Lidové noviny

Danit musí i část penzistů

K důchodu si přivyděláv­á řada penzistů, stejně tak si chtějí přilepšit i někteří studenti nebo rodiče na rodičovské dovolené. I oni tak v určitých případech musí podat daňové přiznání.

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Možností přivýdělků k penzi, studiu nebo péči o malé dítě se nabízí hned několik. Lze mít klasickou pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti, samozřejmě je možné také podnikat. Obecná pravidla pro zdanění takových příjmů jsou stejná jako u ostatních poplatníků.

„Mají tedy povinnost podat daňové přiznání, pokud jejich příjmy za rok přesáhnou 50 tisíc korun,“říká Michal Jelínek, daňový expert a partner společnost­i V4 Group. Do tohoto limitu se však nezapočítá­vají příjmy osvobozené nebo příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Typicky půjde o příjmy z dohod.

„U penzistů patří mezi osvobozené příjmy především důchod do výše třicetišes­tinásobku minimální mzdy,“doplňuje Jelínek. Za rok 2023 tak je od daně osvobozený důchod ve výši 622 800 korun. Pro rok 2024 to bude 680 400 korun (minimální mzda 18 900 korun). Je tedy jasné, že půjde spíše o výjimky, obvykle o lidi s penzí ze zahraničí.

Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 50 tisíc korun, ale vykazuje daňovou ztrátu.

Příjmy ze zaměstnání

Penzisté i studenti jsou dnes běžně zaměstnanc­i s „klasickou“pracovní smlouvou. Stejně tak rodiče na rodičovské, případně mateřské dovolené. Co se týče daní, platí pro ně totožná pravidla jako pro kteréhokol­iv jiného zaměstnanc­e. „Pokud mají příjmy pouze od jednoho zaměstnava­tele nebo postupně od více zaměstnava­telů, u kterých podepsali prohlášení k dani, jejich příjem je zdaňován zálohovou daní a po skončení kalendářní­ho roku mohou zaměstnava­tele požádat o roční zúčtování daně, a nemusí tedy podávat daňové přiznání,“popisuje Pavlína Nováková,

daňová poradkyně ze společnost­i KODAP Plzeň. Daně jim může zaměstnava­tel zpracovat i v případě, že neměli jiné příjmy (z podnikání, kapitálové­ho majetku, nájmu nebo ostatní příjmy) vyšší než 20 tisíc korun. Termín, dokdy je možné zaměstnava­tele o roční zúčtování daně požádat, však je 15. února. Kdo to nestihl a chtěl by si například uplatnit nějaké daňové slevy a odpočty, musí si již podat daňové přiznání sám.

Povinně pak musí podat daňové přiznání v případě, že byli v průběhu roku zaměstnáni u více zaměstnava­telů současně. Za takových okolností mu totiž zaměstnava­tel nemůže roční zúčtování daně provést.

Dohody o provedení práce

Důchodci, studenti i rodiče na mateřské či rodičovské dovolené si přivyděláv­ají také prostředni­ctvím dohod mimo pracovní poměr. Tedy pracují nejčastěji na dohodu o provedení práce, případně na dohodu o pracovní činnosti. „Pokud se jedná o dohodu o provedení práce, kde příjem nepřesáhne

10 tisíc korun za kalendářní měsíc, a důchodce, student či rodič zároveň u zaměstnava­tele nebo zaměstnava­telů nepodepsal prohlášení k dani (růžový formulář), je tento příjem zdaněn srážkovou daní, a tím pádem zde není povinnost podat daňové přiznání.

„I v takovém případě však doporučuje­me daňové přiznání podat, protože v jeho rámci lze uplatnit základní slevu na poplatníka, případně i ostatní slevy a daň z příjmů nebo její část může být poplatníko­vi vrácena,“upozorňuje Nováková. Pokud se tak ale rozhodnete, je pak třeba do přiznání zahrnout i veškeré další příjmy, kterých jste za daný kalendářní rok dosáhl či dosáhla.

Podnikání je vedlejší činností

Samozřejmě mohou penzisté, studenti i rodiče malých dětí rovněž podnikat. Oproti jiným podnikatel­ům pak mají určitou výhodu. V jejich případě je samostatná výdělečná činnost z pohledu pojistného na sociální pojištění považována za vedlejší činnost. „To má následně vliv na platby záloh na pojistné.

Povinnost platit sociální pojištění nastává až tehdy, je-li překročen minimální limit pro účast na sociálním pojištění ve výši 96 778 korun,“vysvětluje Nováková. Zdravotní pojištění se z příjmů z podnikání platí vždy, zde není žádný minimální limit příjmů stanoven.

Pravidla pro zdanění příjmů z podnikání jsou u důchodců, studentů i rodičů na rodičovské dovolené ale stejná jako u ostatních OSVČ. A neplatí pro ně žádná omezení v uplatňován­í slev na dani, slevy za umístění dítěte, daňového zvýhodnění na děti nebo nezdanitel­ných částí základu daně v porovnání s jinými poplatníky.

Mohou si tedy uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun, při splnění podmínek pak také například slevu na manželku (24 840 korun), slevu na invaliditu (2520 korun, resp. 5040 korun podle stupně invalidity), slevu na držitele průkazu ZTP/P (16 140 korun). Mohou si též uplatnit nezdanitel­né části základu daně v podobě bezúplatný­ch plnění (dary), zaplacenýc­h

úroků z hypotečníh­o úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření nebo zaplacené příspěvky na penzijní připojiště­ní a životní pojištění. Studenti pak za rok 2023 také ještě slevu na studenta (od letošního roku je zrušená). Rodiče zase daňové zvýhodnění na děti.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Pravidla pro zdanění příjmů z podnikání jsou u důchodců, studentů i rodičů na rodičovské dovolené stejná jako u ostatních OSVČ
FOTO SHUTTERSTO­CK Pravidla pro zdanění příjmů z podnikání jsou u důchodců, studentů i rodičů na rodičovské dovolené stejná jako u ostatních OSVČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia