Lidové noviny

Probuzený Höjlund překonává rekordy

- DOMINIK DUFFEK

Není to tak dávno, co dal svůj teprve první ligový gól od letního přestupu do Manchester­u United. O několik týdnů později teď značně uvolněný jedenadvac­etiletý dánský fotbalista Rasmus Höjlund už překonává rekordy. Nejenže v nedělním utkání s Lutonem (2:1) vstřelil nejrychlej­ší gól svého týmu na hřištích soupeřů, zároveň v Premier League už není mladšího fotbalisty, který by se prosadil šestkrát v řadě.

„Bylo to hustý,“vyhrkl v pozápasové­m televizním rozhovoru. „Hraju za jeden z největších klubů na světě s nejlepšími hráči. Přeju si jenom, ať se dál zlepšuju.“

Musí prožívat obrovské zadostiuči­nění. Od příchodu do týmu byl pod obrovským tlakem.

V létě totiž United potřeboval­i útočníka. Zabijáka. Že za jedenadvac­etiletý dánský talent zaplatili Atalantě přes sedmdesát milionů eur (skoro dvě miliardy korun), odpovídá tomu, s jakou urgencí před startem domácí soutěže jednání vedli.

A očekávání pak přirozeně rostla. Když se Höjlund ani počtrnácté v lize neprosadil, někteří už ztráceli naději.

„Několikrát jsem s ním mluvil, věřil jsem mu. Má silný charakter, ve dvaceti je už velkou osobností, což střelec potřebuje,“přesvědčov­al kouč Erik ten Hag.

Sbíral sice góly v Lize mistrů, ale ani jeden z nich k jeho smůle nepřinesl týmu body. United ve skupině skončili čtvrtí za Bayernem, Kodaní a Galatasara­yem.

Stačilo 37 vtěřin na gól

Až v patnáctém utkání v lize to Höjlundovi vyšlo. Na konci prosince poprvé slavil proti Aston Ville. A od té doby platí: když hraje, skóruje.

V neděli naráz překonal hned dvě významné statistiky. Zaprvé trumfnul Joea Willocka, když se ve svých čerstvých jedenadvac­eti trefil v šestém kole v řadě. Zároveň vsítil nejrychlej­ší branku United na hřištích soupeřů – stačilo mu sedmatřice­t sekund.

Pomohlo mu k tomu velké zaváhání domácí defenzivy, když mu jeden z protihráčů namazal přímo do úniku proti gólmanovi. Tomu mazácky udělal kličku a zakončoval do prázdné. „Vím, že mám rychlost. Když si míč šikovně potáhnu na levou, gólman nemá šanci se tam dostat,“vysvětlova­l před kamerami Sky Sports. „Byl jsem trochu nervózní, jestli jsem si balon neposunul málo, ale nakonec to vyšlo.“

Podruhé měl také štěstí, to když k němu letěl volej spoluhráče Garnacha a on jen šikovně nastavil nohu. V ofsajdu nebyl a při oslavě se z toho oba aktéři náramně těšili.

„Na sto procent jsem to tak chtěl. Překvapilo mě teda, jak dobrý gól to byl,“zubil se Höjlund. „Něco podobného se snažím trénovat. Jak se k míči postavit, jak ho správně tečovat v takových situacích.“

Jeho představen­í si na rekonstruo­vaných tribunách letitého stánku Kenilworth Road nenechal ujít ani hvězdný zpěvák Harry Styles, velký podporovat­el United.

I přes bleskový začátek to ale pro Manchester nakonec žádná velká nablýskaná show nebyla.

Luton totiž velmi rychle snížil a hosté se strachoval­i o vítězství až do konce. „Možná jsme ztratili koncentrac­i po těch povedených deseti minutách,“přemítal trenér Erik ten Hag. „Takové výkyvy si ale nemůžeme dovolit.“

Hlavně proto, že jediným cílem po vypadnutí z Evropy zůstává kromě náročné cesty v Anglickém poháru už jen liga, kde United po sérii čtyř výher dotírají ze šestého místa na pátý Tottenham, který drží příčku zaručující účast v Evropské lize. A pouhé dva body nad ním je čtvrtá Aston Villa. Na pozici, která garantuje Ligu mistrů.

„Výhra je pro nás zásadní, jsme zpátky ve hře,“pokračoval pozitivně ten Hag. „A navíc máme formu, což se hodí, když je každý zápas klíčový, abychom se přiblížili ostatním.“

Přesto výkony ještě nejsou stoprocent­ní. „United mají nepříjemný zvyk ztrácet kontrolu nad zápasy, které mají zdánlivě ve svých rukou, jak se ukázalo nedávno proti Newportu v FA Cupu (4:2) a Wolverhamp­tonu v lize (4:3),“tvrdí expert Phil McNulty z BBC.

I proto bude nadále klíčové, aby ten Hagův tým, který na podzim konzistenc­í zrovna nevynikal, pokračoval v nastoleném tempu. „Musíme dál bojovat. Naším cílem je jednoznačn­ě Liga mistrů,“uzavřel Höjlund, na nějž se při plnění vytyčeného milníku bude spoléhat dost možná nejvíc.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Probudil se. Rasmus Höjlund už za United střílí i v anglické lize.
FOTO PROFIMEDIA Probudil se. Rasmus Höjlund už za United střílí i v anglické lize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia