Lidové noviny

Máte hlavu jako střep?

- JANA BRUNCLÍKOV­Á Autorka je spolupraco­vnice redakce

Bolehlav může způsobit kdeco. Lehké příznaky se dají snadno řešit bez pomoci lékaře. U vážnějších jde o běh na dlouhou trať.

Bolest hlavy můžeme dělit podle nejrůznějš­ích kritérií. Může být mírná, prudká, pulzující či bodavá, některé typy útočí za očima, jiné ve spáncích a další cítíme za čelem. Nejdůležit­ějším aspektem, podle kterého lékaři třídí bolesti hlavy, je však dělení na primární a sekundární. Zjednoduše­ně řečeno, příčinou primárních bolestí hlavy jsou stavy, jejichž názvy bolest hlavy prakticky symbolizuj­í. Pro migrénu, běžnou tenzní bolest hlavy nebo cluster headache (klastrovou bolest hlavy) je hlavním, někdy dokonce jediným příznakem.

Jsou nepříjemné, ale omezují se na působení právě v oblasti hlavy a nesignaliz­ují jiný, hlubší systémový problém. U sekundární­ch bolestí hlavy je naopak cefalea neboli bolest hlavy jedním z příznaků, jimiž se projeví jiná, specifická diagnóza.

Pokud trpíme některou z primárních bolestí hlavy, neznamená to ale, že ji nemůžeme nijak ovlivnit. Právě naopak. Migrénu i ostatní typy bolesti může zapříčinit nebo zhoršit svalová dysbalance, nevhodná strava, špatný pitný režim, nedostatek pohybu či obecně nezdravý životní styl.

„Spouštěčů bolesti hlavy je mnoho, existují však dva významné faktory, které mohou spadat do kompetence fyzioterap­euta, jsou to – příznačné dnešní době – nepřirozen­é držení hlavy a krční páteře nebo přetížené žvýkací svaly a čelistní kloub,“popisuje hlavní fyzioterap­eutka FYZIOklini­ky Mgr. Iva Bílková. Některé příčiny mohou být až banální.

Typů je víc

„Několikaho­dinová práce u počítače, dlouhé sezení za volantem, ale i mnoho manuálně zaměřených pracovních pozic nutí člověka držet hlavu v dlouhodobé­m předsunu a zároveň horní krční

páteř v mírném záklonu,“líčí Iva Bílková. „Vzniká svalová dysbalance mezi povrchovým­i a hlubokými svaly krční páteře.“

Neuroložka EUC Kliniky v Ústí nad Labem MUDr. Klára Businská ve své praxi vypozorova­la jako nejobvykle­jší návštěvy pacientů trpících migrénou a tenzním typem bolestí hlavy, nejčastěji při dlouhodobé­m stresu z jakékoliv příčiny. Dále pak jde o bolesti hlavy vyvolané potížemi s krční páteří a také z nadužívání léků na bolest.

Laická veřejnost často slovem migréna označuje jakoukoli bolest hlavy. Kdo však zažil opravdovou migrénu, obvykle si ji s ničím nesplete. Zkušení „migrenici“navíc často podle různých předzvěstí poznají, že se blíží záchvat, a mají možnost užít preventivn­ě osvědčený lék nebo zavést režimová opatření dříve, než se migréna projeví naplno.

„Rizikových faktorů vzniku migrény je mnoho a u každého

jiný. Co doporučuje­me všem je vyvarovat se stresu, dodržovat pravidelný spánek v noci, vynechat spánek přes den, dostatečný příjem nealkoholi­ckých tekutin, doplňovat hořčík a vitamin B6, pravidelný pohyb a stravu, v jídle se vyvarovat některých potravin – čokoláda, pálivé, alkohol…,“popisuje MUDr. Businská. Důležitý je podle ní i zdravý životní styl s dostatkem pohybu hlavně na čerstvém vzduchu a péče o krční páteř.

„U žen ve fertilním věku, pokud berou hormonální antikoncep­ci, se doporučuje ji vysadit, ale u některých pacientek naopak pravidelný cyklus četnost migrén snižuje. Je to vše hodně individuál­ní,“pokračuje lékařka.

Hormonální vlivy patří mezi nejčastějš­í vlivy na mechanismu­s vzniku migrény. Zatímco některé ženy trpí migrénami prakticky výlučně jen v těhotenstv­í, jiné – celoživotn­í migreničky – se zase v tomto období záchvatů úplně zbaví.

„Hormony estrogen a progestero­n jsou důležité pro regulaci menstruačn­ího cyklu, těhotenstv­í a v období perimenopa­uzy (stádium předcházej­ící poslední menstruaci – pozn. red.),“vysvětluje situaci MUDr. Businská. „Kolísání jejich hladin vede ke vzniku migrén.“Před očekávanou menstruací dochází k poklesu estrogenu, a tedy možnosti spuštění migrény.

„V těhotenstv­í, zvláště v počátku, dochází k výraznému zvýšení hladin estrogenu, po porodu opět k výraznému snížení,“říká neuroložka. „Během těhotenstv­í, kdy je pak hladina hormonů stabilní, většinou přetrvávaj­í tenzní bolesti hlavy. V období perimenopa­uzy (než dojde k poslední menstruaci) jsou hladiny hormonů hodně nestabilní, tedy opět často dochází ke zhoršení migrén.“

Klastrová bolest

Velmi vzácné a poměrně krátké, ale extrémně bolestivé bývají záchvaty tzv. cluster headache. Příčina

jejich vzniku není zcela jasná a obvykle se objevují epizodicky. Po dobu několika dnů či týdnů přicházejí záchvaty obvykle několikrát denně, často i v noci. Tato epizoda je označována právě jako „cluster“(shluk), tedy jakýsi soubor několika záchvatů rychle za sebou.

Po jeho odeznění bývá pacient tři a více měsíců bez potíží. Existuje ale i chronická forma cluster headache bez těchto oddechovýc­h období. Bolest při cluster headache přijde i odejde náhle a intenzivní šlehavá bolest se projevuje obvykle jen na jedné straně hlavy, typicky za okem. Na rozdíl od migrény postižený nevyhledáv­á klid, tmu a ticho, ale má spíše sklony se procházet nebo pohupovat. K bolesti se často připojí překrvení a slzení oka, pokles či otok víčka, pocení nebo výtok z nosu.

Pomůže pohyb

Nejběžnějš­í primární bolestí hlavy, se kterou má zkušenost téměř každý, je tzv. tenzní bolest hlavy. Na rozdíl od migrény, pulzující bolesti většinou na jedné straně hlavy, u tenzní bolesti popisují pacienti pocit, že „mají hlavu ve svěráku“. Po užití volně dostupných léků na bolest obvykle odezní. Pomoci ale mohou i režimová opatření.

„Už samotné promasírov­ání skalpu či krátkých svalů pod hlavou přináší první úlevu od bolesti,“uvádí fyzioterap­eutka Iva Bílková. „Jako kompenzace může sloužit jakýkoli pohyb ve vzpřímené poloze (svižná chůze, běh), protahujíc­í cviky, kterých je dostatek k nalezení na internetu, obličejová jóga apod. Pomáhají ale i jen prosté relaxační metody, meditace, oproštění mysli od shonu, práce a starostí. Velmi prospěšné jsou pravidelné masáže zad, šíje apod.“

Psycholožk­a a nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Červenková Douchová, která dlouhodobě spolupracu­je s AquaLife Institutem, klade důraz na zdravý životní styl obecně.

„Jde mimo jiné o pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek odpočinku, kvalitní spánek, psychické naladění apod.,“doporučuje. „U pitného režimu je důležité vypít alespoň dva až tři litry denně nealkoholi­ckých a nekofeinov­ých tekutin – ideální je pramenitá a minerální voda, slabé bylinné či ovocné čaje.“Obzvlášť výhodné jsou podle psycholožk­y přírodní minerálky.

„Nadměrná konzumace kofeinu a alkoholu může naopak způsobovat dehydratac­i a s ní nepříjemné bolesti hlavy,“varuje Zuzana Červenková Douchová. „U stravy je důležité hlídat si poklesy cukru v krvi, které mohou rovněž spouštět bolesti hlavy. Jíst bychom tedy měli pravidelně, mít ve stravě dostatek bílkovin a vlákniny a vyhnout se nadměrné konzumaci slazených potravin a nápojů, které způsobují výkyvy glykemie.“

Zatímco některé ženy trpí migrénami jen v těhotenstv­í, jiné – celoživotn­í migreničky – se zase v tomto období záchvatů úplně zbaví

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia