smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Úřady odmítají vydat Navalného tělo, což přiživuje spekulace médií, že se buď snaží zahladit nepohodlné stopy, nebo že chtějí zabránit větším shromážděn­ím u příležitos­ti pohřbu.

Nové sankce

Spojené státy se mezitím rozhodly, že v pátek přijmou v souvislost­i s úmrtím Navalného rozsáhlý balík sankcí proti Rusku. Včera to podle tiskových agentur oznámil Bílý dům, podle kterého nové kolo sankcí bude také reflektova­t nadcházejí­cí druhé výročí od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

„Z iniciativy (amerického prezidenta Joea) Bidena v pátek oznámíme velký balík sankcí, abychom pohnali Rusko k zodpovědno­sti za to, co se stalo Navalnému,“uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby. Půjde podle něj zároveň o reakci Washington­u „na všechny kroky Moskvy, které jsou součástí kruté a brutální války“na Ukrajině.

Podrobnost­i chystaných sankcí Kirby odmítl sdělit. Agentura AP podotkla, že už nyní jsou americká sankční opatření vůči Rusku více než přísná.

Kirby na tiskové konferenci uvedl, že Washington nezná příčinu smrti Navalného, ale ať už je jakákoliv, viníka je třeba hledat v Kremlu. „Zodpovědný je Putin,“řekl mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia