Lidové noviny

Létající nezmar Kasai

Že mu je 51 let? Nevadí. Japonský skokan na lyžích Noriaki Kasai se vrátil do Světového poháru

- MICHAL KOUBEK

Psal se rok 1988, když se v Sapporu poprvé posadil na startovní lavičku v závodě Světového poháru. Bylo mu šestnáct let, obličej bez vrásek, a jakmile se odrazil, letěl s lyžemi ještě paralelně vedle sebe.

Uplynulo víc než 35 let, přesto tu Noriaki Kasai stále je. Stále závodí.

Japonský veterán se o víkendu na stejném místě po čtyřech letech vrátil do elitního seriálu. A nešlo jen o symbolicko­u účast, vždyť v sobotním klání ze třicáté pozice bodoval.

„Jsem rád, že jsem to zvládl. Ale mám i na víc,“usmíval se.

Že mu je jedenapade­sát let? Že byste ve výsledkové listině ze soboty našli jen čtyři skokany, kteří se narodili dřív, než on debutoval mezi profesioná­ly?

Žádný problém. V jeho případě skutečně platí, že věk je jenom číslo. „Neuvěřitel­né. Pamatuju si, jak jsem s Kasaiem ještě skákal,“povídal rakouský trenér Werner Schuster. „A teď sleduju, jak vedle něj startuje můj syn.“

V roce 2014 se v Ruce ve dvaačtyřic­eti stal nejstarším vítězem závodu Světového poháru. O tři roky později byl v Planici i nejstarším mužem na stupních vítězů.

„Mám vůli jako železo“

Nyní v jedenapade­sáti vylepšil vlastní věkový rekord závodníka, který v poháru kdy bodoval, a ani jeho 571. start nemá obdoby.

Tradičně usměvavý skokan je zkrátka úkaz, nezmar. Podobně jako dvaapadesá­tiletý Jaromír Jágr či ještě o čtyři roky starší japonský profesioná­lní fotbalista Kazujoši Miura, muž naprosto oddaný sportovní vášni.

Má sice ženu a dceru, stejně ale každý rok tráví dny a týdny v odloučení na závodech a soustředěn­ích. Musel se popasovat se všemi technologi­ckými změnami, naučit se nový styl letové fáze s lyžemi do „véčka“a zvyknout si na odlišné tréninkové přístupy.

I to, jak se udržuje fyzicky, budí obdiv. Zápřah pro těla skokanů je obrovský. Nejde přitom jen o nárazy, kterým čelí po dopadech, ale i o přísnou životosprá­vu.

Váha je nesmírně důležitá. Mít gram tuku navíc? Nežádoucí. A Kasai se takto hlídá už skoro čtyři dekády.

„Proč tohle všechno dělám? Mám pevnou vůli, pevnější než železo. A skákání prostě miluju,“opakuje mistr světa v letech na lyžích z Harrachova 1992 či trojnásobn­ý olympijský medailista.

Jinak si ale nemyslí, že se od ostatních nějak výrazně odlišuje. Tvrdí, že jeho recept na sportovní dlouhověko­st je prostý – vstává brzy, pak si zacvičí a medituje.

„Možná mám nějaké vlastnosti, že vydržím více než ostatní. Ale nic speciálníh­o nedělám,“povídá. „Ani se necítím tak starý. Teda pokud mě nechytnou záda.“

Že se Kasai ještě vrátí na nejvyšší úroveň, už přitom vypadalo dost nereálně. Naposledy startoval v elitním seriálu v únoru 2020 a od té doby působil jen v nižších soutěžích. Před dvěma roky se poprvé od olympijské­ho debutu v Albertvill­e 1992 nedostal ani do japonské sestavy pro sportovní svátek v Pekingu. Do Číny odjel

alespoň jako expert televize Fuji, ovšem závodními ambicemi se ani tehdy netajil.

Jeho éra nekončí

„Pravděpodo­bně budu skákat do šedesáti. Ujišťuji vás, umím být trpělivý,“vyhlásil. „Když nevyšel Peking, budu usilovat, abych byl třeba na dalších hrách v Milánu a Cortině 2026.“

Což potvrdil. V aktuálním ročníku se mu opět zadařilo. Na konci ledna při Kontinentá­lním poháru v Sapporu skončil devátý. „Tvrdě jsem pracoval na kondici, psychice i váze. A konečně se mi to zase začíná vracet,“pochvalova­l si.

Výkonnostn­í vzestup mu vynesl i vytoužené místo v A-týmu. „Budu pod obrovským tlakem, protože mě budou všichni sledovat,“uvědomoval si, když Japonci oznámili nominaci do Sappora. „Doufám, že to zvládnu, nechci nikoho zklamat.“

Rozhodně nezklamal. A můžete mu věřit, že udělá vše proto, aby ani Sapporem jeho éra neskončila.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA, ČTK ?? Návrat na bodech. Noriaki Kasai se v 51 letech vrátil do Světového poháru skokanů na lyžích. A hned bodoval 30. místem v Sapporu.
FOTO PROFIMEDIA, ČTK Návrat na bodech. Noriaki Kasai se v 51 letech vrátil do Světového poháru skokanů na lyžích. A hned bodoval 30. místem v Sapporu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia