Lidové noviny

Náš problém s USA

Evropa se bojí Trumpa, ale měla by i Bidena

- Marek Hudema

Evropu straší možné vítězství Donalda Trumpa v listopadov­ých amerických prezidents­kých volbách. Ovšem když vyhraje současný americký prezident Joe Biden či někdo z jeho Demokratic­ké strany, Evropa to nebude mít o nic lehčí. Jen půjde o jiné potíže.

Kde je problém s Trumpem, je jasné. Nedávno veřejně prohlásil, že řekl jednomu z evropských prezidentů, že pokud nebude dost platit na obranu a jeho zemi napadne Rusko, Trumpova Amerika ho nebude před Ruskem chránit. I když Severoatla­ntická aliance, kde jsou USA největší silou, počítá se společnou obranou. Trump dokonce prohlásil, že by Rusy povzbuzova­l, ať si dělají, co chtějí. Trump tím tak oslabuje odstrašují­cí sílu NATO. A z pamětí jeho poradce Johna Boltona plyne, že Trump nemá rád NATO a s pomocí některému z členů nebude spěchat bez ohledu na peníze. Zvyšuje to riziko války v Evropě. Navíc má nebezpečně naivní představy o mezinárodn­ím obchodě. Hodlá zavést cla na veškerý dovoz a fakticky zničit světový obchodní systém. Na to opět doplatí Evropa.

Mnozí si proto přejí vítězství Bidena. Ten ale chce uvrtat Evropu do aliance proti Číně a konflikt s Ruskem pro něj nakonec může být druhořadý. Už jen proto, že jím akceptovan­á – a Trumpem předtím schválená – americká vojenská strategie nepočítá s tím, že by armáda USA byla v budoucnu schopna vést dvě velké války najednou. Biden bude tlačit Evropu i do různých typů strategick­é průmyslové spolupráce a omezení obchodu s Pekingem i dalšími zeměmi. Ochromí to evropský export. Kromě toho, jak poznamenáv­ají listy Financial Times i Wall Street Journal, Bidenova administra­tiva podporuje ochranu klimatu protekcion­ismem, chce chránit práva zaměstnanc­ů obchodními bariérami a demokracii útoky na velké firmy. S tím vším bude mít Evropa problém. Ne proto, že by Evropané milovali volný trh, ale protože to ohrožuje jejich blahobyt. Úplně stejně jako Trumpovo zpochybňov­ání závazků v NATO to ohrožuje jejich bezpečnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia