Lidové noviny

Slabá koruna v létě posílí

Koruna bude v nejbližší době oslabovat či zůstávat slabá, ale pak by se měla pomalu zotavovat. Cenám letních dovolených by mohla na rozdíl od těch zimních opět pomáhat.

- IVANA PEČINKOVÁ

Kurz koruny zůstává ve vztahu k euru na slabých hodnotách. Včera bylo jedno euro za 25,425 koruny. Oproti loňským maximům česká měna ztratila asi osm procent, během letoška propad pokračuje. Nicméně tento trend by se měl podle očekávání České národní banky (ČNB) i analytiků zlomit a někdy od poloviny roku by mohla koruna opět posilovat. A snižovat tedy ceny dovolených v zahraničí i ceny dováženého zboží.

Klíčový faktor? Sazby

ČNB ve své čerstvé prognóze očekává pro letošní rok průměrný kurz 24,60 koruny za euro. Podle České bankovní asociace (ČBA) by se koruna ke konci letošního roku mohla pohybovat kolem 24,70 a podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře kolem 24,20 či 24 korun za euro. Velkou roli ale bude sehrávat psychologi­e investorů a ta je nevyzpytat­elná. Zvlášť v současné etapě, kdy začala ČNB snižovat své sazby z nebývale vysokých hodnot, navíc nebývale velkými kroky. „Krátkodobě je hlavním a jednoznačn­ým faktorem oslabování koruny obrat v měnové politice ČNB. Ta naznačila, že plánuje razantně snižovat sazby a dostat je na relativně nízkou úroveň v dohledné době,“hodnotí Sklenář. Naproti tomu, jak podtrhuje, centrální banky našeho regionu, Evropská centrální banka (ECB) i americký Fed sazby drží.

Pokles sazeb je obvyklý důvod k oslabení měny. Investorům do měn totiž každá úprava úroků centrálníc­h bank směrem dolů snižuje jejich zisky, a proto odcházejí za lepším zhodnocení­m. Tedy přesouvají své peníze do měn s lepšími výnosy. Klíčová repo sazba ČNB se v červnu 2022 dostala na sedm procent. K jejímu snížení (celkově o 0,75 procentníh­o bodu na 6,25 procenta) centrální banka poprvé sáhla loni před Vánoci a podruhé letos 8. února. Odpovídaje tomu se snížil i úrokový diferenciá­l mezi korunou a eurem či dolarem. Sazba ECB je nyní 4,5 procenta, sazba Fed v pásmu 5,25 až 5,50 procenta.

Kurz ale oslabuje, respektive udržuje kolem nízkých hodnot očekávání investorů, že sazby ČNB půjdou ještě více dolů, a to rychle. Kvůli velkému poklesu inflace. Ta v lednu spadla na 2,3 procenta, zatímco největší optimisté čekali číslo těsně pod trojkou. Vzhledem k takto nízké míře inflace, navíc v lednu, který do značné míry rozhoduje o vývoji inflace v celém roce (obchodníci na začátku roku přelepují staré cenovky novými), je současná 6,25procentn­í repo sazba příliš vysoká.

Repo sazba by tedy měla jít dolů. V posledních dnech ale investoři ztrácejí jistotu, kdy a jak velkými kroky to bude. ČNB totiž, jak minulý týden ukázal záznam z diskuse její bankovní rady před hlasováním o sazbách, nevylučuje, že kvůli slábnoucí koruně bude snižovat pomaleji, než by si žádal vývoj inflace.

Ekonomové své předpovědi dalšího vývoje kurzu koruny ke dvěma pro nás rozhodujíc­ím měnám spojují s měnovými kroky ECB a Fed. Očekává se, že od poloviny roku obě banky půjdou se sazbami dolů. To by naší koruně opět pomohlo nahoru.

ČNB, stejně jako hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář, ale počítá také s tím, že koruně začnou svědčit i ekonomické fundamenty jako zahraniční obchod. „Obnovení mírného posilování kurzu v průběhu letošního roku bude odrazem zejména příznivého vývoje čistého vývozu zboží a služeb,“řekl LN ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Růst čistého vývozu, kdy export převyšuje import, bude podle Krále založen na tom, že domácí poptávka bude zpočátku výrazně utlumená, ale přitom se bude postupně stále více rozjíždět vývoz díky oživování poptávky v zahraničí.

Urychlovat bude také domácí hospodářsk­ý růst a naše přibližová­ní se k úrovni ekonomiky eurozóny. Opačným směrem bude na korunu podle ČNB působit snižující se úrokový diferenciá­l. „Posilování kurzu však bude tlumeno zužujícím se úrokovým rozpětím oproti eurozóně, které se koncem roku uzavře,“dodal Král.

Pomáhají devizové rezervy

Předpověď vývoje kurzu ale není jednoduchá. Jak uvádí Petr Sklenář, ovlivňuje ji třeba i vývoj inflace a dalších ekonomický­ch ukazatelů v USA a následná reakce Fed. Hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler připomíná, že koruně pomáhá i to, že ČNB pravidelně odprodává výnosy ze svých devizových rezerv, čímž zvyšuje poptávku po koruně. „Odprodej může korunu podporovat, protože objem těchto transakcí není malý. Za celý rok by mohl dosáhnout 3,5 miliardy eur,“říká Seidler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia