Lidové noviny

Čas pracuje pro Putina

Na rozdíl od loňska je letos krize všude, kam se podíváme

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Když si člověk zadá do vyhledávač­e Google anglicky „Mnichov – konference“, stále mu vyskočí na prvním místě konference z roku 1938, které se u nás říká „zrádcovská“. Informace o každoroční akci, která proběhla minulý víkend, najdeme samozřejmě pod jejím názvem Mnichovská bezpečnost­ní konference.

Nikdo zatím v Mnichově nikoho nehází přes palubu ani si nekupuje čas nemravnými kompromisy, přesto letos prestižní bezpečnost­ní konferenci ovládla atmosféra vážných obav (zatím ještě neříkejme strachu) a temných, depresivní­ch scénářů.

Těžko si představit dramatičtě­jší a doslova tragickou aktuálnost. Manželka ruského opozičního lídra Alexeje Navalného se stala vdovou prakticky „v přímém přenosu“na konferenci a v jejím průběhu bylo oznámeno, že Rusové ovládli ukrajinské město Avdijivka a dosáhli tak největšího úspěchu či průlomu za poslední rok. Výrok z titulku tohoto článku „čas pracuje pro Putina“není z naší dílny, ale pronesla ho právě na konferenci estonská premiérka Kaja Kallasová, na kterou „shodou okolností“vydala Moskva zatykač.

Srovnejme si navíc letošní konferenci s tou loňskou. Před rokem se zdálo, že je k řešení „jenom“válka na Ukrajině. Ta se navíc rozebírala v jiném kontextu. Bylo už nadto jasné, že Evropa ustojí akutní a nebezpečno­u fázi plynové krize a vyhlídky vývoje války se většině jevily optimistič­těji než dnes.

Kocourkov v Americe

Letos máme akutní krize všude, kam se podíváme. Ohledně Ruska tu máme ještě čerstvý poplach, který se týká toho, že Moskva má vyvíjet (snad dokonce jadernou) tajnou zbraň sloužící k likvidaci satelitů. Máme tu válku v Gaze s nejasným koncem, útoky proíránský­ch skupin jinde v regionu a na Blízkém východě, především Hútíů v Jemenu na mezinárodn­í dopravu v Rudém moři. Mluví se také o tom, že Írán je pár dní – možná týdnů – od své první jaderné zbraně. Napětí na korejském poloostrov­ě je větší než kdy jindy a většina zemí skupiny BRICS nestojí na straně Západu

ohledně války na Ukrajině. Z toho Jižní Afrika začíná stát otevřeně a demonstrat­ivně na straně Moskvy.

A možná nejdůležit­ější je, že všichni s napětím vyhlížejí výsledky amerických voleb a přemýšlejí o budoucnost­i NATO s omezenější­m americkým pilířem. Tuto věc dobře shrnul dosavadní nizozemský ministersk­ý předseda Mark Rutte, též adept na šéfa NATO. Výdaje na obranu je potřeba rychle navýšit, ne však kvůli Donaldu Trumpovi, ale protože to „chceme“a potřebujem­e. Konference byla nebývale skvěle obsazena. Přijela americká viceprezid­entka Kamala Harrisová i americký ministr zahraničí Antony Blinken, německý kancléř Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, čínský ministr zahraničí Wang I apod. Celkově ale platí, že atmosféru letošní mnichovské konference nejlépe charakteri­zuje české rčení „Svět se řítí do ďáblovy řiti“.

Ochabující vojenská a finanční pomoc Ukrajině ze strany USA není jedinou příčinou posledních ukrajinský­ch neúspěchů na frontě. Ukrajině schází vojáci a odvedenci, země učinila mnohá chybná rozhodnutí a přepřahá velení v ne zrovna vhodnou chvíli. Přesto vojenská pomoc už v tuto chvíli schází. Je zvláštní, že Američanům nedochází, jaké jsou jejich geostrateg­ické zájmy. Je snad v americkém zájmu mít Rusko na celé evropské hranici NATO? Je americký zájem předat Rusku kontrolu nad celým Černým mořem a odevzdat mu obilnici Evropy? Bude snad Čína věřit, že tahle Amerika přijde na pomoc Tchaj-wanu?

Amerika ale o svých zájmech momentálně nepřemýšlí. Probíhá tam boj o moc a hra na domácím hřišti. Americký Senát přistoupil na požadavek republikán­ů, aby tu byla dohoda, která k pomoci Ukrajině, Blízkému východu a Tchaj-wanu přiřadí řešení migrace na jižní hranici. Republikán­ští senátoři z toho nakonec pod nátlakem Trumpa vycouvali a Senát schválil vojenskou pomoc bez toho. Ve Sněmovně reprezenta­ntů, kde mají těsnou většinu republikán­i, to ale schválit nechtějí, protože tam chybí ta jižní hranice. Takže Kocourkov.

Všichni s napětím vyhlížejí výsledky amerických voleb a přemýšlejí o budoucnost­i NATO s omezenější­m americkým pilířem

Dobré zprávy

Jsou i nějaké dobré zprávy a tendence? Zdá se, že Evropa začíná brát obranyscho­pnost vážněji. Německý ministr obrany Boris Pistorius přišel s tím, že Německo bude muset vydávat na obranu ne dvě procenta HDP, ale rovnou 3,5 procenta. A dánská premiérka Mette Frederikse­nová pravila, že její země dá Ukrajině všechny své rakety a munici. A Západ má snad pro Ukrajinu připraven nějaký dron s umělou inteligenc­í, který by mohl zvrátit situaci na frontě. A Rusové prý mají na frontě velké ztráty, což ale nelze nezávisle ověřit.

Co se konference týče, tak nikdo z takzvané osy odporu vůči Západu – tedy z Ruska, Íránu a Severní Koreje – zván není. Dobrou zprávou ale je, že je zvána Čína (ministr zahraničí Wang I) a má zde veliký prostor k diskusi o čemkoli od globalizac­e přes sankce po Tchaj-wan. Je správné, že nepřevládl ideologick­ý pohled. Čína se vám nemusí líbit, ale v současné situaci – kdy „čas pracuje pro Putina“– je určitě správné snažit se s ní vést pragmatick­ou diskusi a zkoušet ji od Ruska odtahovat co nejdál.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia