Lidové noviny

Kocáb zpíval uprostřed ruin

- ONDŘEJ BEZR redaktor LN REPROBOX

Píseň Sebastián byla jednou z nejsilnějš­ích položek prvního sólového alba Michaela Kocába Povídali, že mu hráli, jež vyšlo v době „praskání ledů“v roce 1988, v době, kdy zpěvák úzce spolupraco­val s Michalem Horáčkem, jenž v něm nalezl do té doby neznámou a po tomto krátkém období už v podstatě neopakovan­ou šansonovou polohu.

Teď dostal tento song novou verzi a zcela nový rozměr. V produkci trenčínské­ho festivalu Pohoda, který patří k těm nemnoha, které kladou důraz vedle hudebního i na společensk­ý a politický rozměr (v tom se mu u nás mohou rovnat z těch větších akcí jen Metronome a Trutnov), nazpíval tuto píseň za doprovodu mladičké ukrajinské klavíristk­y Anastasiji Ščerbakové z aktuálně obsazené Avdijivky. Videoklip, který je k vidění na YouTube, natočila dvojice pod vedením ukrajinské­ho režiséra Aleksandra Gospodinov­a ve vybombardo­vaném domě v ukrajinské­m městě Izjum. Když toto město na podzim 2022 ukrajinští vojáci osvobodili, objevili v něm masový hrob se čtyřmi sty těl obětí ruského agresora. Vším tímto kontextem dostala píseň mimořádně působivý rozměr.

Ale nejen to. Michael Kocáb při příležitos­ti své návštěvy Ukrajiny předal tamním lékařům ve městě Slavjansk sanitku, kterou celou cestu osobně řídil a jež byla zakoupena z peněz ze sbírky, kterou iniciovali slovenští fotografov­é a novináři a kterou festival Pohoda dlouhodobě podporuje. Sbírka pokračuje také v České republice na serveru Donio.cz.

Někomu může připadat, že jedna sanitka a jedna písnička je v souvislost­i s tragédií, která se na Ukrajině děje, jen malé zrnko písku v poušti. Jenomže v době, kdy část světa o tento konflikt ztrácí zájem (o české veřejnosti nemluvě) a kdy se na různých místech dokonce mluví o omezení pomoci napadené zemi, je každý příspěvek zcela hodnotný a má násobnou váhu. Jak ostatně říká sám Kocáb: „Cokoli malého uděláme pro ukrajinské lidi, děláme pro sebe. Pro svoji bezpečnost, ale hlavně pro své svědomí.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia