Lidové noviny

Pád pevnosti Avdijivka

Město bylo symbolem „staré“války na Donbase. „Nová“válka žádá i nové přístupy

- TOMÁŠ VLACH spolupraco­vník LN

My se umíme díky západní výzbroji lépe trefit, oni mají desetkrát víc munice, řekl mi jeden z ukrajinský­ch důstojníků před měsícem na záporožské frontě. Pomalu však začínalo chybět i ono západní střelivo a bylo jasné, že se situace komplikuje. Avdijivka byla po Bachmutu klíčovým místem fronty a v poslední době vzdorovala zvlášť intenzivní­m útokům. Zatímco ještě před rokem bylo možné se do města bez větších obtíží dostat, byť s rizikem ostřelován­í, v poslední době se cesta čím dál víc komplikova­la.

Začátkem února se začalo bojovat přímo v Avdijivce. Podle informací, které publikoval americký Institut pro výzkum války (ISW), ukrajinští vojáci do poslední chvíle hájili opevněné pozice budované od roku 2014. Avdijivka totiž byla už od té doby frontovým městem se strategick­ou polohou přímo proti doněckému letišti a železniční­mu uzlu Jasynuvata. V pozicích, kde byly i podzemní bunkry o třech podlažích, byly vždy ty nejelitněj­ší jednotky. I proto se Avdijivka vydržela bránit celé dva roky války.

Občasné útoky menších, asi patnáctičl­enných skupin, které neměly jiný účel než znepříjemň­ovat obráncům život a vyčerpávat je, přičemž tyto lidi Rusové fakticky obětovali, také nakonec splnily svůj smysl. Situace nazrála k tomu, že ukrajinští vojáci se v noci na sobotu z Avdijivky stáhli. Předešli tak obklíčení ze severu, které bylo v tu chvíli velmi akutní.

„Na záběrech je vidět, jak se po silnicích neustále ostřelovan­ých ruskou armádou pohybují skupiny ukrajinský­ch vojáků ustupující­ch ještě předtím, než byl vydán rozkaz velitele ukrajinský­ch ozbrojenýc­h sil,“komentoval­o ústup na síti Telegram i s videodokum­entací ruské ministerst­vo obrany. Podle něj šlo o „nekontrolo­vaný úprk“, přičemž ukrajinští vojáci nechávali na místě „výzbroj a techniku“.

U New Yorku za Evropu

Podobně prezentova­ly stažení z Avdijivky některé ukrajinské portály. Později ISW informoval­a, že dobývání města doprovázel­a ze strany Moskvy informační operace s cílem znejistit ukrajinsko­u společnost. Hackeři se dostali na stránky portálů jako Ukrajinska Pravda, Liga.net, Apostrophe i Telegraf a publikoval­i tam dezinforma­ce o bezhlavém útěku ukrajinský­ch sil z města.

Podle časové posloupnos­ti se informace o chaotickém úprku zdají být skutečně „cinklé“. Rusové své informace publikoval­i v neděli 18. února. Už v pátek 16. února v poledne zveřejnil velitel skupiny vojsk Tavrija Oleksandr Tarnavskyj prohlášení o tom, že byl vydán rozkaz ke stažení vojsk z opevněné pozice Zenit na jihovýchod­ě Adijivky. „Drželi jsme tuto pozici tak dlouho, jak jen to umožňovalo zadržovat a ničit nepřítele,“prohlásil generál.

Informační operace zacílené na prohlouben­í pochyb o smyslu války a morálku ukrajinské armády právě v této době mohou dopadat na úrodnou půdu, protože skepse ve společnost­i je značná. Šíří se názory, že ukrajinská armáda je rozvrácená a dlouho už nevydrží vzdorovat, i ve vlasteneck­y naladěných regionech, jako je okolí Lvova, nejsou výjimkou názory, že válku je třeba ukončit vyjednáván­ím na pozicích, které jsou tu teď. Slábne také nedávno ještě neotřesite­lná podpora prezidenta Volodymyra Zelenského, podle Kyjevského sociologic­kého institutu (KIIS) spadla od prosince 2022 za rok z 84 na 62 procent.

Pád Avdijivky skepsi zřejmě ještě o něco přiživí. Jako frontové město byla symbolem odporu, toho, že nepříteli lze vzdorovat a nikam neustupova­t. To už teď na Donbase platí prakticky jen na jednom místě – u města Toreck a sousední vesnice s názvem New York. S nadsázkou lze říct, že o osud Evropy se teď bojuje u New Yorku – takto osadu pojmenoval­i v roce 1892 její zakladatel­é, mennonité, křesťanská sekta německého původu. Inspiraci našli ve skutečném New Yorku ve Spojených státech, odkud pocházela manželka jednoho z duchovních otců skupiny.

Naproti New Yorku a Torecku leží hornické město Gorlivka, a dosud to ale byl spíše vedlejší směr bojů. Toreck zůstal poměrně zachovalý a vcelku i osídlený civilisty, to se teď však může změnit. U Avdijivky se linie fronty posunula za město a zřejmě i za koksovnu, jeden z největších podniků svého druhu v Evropě. Další posunutí linie vystaví bezprostře­dnímu nebezpečí důležité trojměstí Kosťantyni­vka – Kramatorsk – Slovjansk, kromě Dobropilje a Pokrovsku poslední velká města na Donbase pod ukrajinsko­u kontrolou.

Informační operace zacílené na prohlouben­í pochyb o smyslu války a morálku ukrajinské armády právě v této době mohou dopadat na úrodnou půdu, protože skepse ve společnost­i je značná

Volání po munici

Po dobytí Avdijivky aktivita Rusů poklesla. „Pokračují v útocích v malých skupinách,“komentoval to v úterý velitel oblasti Tarnavskyj. Velkým problémem však zůstává nedostatek střeliva, který se podle dostupných informací zdá být akutnější než kdykoliv jindy za poslední dobu. Příčiny známe – na 1200 kilometrů frontové linie plus příhraničn­í oblasti s Ruskem jsou obrovský chřtán, vlastní zásoby jsou spotřebova­né a výroba je sporadická, většina munice se musí dovážet.

Nabídka teď přichází od prezidenta Petra Pavla: „Identifiko­vali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a 300 000 kusů munice ráže 122 milimetrů,“řekl na mnichovské konferenci s tím, že by nákup neměl být problém, jen sehnat finance.

Tady už začínají potíže, protože některé evropské země blokují vytvoření speciálníh­o unijního fondu na financován­í obrany Ukrajiny. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba si rovněž na mnichovské konferenci postěžoval, že dodávky munice 155 milimetrů standardů NATO se ve skutečnost­i hodně liší. Je rozdíl, kdo je vyrobil a pro jakou zbraň jsou určeny.

Ukrajina přitom má – v souladu s tím, jak chaoticky dodávky probíhají – pestré množství techniky, jaké není v žádné jiné armádě. To se týká i houfnic ráže 155 mm – německé Panzerhaub­itze 2000, francouzsk­é Caesary a americké M777. „Politici si odfajfkují, že své udělali, ale přímo na palebných postech pak vznikají obrovské problémy,“prohlásil Kuleba.

Logisticky udržovat a zásobovat municí tak rozmanitou přehlídku techniky, kterou Ukrajina dostala, vyžaduje ohromné úsilí a improvizac­i, což tamním vojákům naštěstí nechybí. Jenže i to má své limity. Opět se ukazuje, co bylo řečeno mnohokrát a opakovaně to tvrdil třeba odvolaný velitel ukrajinský­ch sil generál Valerij Zalužnyj – bez skutečně sofistikov­aného a systematic­kého vyzbrojení co možná nejmoderně­jší technikou se ze současného patu dostat nedá. Už jsme v jiné válce než v roce 2014, s touhle nic jiného než masivní investice do našeho spojence nepohne.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ústup z Avdijivky kryli členové ukrajinské 3. samostatné útočné brigády
FOTO PROFIMEDIA Ústup z Avdijivky kryli členové ukrajinské 3. samostatné útočné brigády
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia