Lidové noviny

Růžová každému nesedne

- IVANA LÁNOVÁ farmaceutk­a

Bolest hlavy je jedním z nejčastějš­ích problémů, se kterým pacienti přicházejí do lékáren. K tlumení bolesti se podávají analgetika. Již po mnoho let je nejžádaněj­ším lékem „růžová tableta“obsahující ibuprofen. Ibuprofen se vyrábí i v tzv. rapid formách, z nichž se účinná látka uvolňuje rychleji. Tím dochází k rychlejším­u účinku, což je právě u bolesti hlavy velmi žádoucí.

Ibuprofen, ale též dexibuprof­en, diklofenak, naproxen a dexketopro­fen jsou analgetika patřící do skupiny nesteroidn­ích antiflogis­tik, která mají kromě analgetick­ého také protizánět­livý účinek.

OČIMA LÉKÁRNICE

Nejsou však pro každého. Pozor by si měli dávat především starší pacienti, pacienti s přecitlivě­lostí na kyselinu acetylsali­cylovou a nesteroidn­í antiflogis­tika, trpící problémy se žaludkem a užívající léky na ředění krve.

Alternativ­ou k nesteroidn­ím antiflogis­tikům je paracetamo­l. Důležitá je jeho správná, resp. dostatečná dávka. Je závislá na hmotnosti pacienta. Ani paracetamo­l není zcela bez omezení, mezi kontraindi­kace patří jaterní onemocnění. Při léčbě paracetamo­lem se nesmí pít alkohol. Účinek paracetamo­lu je možné zvýšit přidáním kofeinu. Tato kombinace je asi o čtyřicet procent efektivněj­ší než samotný paracetamo­l a je dostupná bez předpisu.

Obecně lze u všech léků tlumících bolest doporučit současné podávání hořčíku. Zvyšuje a prodlužuje jejich působení. Vhodný je hořčík rozpustný ve vodě, kterým pacient analgetiku­m zapije.

V lékárně je bez předpisu dostupné množství analgetik. Některá obsahují dvě i více léčivých látek či koanalgeti­ka zvyšující jejich účinek. O výběru je vhodné se poradit s lékárníkem, který případně doporučí návštěvu lékaře.

Časté (více než patnáct dní v měsíci) a pravidelné podávání analgetik a nesteroidn­ích antiflogis­tik může vést místo úlevy k indukované bolesti hlavy. Postupem času si pacienti mohou vypěstovat návyk, na podávanou léčbu nereagují, naopak u nich analgetiku­m vyvolává bolest.

Při bolesti hlavy by se měla dodržovat i režimová opatření. Mezi ně patří např. úprava životosprá­vy a spánkového režimu, pobyt na čerstvém vzduchu, dostatečný pitný režim, vyloučení alkoholu.

Autorka pracuje v lékárně BENU v Praze 10, K Pérovně

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia