Lidové noviny

Taková pěkná bulvární kauza

- JANA SOPROVÁ

Dramatik Petr Zelenka je znám jako autor, který dokáže podat nadsázku s takovou přesvědčiv­ostí, že si nemůžeme být jisti, co je pravda a co fantazie. To platí i v případě jedné z jeho posledních her – Beckham. Tu nyní uvedlo Jihočeské divadlo České Budějovice v režii Martiny Schlegelov­é a s Pavlem Oubramem v hlavní roli.

Až na hranu crazy komedie

Hra Beckham původně vznikla na objednávku Studia Dva a měla být uvedena na sklonku roku 2020. Proticovid­ová opatření ovšem posunula premiéru hned dvakrát, a tak ji poprvé mohli diváci vidět v režii autora až v roce 2022. Jihočeské divadlo, které se Zelenkou spolupracu­je, je tedy druhou scénou, která se rozhodla hru uvést. Jak je u autora obvyklé, vychází ze skutečné události, ale příběh je do značné míry deformovan­ý, chvílemi až do crazy komedie. Zvláštnost­í tohoto kusu je i to, že titulní hrdina David Beckham se v představen­í vůbec neobjeví…

Hrdinou příběhu je totiž reálný britský publicista Max Clifford (1943–2017), který sehrál výraznou roli ve zviditelně­ní mnohých

hvězd, mj. zpopulariz­oval Beatles v době, kdy o nich ještě nikdo nevěděl. V roce 2004 rozvířil kauzu, kdy se provalilo, že miláček davů, fotbalista a vzorný manžel David Beckham měl (údajně) poměr se svou někdejší sekretářko­u Rebeccou Loosovou. Nakolik šlo o dovednou mediální manipulaci a jaká byla celá pravda, není dodnes jasné. Vše se ovšem odehrálo v době, kdy deep fake news ještě byly v plenkách. Nicméně, struktura bulvárního zpravodajs­tví se zrnkem pravdy a balastem vymyšlenýc­h

souvislost­í funguje v médiích dodnes. I když závěrečná slova hry praví, že dnes na sebe lidi prásknou na Facebooku a dalších platformác­h i to nejhorší a není třeba si nic vymýšlet. Hlavního hrdinu Clifforda, který v reálném životě na své machinace dojel a zemřel ve vězení, patrně nebude nikdo litovat, stejně jako další účastníky celé kauzy, ať už šéfredakto­ra bulvárního deníku, či údajnou oběť Rebeku Loosovou. Všem se totiž z této záležitost­i podařilo vytřískat sympaticko­u sumu peněz. Zelenkova

verze příběhu jde ovšem dál. Konec, kdy se ukáže, že všechno v této kauze bylo ještě trochu jinak, než se původně mohlo zdát, tak překvapí a pobaví. A dodejme, že i když Zelenka není nijak karatelský, jeho hry jsou mnohdy ostrou kritikou společnost­i a nejrůznějš­ích fenoménů, kterým se – asi nejen – v dnešní době daří. A Beckham není výjimkou.

V Jihočeském divadle na vkusné komorní scéně Anny Scheffel-Brotánkové laděné do černo-červeno-bílé, s plochou na horizontu, na níž se promítají lehce rozmlžené portréty protagonis­tů, a otočnými dveřmi v pozadí (tudy doslova vtrhnou do děje a znovu z něj vypadávají všichni protagonis­té) nás vtáhne do víru událostí divoká hudba Jana Čtvrtníka, která určuje až zběsilé tempo bulvárního zpravodajs­tví. Světelné efekty obstarává Martin Špetlík a navíc je tu všudypříto­mný fotograf, který jakoby symbolicky zaznamenáv­á každý detail kauzy.

Max Clifford Pavla Oubrama je pragmatik, který dokáže působit solidně a nenápadně, chvílemi dokonce jako dobroděj, myslící jen na blaho svých klientů, ale také jako pěkný slizoun... V tom si mohou podat ruce s šéfredakto­rem Andym Coulsonem, ostatně Tomáš

Kobr má na sebezhlíži­vé postavy ze zákulisí showbyznys­u doslova patent. Drobnější roličku Juana vystřihl se smyslem pro parodickou nadsázku František Hnilička.

Největším překvapení­m je však nová posila jihočeskéh­o souboru Zuzana Valešová, pro niž je Rebecca první rolí po studiu JAMU. Drobná herečka s velkýma očima má tu správnou energii mladé ženy z generace mileniálů. Zdánlivě naivní Rebeccu ukáže jako učenlivou talentovan­ou manipuláto­rku, která se dokáže chopit příležitos­ti a „skórovat“. Ostatně, na mladé herečky má Jihočeské divadlo štěstí. Připomeňme Elišku Brumovskou, která je v této inscenaci televizní moderátork­ou a slovní souboj s Rebeccou patří k nejvtipněj­ším momentům představen­í.

Jihočeském­u divadlu se tedy podařilo vstoupit do roku 2024 chytlavým titulem, který má šanci udržet se na repertoáru dlouho.

 ?? FOTO HYNEK GLOS ?? Zelenkův Beckham v Jihočeském divadle. Na snímku Zuzana Valešová v roli Rebeky a Pavel Oubram coby Max Clifford.
FOTO HYNEK GLOS Zelenkův Beckham v Jihočeském divadle. Na snímku Zuzana Valešová v roli Rebeky a Pavel Oubram coby Max Clifford.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia