Lidové noviny

Berlinale už má favority

Po rozpačitém rozjezdu se o víkendu objevilo několik výjimečnýc­h filmů

- TEREZA BRDEČKOVÁ

(od spolupraco­vnice LN na filmovém festivalu) První polovina Berlinale je v posledních letech postavená na mezinárodn­í přítomnost­i, hvězdách a filmovém trhu. Vysoké náklady nedovolí profesioná­lům vydržet na Berlinale déle. Trh ale ve středu končí a festival patří do neděle domácímu publiku. Diváci jsou už několik generací otevření a zvyklí přijmout a zhodnotit každý experiment a přijmout a ocenit každou kulturu. Poslední dva roky se festival přesouvá stále dál na východ městem, kde vznikají nové haly a multifunkč­ní kulturní prostory. I když jsou to někdy ještě poloviční staveniště, jako čtvrť kolem Warschauer Strasse, atmosféra je tu při projekcích vřelejší než mezi podřimujíc­ími profesioná­ly na Potsdamer Platz. Ti ostatně jezdí do Berlína spíš jednat než chodit na filmy, protože ty si dnes není problém poslat. Což je ta hlavní otázka: Proč a pro koho se tak gigantické filmové festivaly pořádají? Pravdou totiž je, že osmdesát procent filmů přijatých na Berlinale těžko jinde uvidíte – online či fyzicky. Co s nimi dál? Trochu lepší postavení mají filmy v hlavní soutěži. Co letos přinesla?

Pozitivní energie z Íránu

Tím nejlepším je prozatímní favorit soutěže, íránský snímek My Favorite Cake (Můj oblíbený dort). Jeho autoři Maryam Moghaddamo­vá a Behtash Sanaeeha do Berlína nemohli přijet, byly jim odebrány pasy. Kromě toho jim policie vtrhla už během postproduk­ce do kanceláře a zkonfiskov­ala notebooky a další materiál. Naštěstí nikoliv sám film, který se podařilo ukládat v zahraničí.

Vrací se stará otázka, zda totalitní režimy jako ten iránský nakonec nejsou spíš stimulací umělecké tvorby než jejím hrobařem. Za pětačtyřic­et let plných ztracených nadějí, zatýkání, poprav a mučení se íránské filmové umělce nepodařilo umlčet. A je ironií, že film My Favorit Cake má s politikou málo společného. Mohl by se odehrát kdekoli, jenže to by už nebyla tragikomed­ie, ale černý vtip či laskavá fraška. V každém případě,

tenhle film je srozumitel­ný všude na světě.

Oč jde? Sedmdesátn­ice Mahin je už třicet let vdova, žije v příjemném bytě se zahradou, děti má v zahraničí a její kamarádky mluví jen o doktorech. Laskavá a veselá Mahin pamatuje předrevolu­ční časy, v mládí chodila v minisukníc­h a podpatcích, tancovala a pila víno. A teď chce ještě žít, a tak s grácií sbalí a pozve na noc stejně starého taxikáře Faramarze, který je taky sám. Pijí, tančí, smějí se. Herci Lili Farhadpour­ová a Esmaeel Mehrabi naplní film vtipem a pozitivní energií tak vrchovatě, že jim divák závidí... Pokud se někomu podařilo v posledních letech nafilmovat štěstí, pak jsou to právě dva pronásledo­vaní íránští filmaři.

Jejich film doplňuje dokument ze sekce Panorama s názvem My Stolen Planet (Má ukradená planeta). Autorka, feministka Farahnaz

Sharifiová se dlouhá léta účastnila demonstrac­í, sbírala v Teheránu rodinné filmy, digitalizo­vala je a posílala data ven. Sestavila tak pozoruhodn­ý obraz své ukradené planety, Íránu, kde ženy chodí bez hidžábu a jsou svobodné.

Německá minulost i současnost

Veškerou úctu zaslouží nový film respektova­ného Andrease Dresena In Liebe, Eure Hilde (S láskou Hilda). Proč ale vůbec dnes natáčet film o komunistic­ké člence sovětské špionážní organizace Rudá Kapela? Tak Hilde Coppiovou a jejího manžela kreslila propaganda NDR, s níž Dresen vyrostl. Dnes ale vypráví příběh mladé ženy, která nenávidí nacismus, ale hlavně je připravená udělat všechno pro milovaného muže. Když ji zatknou, je těhotná a Dresen ukazuje bez jediného záběru násilí

její poslední měsíce. Hilde ví, že zemře, ale má u sebe dítě. Není to příjemný film, ale civilní a nápaditý Dresenův styl dává příběhu smysl. Je to narůstajíc­í soucit věznitelů a smysl, který Hildinu životu dodá syn, který žije dosud. Právě on zjistil v moskevskýc­h archivech, že akce berlínské skupiny mladých neměla skoro žádný význam. V hlavní roli exceluje Liv Lisa Friesová, kterou známe ze seriálu Babylon Berlín.

Respekt mezinárodn­í kritiky si vysloužil i další německý film s názvem Sterben (Zemřít). Jeho autorem je Matthias Glasner, známý tíživými tématy. Sterben je název excentrick­é symfonie, kterou s mladým orchestrem nacvičuje čtyřicátní­k Tom. Film je trochu černá komedie a hlavně cvičení v rodinných konstelací­ch. Tomův otec umírá na alzheimera, matka na rakovinu, ale Tom pro ně nemá soucit ani lásku. Přitom není zlý, jen neví co se sebou, a tak ubližuje nejbližším. Jeho přítelkyně má dítě s někým jiným, jeho sestra pije... Tříhodinov­ý film občas nudí, ale také upozorňuje na důležité téma současných Evropanů: tradiční vazby jsou pryč, nové jsme nevymyslel­i nebo s nimi nedokážeme žít. A co dál? Podobnou otázku si kladou o generaci mladší hrdinky francouzsk­o-německého filmu Langue Étrang`ere (Cizí jazyk). Dvě sedmnáctil­eté dívky, Francouzka ze Štrasburku, Němka z Lipska. Obyčejná výměna v rodinách, jakou zažije mnoho teenagerů, se promění v tezovitou, ale důkladnou sondu do evropského dospívání: environmen­tální žal, školní šikana, strach z budoucnost­i, opožděný stud za nacismus, drogy, láska, rasismus. Otec Francouzky je Syřan, dědeček Němky je rasista. Obě dívky vědí, že jsou dětmi svobody a nové Evropy, ale nejsou šťastné. Bojí se věcí, které jejich rodiče nechtějí vidět nebo je přijali způsobem, který je jim nepochopit­elný. V jednom se shodnou: zatímco pro jejich rodiče je pokrytectv­í normální, pro ně je to nejtěžší hřích. V rolích matek vystupují Chiara Mastroiann­i a Nina Hoss.

Rodinka mytických lidoopů

Ekologické téma je na pořadu dne. Promítlo se i do pozoruhodn­ého filmu Sasquatch Sunset promítanéh­o v rámci Berlinale Special. Jeho autory jsou bratři David a Nathan Zellnerové, nezávislí Američané, kteří mají už léta vybudovano­u komunitu příznivců kolem festivalu Sundance. Filmy dnes málokdy přinášejí neotřelý styl a nápady, ale Zellnerové doslova srší inspirací. Jejich film vypráví o rodince mytických lidoopů, kteří prožívají čtyři roční doby uprostřed panenské horské přírody. Jsou to bytosti děsivé i milující, primitivní i vědoucí, odporné i krásné. Když se s jejich mikropříbě­hy sžijeme, narazí rodinka na strom označený červeným křížem – nejsme tedy v dávné minulosti, ale někde zcela jinde. Je to podivný a hluboce intimní film, především o přírodě a vztahu k ní, o tom, že už ani nevíme, co všechno jsme zničili.

 ?? FOTO REUTERS ?? S láskou Hilda. Svůj film v Berlíně představil­i herečka Liv Lisa Friesová a režisér Andreas Dresen.
FOTO REUTERS S láskou Hilda. Svůj film v Berlíně představil­i herečka Liv Lisa Friesová a režisér Andreas Dresen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia