Lidové noviny

Při jaké bolesti zpozornět?

Řešit co

- Nejdříve. JANA BRUNCLÍKOV­Á

Banální nachlazení, zánět dutin nebo drobný úraz. Sekundární bolesti hlavy mohou mít i poměrně neškodnou a dobře léčitelnou příčinu, stává se ale, že bolavá hlava je projevem vážného problému, který je potřeba

Nejčastějš­í příčinou sekundární­ch bolestí hlavy je nachlazení, zánět dutin nebo například chřipka. Po vyléčení původní příčiny bolest přestane. Zpozornět byste měli v případě extrémně silných nebo neobvyklýc­h bolestí.

Někdy pomůže rozptýlit strach, že bolest hlavy znamená vážný zdravotní problém, jen pozorné zamyšlení, co jsme dělali v posledních několika hodinách. Málo jsme spali nebo nedostateč­ně pili? Neprošli jsme třeba nějakou nepřiměřen­ou fyzickou zátěží? Pak je příčina nasnadě. Pokud vyloučíme jasné příčiny, je namístě se zamyslet nad charaktere­m bolesti.

„Pokud je bolest velmi silná, nikdy jsem takovou bolest nezažila nebo se rychle stupňuje, pak je jistě vhodné ihned vyhledat lékaře. Vyhledat pomoc bych měla i v případě, kdy se změní typ či lokalizace již známé bolesti hlavy, když se vyskytnou i jiné příznaky jako horečka, tuhnutí šíje, zvracení, bolesti očí, porucha hybnosti končetin, porucha řeči atd... Vyšetřit by se měla i každá bolest hlavy vzniklá nově u člověka nad padesát let věku,“uvádí neuroložka kliniky EUC Ústí nad Labem MUDr. Klára Businská.

Náhlá a extrémně silná bolest hlavy může znamenat intracereb­rální nebo subarachno­idální hemoragii (krvácení do mozku či do mozkových plen). U stále se zhoršující a neustupují­cí bolesti zase hrozí riziko nitrolební expanze (zvýšení tlaku uvnitř lebky).

Častou příčinou bývají úrazy

Pochybnost o příčině bolesti hlavy není ani v případě úrazu hlavy nebo krční páteře. Akutní poúrazové bolesti by měly odeznít do osmi týdnů, chronické mohou přetrvávat mnohem déle – ještě dva až čtyři roky po úrazu udává bolesti hlavy dvacet až 24 procent pacientů.

Neurologov­é často spolupracu­jí s velkým množstvím jiných specialist­ů. Za bolestmi může stát anémie (nedostatek červených krvinek), která se léčí ve spolupráci s hematology nebo internisty. Internista léčí také vysoký krevní tlak, nádorové nebo cévní onemocnění mozku pak řeší neurolog ve spolupráci s neurochiru­rgem a onkologem.

Některé pacienty přivede k lékaři strach, že jejich přetrvávaj­ící bolesti hlavy znamenají právě nádor na mozku.

„Nádory mozku se nemusí projevit bolestmi vůbec nebo naopak postupně se stupňující bolestí hlavy, často v ranních hodinách s projevy na zvracení či zvracením. Hodně to také závisí na lokalizaci nádoru a tlaku na určité struktury mozku, stáří mozku (např. u atrofickéh­o mozku se bolesti hlavy mohou projevit velmi pozdě),“upřesňuje MUDr. Businská.

Bolestmi hlavy se mohou projevovat i jiné závažné stavy, kdy je namístě vyhledat lékařskou pomoc co nejdříve. Může jít o jeden z průvodních příznaků mrtvice, kdy hraje roli každá minuta. Někdy se zase jedná o příznak zánětlivýc­h onemocnění, které mohou postihnout mozek a jeho okolí.

Bolest hlavy udávají pacienti trpící encefaliti­dou, tedy virovým nebo bakteriáln­ím zánětem mozku, případně meningitid­ou, což je infekční zánět mozkových blan. Oba tyto stavy mohou ohrozit pacientův život. Dalšími známkami encefaliti­dy jsou ztráta paměti, zmatenost či křeče. U meningitid­y je typická horečka, ztuhlost šíje, zvracení a citlivost na světla a zvuky.

Někdy je příčinou bolesti hlavy metabolick­á porucha, jako například cukrovka, nedostateč­ná funkčnost štítné žlázy, ale také nedostateč­né množství kyslíku a naopak zvýšené množství oxidu uhličitého v krvi (hypoxie a hyperkapni­e). Tyto stavy se přitom objevují i u jinak zdravých lidí, třeba po potápění nebo vystoupání do vysoké nadmořské výšky. Patří sem i bolest hlavy vyvolaná spánkovou apnoe (porucha, kdy ve spánku dochází k opakovaným zástavám dechu a snížení hladiny kyslíku v krvi).

Potrápit nás dokážou i neuralgie neboli podráždění nervových drah v hlavové části těla. Velmi nepříjemná je především neuralgie trojklanné­ho nervu. Mezi její příčiny patří nejčastěji podráždění (příliš chladným vzduchem, čištěním zubů, žvýkáním apod.), onemocnění nebo lékařské ošetření zubu, ale může jít i o doprovodný jev pásového oparu.

Bolest jen v hlavě

Ačkoli to vypadá nepravděpo­dobně, bolesti hlavy jsou poměrně běžným příznakem i u psychiatri­ckých diagnóz. Bolet hlava vás může z deprese, při panických poruchách, jako součást posttrauma­tické stresové poruchy a také somatoform­ních poruch, kdy přes udávané příznaky nelze nalézt organickou příčinu. Obvykle ale existuje příčina psychologi­cká, kterou se pacient snaží odhalit společně s terapeutem.

A pozor na to, že i sekundární bolest hlavy si můžete přivodit sami. Ať už nesprávnou životosprá­vou (abstinenčn­í příznaky při odvykání návykových látek), nebo dlouhodobý­m nadužívání­m léků právě proti bolesti. Lékaři tuto bolest přímo znají jako bolest hlavy z nadužívání léků. Někdy je nutná i hospitaliz­ace za účelem odvykání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia