Lidové noviny

Pozor: mateřská není rodičovská

- DANA JAKEŠOVÁ

Vběžném životě se pojmy mateřská a rodičovská dovolená někdy zaměňují. Z pohledu daně z příjmů a dalších povinností je to však jinak. Zde je opravdu zásadní tyto režimy od sebe důsledně odlišovat.

Peněžitá pomoc v mateřství nahrazuje matkám po dobu mateřské dovolené ušlý příjem a je dávkou z nemocenské­ho pojištění. Vyplácí se 28 týdnů, resp. 37 týdnů v případě vícerčat. Zjednoduše­ně jde zhruba o první půlrok dítěte. Podmínkou pro nárok na tuto dávku je ale účast na nemocenské­m pojištění. U zaměstnanc­ů je povinné ze zákona, u podnikatel­ů je dobrovolné, a podnikatel­ky ho tak často nemají.

Naproti tomu rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory a je určený pro rodiny s nezaopatře­nými dětmi. Rodiče dětí narozených před 31. prosincem 2023 ji mohou čerpat až do čtyř let věku dítěte, u dětí narozených po 1. lednu 2024 do tří let věku dítěte.

To, kterou dávku rodič pobírá, má vliv na to, jakým způsobem a kolik si může přivydělat. V případě čerpání a pobírání peněžité pomoci v mateřství platí určitá omezení pro druh vykonávané práce pro současného zaměstnava­tele. Pokud by se jednalo o stejný druh práce (za kterou jste získala dávku), ztrácíte na tuto pomoc nárok. Specifická pravidla platí taktéž pro osoby, které před nástupem na mateřskou dovolenou vykonávaly samostatno­u výdělečnou činnost. „Nicméně i osoba pobírající peněžitou pomoc v mateřství si může přivydělat například prostředni­ctvím dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Je však důležité ověřit splnění všech podmínek,“říká Pavlína Nováková, daňová poradkyně KODAP Plzeň. „Pro zdanění těchto příjmů ale platí obecná pravidla.“A je jedno, zda půjde o pracovní poměr, dohodu či podnikání.

V případě pobírání rodičovské­ho příspěvku již obdobná omezení stanovena nejsou a rodič může vykonávat jakoukoliv výdělečnou činnost. Důležité ale je, aby byla zabezpečen­a osobní celodenní a řádná péče o dítě. Pro zdanění příjmů opět platí obecná pravidla. Uplatnit je samozřejmě možné také daňové slevy a odpočty. Pozor ale u slevy na manželku či manžela.

Sleva na manželku nebo manžela

Při uplatnění slevy na manžela nebo na manželku ve výši 24 840 korun za rok je totiž opět důležité rozlišení peněžité pomoci v mateřství a rodičovské­ho příspěvku. „Nárok na tuto slevu vzniká poplatníko­vi, jehož manžel nebo manželka žijící s ním ve společně hospodaříc­í domácnosti nemá vlastní příjem vyšší než 68 tisíc korun za rok. Pro posouzení možného nároku je tedy nutné určit, které příjmy se do tohoto limitu započítáva­jí a které nikoliv,“vysvětluje Nováková. Do příjmů manžela nebo manželky se zahrnují všechny vlastní příjmy dosažené ve zdaňovacím období nesnížené o daňové výdaje (tzn. hrubé příjmy) včetně příjmů, které podléhají srážkové dani nebo jsou osvobozeny od daně nebo nejsou předmětem daně.

Co konkrétně do vlastního příjmu patří? „Jsou to všechny příjmy ze zaměstnání, tedy dosažené jak na základě pracovní smlouvy, tak i z dohod mimo pracovní poměr. Platí přitom, že mzda za měsíc prosinec, vyplácená v lednu 2024, se započítává do příjmů za rok 2023,“říká Nováková.

Vlastním příjmem jsou dále příjmy z podnikání nesnížené o výdaje a příjmy z nájmu nesnížené o výdaje. Zahrnout je sem třeba také dary, dědictví, příjmy z prodeje majetku ve výlučném vlastnictv­í manžela nebo manželky, peněžitou pomoc v mateřství, nemocenské, ošetřovné a podporu v nezaměstna­nosti. „Pro peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské je rozhodujíc­í měsíc, ve kterém byly dávky vyplaceny. Mateřská vyplacená v lednu 2024 se tedy započítá do příjmů roku 2024,“doplňuje Nováková.

Do vlastního příjmu manžela nebo manželky se naopak nezahrnují dávky státní sociální podpory (přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné, rodičovský příspěvek, pohřebné), dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna (ta se zahrnuje) – například příspěvek na úhradu potřeb dítěte a dávky osobám se zdravotním postižením. Do vlastních příjmů manžela nebo manželky nepatří ani dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení apod.), příspěvky na péči a sociální služby, příjmy plynoucí z důvodu péče o osobu blízkou nebo jinou osobu, státní příspěvky na penzijní připojiště­ní, doplňkové penzijní spoření a stavební spoření, stipendia pro studenty.

„Zahrnout do nich nelze také výživné stanovené soudem, protože to je určené na uspokojová­ní potřeb dítěte,“zdůrazňuje Nováková. A nespadají sem rovněž příjmy, které plynou ze společného jmění manželů druhému z manželů (příjem z prodeje, nájmu apod. se může zdaňovat u jednoho z nich).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia