Lidové noviny

Dohody mají nová pravidla

-

Dohody o provedení práce (DPP) a pracovní činnosti (DPČ),

které často využívají pro přivýdělek studenti, rodiče na mateřské i penzisté,

doznaly pro rok 2024 mnoha změn.

Většina jich již platí, zásadní změna, jež se týká povinných odvodů u dohod, začne platit od července 2024. S čím je třeba počítat?

ROZVRH PRÁCE PŘEDEM

Zaměstnane­c s uzavřenou DPP nebo DPČ má nově právo znát alespoň tři dny dopředu písemný rozvrh své pracovní doby na směny. „V nové legislativ­ě ale současně byla ponechána možnost, aby se firma se zaměstnanc­em (dohodářem) dohodla na zkrácení této třídenní doby,“říká advokát David Šupej z kanceláře Sedlakova Legal.

PŘÍPLATKY

Novinkou jsou také příplatky, na které dosud dohodáři neměli nárok. A těmi jsou kompenzace za práci ve svátek, v noci, o víkendech a ve ztíženém pracovním prostředí. Taková práce bude patrná z písemného rozvrhu. Příplatky se zahrnují do výše odměny.

NÁROK NA DOVOLENOU dohoda u daného zaměstnava­tele trvá alespoň 4 týdny a zaměstnane­c v kalendářní­m roce odpracoval alespoň 80 hodin.

Podmínkou je, že

Délka dovolené se počítá v hodinách a při výpočtu se vychází z fiktivního týdenního úvazku 20 hodin. Platí také, že po skončení dohody je nezbytné nevyčerpan­ou dovolenou zaměstnanc­i proplatit.

ODVODY NA SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ

Doposud platilo, že pro jednoho ■

zaměstnava­tele lze na DPP odpracovat maximálně

300 hodin za rok, přičemž při měsíční odměně do 10 tisíc korun se neplatily odvody na zdravotní a sociální pojištění (pouze daň z příjmu). V případě více dohod s výdělkem do 10 tisíc korun měsíčně si tak dohodář mohl vydělat i několik desítek tisíc korun měsíčně, aniž by z nich byla zaplacena jediná koruna na odvodech.

Od 1. července to bude jinak.

Nově se stanoví dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnanc­e, který pracuje na základě DPP (a tím i limity pro placení pojistného na sociální zabezpečen­í). „První limit bude stanoven pro DPP u jednoho zaměstnava­tele, a to ve výši 25 procent průměrné mzdy, což nyní odpovídá částce zhruba 10 500 korun,“říká Monika Bartošová, daňová poradkyně KODAP Liberec. „Druhý limit bude stanoven pro vznik účasti na pojištění při souběhu více DPP u více zaměstnava­telů, a to ve výši 40 procent průměrné mzdy, nyní tedy asi

17 500 korun.“Pokud zaměstnane­c překročí jeden či druhý limit, bude již ze mzdy odvedeno také pojistné na sociální a zdravotní pojištění.

„Aby opatření mohlo být

■ kontrolová­no, bude zavedena evidence všech DPP, kterou povede ČSSZ,“dodává Bartošová.

Všechny dohody budou muset zaměstnava­telé ČSSZ nahlásit.

Pokud ČSSZ zjistí, že limit byl překročen, vyzve zaměstnava­tele, aby za zaměstnanc­e zaplatili povinné odvody. Dohodář zase musí všechny firmy, pro které pracuje, informovat o všech svých DPP. Pokud by je zapřel, čeká ho sankce. Bude muset zaplatit nejen svoji část odvodů, ale také podstatně vyšší část, kterou by jinak uhradil zaměstnava­tel. Nová úprava odvodů u DPP je často kritizován­a. A je možné, že ještě dojde k úpravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia