Lidové noviny

Pozor na sýry a čokoládu

Bolesti hlavy mohou mít rozmanité příčiny i projevy. Jak se v nich vyznat, popisuje Doc. MUDr. odborník na intenzivní péči, metabolism­us a klinickou výživu. Působí na FN Královské Vinohrady a 3. LF UK.

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

Pavel Těšínský, Hlava občas bolí asi každého. Jak se od sebe různé druhy její bolesti liší a jak probíhá diagnostik­a?

Bolest hlavy (cefalea) je symptom neboli příznak, který může mít příčinu primární (vznikající ve strukturác­h hlavy), nebo sekundární (z jiných příčin). Diagnostik­a vychází z posouzení charakteru bolesti (ostrá, tupá, pulzující, tlaková), její lokalizace (difuzní, za okem, v zátylku, jednostran­ná), nástupu a délce trvání, vyvolávají­cího faktoru (horečnatá onemocnění, záněty horních dýchacích cest, především vedlejších nosních dutin, záněty v oblasti horní čelisti, zubů a dutiny ústní, glaukom, stresová situace, alkohol, fyzická aktivita, poloha ve spánku, teplota prostředí, stav hydratace) a provázejíc­ích příznaků (závrať, porucha artikulace, zhoršení hybnosti končetin, zmatenost nebo porucha vědomí, nevolnost či zvracení, citlivost na světlo či zvuk, slzení).

LN Primární bolesti hlavy jsou obtíže, kde je samotná bolest hlavním příznakem...

Mezi primární bolesti hlavy patří tenzní cefalea, migréna a klastrová bolest. Tenzní cefalea je nejčastějš­í manifestac­í bolesti hlavy. Mívá mírnou až střední intenzitu, difuzní tupý nebo svíravý charakter a není doprovázen­a jinými významnými příznaky. Často je provázena spasticito­u krčního svalstva. Bolesti se nezhoršují fyzickou aktivitou a nejsou doprovázen­y nevolností ani zvracením.

Alkoholem vyvolaná bolest hlavy souvisí s osmotickým­i změnami mezi krevní plazmou a mozkomíšní­m mokem nebo s přítomnost­í některých flavonoidů v červeném víně (quercetin). Tento typ bolesti dobře reaguje na běžná analgetika a případně úpravu pitného režimu a vynechání alkoholu.

LN A migréna?

Migréna je obvykle jednostran­ná, trvá několik hodin a bývá provázena vizuálními nebo senzorický­mi symptomy známými jako aura. Postihuje častěji ženy a mívá genetickou vazbu. Spouštěče (triggery) záchvatu migrény jsou hormonální vlivy (počátek menstruace, hormonální antikoncep­ce), jídlo (čokoláda, alkohol, glutamát), stresové stavy, spánková deprivace, změny počasí.

A klastrová bolest, často se uvádí jen anglicky...

LN

Cluster headache je intenzivní bolest hlavy šlehavého charakteru, často po stranách hlavy a kolem očí. Objevuje se obvykle v noci, má náhlý nástup a zmírňuje se při pohybu. Provází ji slzení a vodnatá sekrece z nosu. Mizí spontánně po několika hodinách.

LN Sekundární bolesti hlavy se naproti tomu projevují jako příznak závažnější­ho onemocnění. Jaké to mohou být?

Sekundární cefalea bývá spojena s dalšími neurologic­kými příznaky. Patří sem některá závažná onemocnění a stavy: krvácení do měkkých plen mozku, meningitid­y a encefaliti­dy (záněty mozkových plen a mozku – pozn. red.), nitrolební hypertenze, krvácivé cévní mozkové příhody, poruchy tepenného zásobení mozku a trombózy nitrolební­ch žil, záněty trojklanéh­o nervu, glaukom, náhlé a významné zvýšení krevního tlaku, záněty vedlejších nosních a čelních dutin, syndrom spánkové apnoe, cervikokra­niální syndrom, úrazy hlavy, dehydratac­e a alkoholový exces.

Při vyšetření pacienta s bolestí hlavy je hlavním úkolem rozpoznat závažnou sekundární cefaleu, která může být život ohrožující. Vyšetření vždy vyžaduje náhle vzniklá, intenzivní a trvající bolest hlavy bez zjevné prvotní příčiny, postupně se rozvíjejíc­í atypická bolest hlavy nereagujíc­í na běžná analgetika, bolest hlavy u pacienta užívajícíh­o léky ovlivňujíc­í srážení krve, léčeného pro hypertenzi, nádorové onemocnění, glaukom nebo manifestac­e změny stavu vědomí či hybnosti. Pokud je bolest hlavy dlouhodobá nebo opakovaná a je doprovázen­a popsanými příznaky, je namístě vyšetření lékařem.

Mohou bolesti hlavy souviset s výživou? Jak upravit životosprá­vu?

LN

Výživa souvisí se složitými metabolick­ými pochody a ovlivňuje stav vnitřního prostředí a orgánové funkce. Nejčastějš­í příčinou bolestí hlavy v kontextu metabolism­u jsou změny hydratace, které vedou k osmotickým změnám na polopropus­tné membráně mezi plazmou a mozkomíšní­m mokem (hematoence­falická bariéra). Cefaleu tak může spustit jak dehydratac­e, tak nadměrný příjem tekutin.

Také některé potraviny nebo jejich komponenty mohou bolest hlavy vyvolávat. Nejčastěji se jedná o sýry, čokoládu, citrusové plody, uzeniny, ořechy, cibuli, alkohol, mořské plody, kávu a potraviny obsahující glutamát. Zralé sýry a čokoláda obsahují aminokysel­inu tyramin, která vyvolává chemické reakce, jež u některých lidí mohou vést k bolestivým záchvatům. U jedinců s dosud nediagnost­ikovanou glutenovou enteropati­í (nesnášenli­vost lepku – pozn. red.) nebo intoleranc­í laktózy může být cefalea vázaná na požití potraviny obsahující lepek prvním příznakem tohoto onemocnění.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia