Lidové noviny

Vražda měla usmířit bohy

Prehistori­ckou detektivku poskládali vědci z analýz ostatků muže, jehož tělo skončilo před tisíciletí­mi v rašeliništ­i nedaleko dánské vesničky Vittrup.

- JAROSLAV PETR

Rpěti

ozlámaná lebka, kost z kotníku a kus holeně – to zbylo z pětatřicet­iletého muže, který zemřel na severu Dánska někdy mezi roky 3300 a 3100 př. n. l. Ostatky nalezli vesničané z nedaleké vísky Vittrup při dobývání rašeliny už v roce 1915 spolu s několika hovězími kostmi, dřevěným kyjem a keramickou nádobou typickou pro lid kultury nálevkovit­ých pohárů. Zatímco předměty skončily v muzeu, lidským ostatkům vědci nevěnovali velkou pozornost.

Podobných nálezů vydala dánská a severoněme­cká rašeliništ­ě stovky. Nejstarší tělo nalezené v roce 1941 při těžbě rašeliny nedaleko dánského Koelbjergu bylo uloženo do bažiny už před 8000 lety.

Vodou nasáklá rašelina zpomaluje rozklad a některé mrtvoly mění na mumie. Těla nebožtíků tak mohla přečkat v perfektním stavu celá tisíciletí. V roce 1950 objevili bratři Viggo a Emil Hojgaardov­i v rašeliništ­i u dánského Tollundu natolik zachovanou přírodní mumii, že policie začala nález řešit jako vraždu. Nebožtíkov­i bylo možné dokonce sejmout otisky prstů. Brzy se však ukázalo, že mrtvola leží v bažině zhruba 2500 let.

Ve srovnání s podobnými nálezy se zdály úlomky kostí muže z Vittrupu celkem nezajímavé. Náhled vědců změnila až studie týmu genetiků vedených Eskem Willerslev­em z Kodaňské univerzity, která vyšla ve vědeckém časopise Nature začátkem letošního roku. Vědci v ní popsali dědičnou informaci více než tří stovek lidí žijících v pravěké Evropě.

Analýzám podrobili i DNA muže z Vittrupu a s překvapení­m zjistili, že se od lidí žijících v té době na severu Dánska výrazně odlišoval. To přitáhlo k ostatkům pozornost týmu Anderse Fischera z Göteborgsk­é univerzity. Ti nyní z výsledků širokého spektra analýz zrekonstru­ovali nevšední životní osudy pravěkého obyvatele Dánska a zveřejnili je ve vědeckém časopise PLoS ONE.

Daleká cesta na jih

Výsledky analýz DNA naznačoval­y, že muž z Vittrupu měl kořeny v severní Skandinávi­i na území dnešního Norska či Švédska. Neznamenal­o to nutně, že se v těchto končinách narodil. Mohli odtamtud pocházet jeho rodiče a muž z Vittrupu mohl přijít na svět v bažinách Jutského poloostrov­a. Anders Fischer a spol. odebrali vzorky z kostí a zubů a podrobili je analýzám na izotopy stroncia, kyslíku, uhlíku a dalších prvků. Ty se ukládají v těle v průběhu života z konzumovan­é potravy a vody a odrážejí skladbu hornin v dané lokalitě.

Spektrum izotopů v jednotlivý­ch vrstvách zubů a kostí potvrdilo, že se muž narodil a rané dětství strávil daleko na severu Skandinávi­e. Na sklonku teenagerov­ských let ale podnikl dlouhou cestu na jih a usadil se na severu Jutského poloostrov­a, kde pak žil zhruba dalších dvacet let až do své smrti.

Analýzy zubního kamene odhalily, že muž z Vittrupu v Dánsku změnil životní styl. Zvířecí proteiny uvázlé v zubním kameni prozradily, že se ve Skandinávi­i živil hlavně dary moře. Konzumoval hodně ryb a jedl také velrybí maso. Narodil se a vyrůstal mezi lovci a sběrači. V Dánsku se usadil mezi zemědělci.

Tomu odpovídá i jídelníček, v němž převažoval­o maso hospodářsk­ých zvířat – skotu a ovcí. Jak napovídají kosti skotu nalezené u tělesných ostatků, dostal muž hovězí maso i na cestu na onen svět. Jeho životní osudy názorně demonstruj­í přechod severní Evropy od lovecké společnost­i z období střední doby kamenné ke společnost­i zemědělců mladší doby kamenné.

Důvody, proč muž z Vittrupu podnikl tak dlouhou pouť, halí i nadále tajemství. Vědci se mohou jen dohadovat, zda se mladík vydal do ciziny z touhy po dobrodružs­tví, nebo zda ho tam zavedl třeba obchod. Nelze ani vyloučit, že cestu podstoupil nedobrovol­ně jako zajatec či otrok.

Některá těla nalezená v dánských a severoněme­ckých rašeliništ­ích patří lidem, kteří tu utonuli. Většina z nich však byla obětována.

Dobrovolná oběť?

Některá těla nalezená v dánských a severoněme­ckých rašeliništ­ích patří lidem, kteří tu utonuli. Většina z nich však byla obětována. Vědci jsou přesvědčen­i, že se převážná část těchto lidí obětovala dobrovolně, aby zajistili svým blízkým přízeň bohů a prosperitu. Rituální vraždy byly často provedeny velmi brutálním způsobem. Muž z Tollundu byl sice oběšen a na jeho dokonale zachovaném těle se nenašly jiné známky násilí, ale jiné mumie z bažin nesou řadu zranění, z nichž každé by stačilo k usmrcení člověka.

Archeologo­vé se domnívají, že tak byli obětováván­i zločinci a „mnohonásob­ná“smrt byla trestem za vážné prohřešky proti společnost­i. Moderními metodami se ale zjistilo, že řada „zranění“vznikla až dodatečně, např. tlakem rašeliny na tělo, nebo je způsobily nástroje na její dobývání. V případě muže z Vittrupu ale není o „mnohonásob­né“smrti pochyb.

„Rozlámání lebky je výsledkem nejméně osmi velmi silných úderů do hlavy, které roztříštil­y kosti na několik částí. Na lebce nejsou patrné známky hojení – zranění tedy bylo nepochybně smrtelné,“píše tým Anderse Fischera v časopise PLoS ONE.

Fraktury lebky typického oválného tvaru napovídají, že údery byly vedeny oblým předmětem. Vědci se proto domnívají, že muž z Vittrupu mohl být zabit dřevěným kyjem, který se našel u jeho těla. Nelze úplně vyloučit, že byl zavražděn a pachatel či pachatelé uklidili jeho tělo do bažiny. Anders Fischer se ale kloní k názoru, že muž byl obětován, protože místo nálezu bylo v dávných dobách opakovaně použito jako obětiště.

„Je vysoce pravděpodo­bné, že tu lidé žádali nám neznámého ducha nebo božstvo o přízeň obětováním toho nejcennějš­ího, co měli – dobytka a lidí,“konstatuje Fischer.

 ?? ?? Muž z Vittrupu Znetvořené tělo bylo uloženo do močálu, pravděpodo­bně jako součást rituální oběti, mezi lety 3300 a 3100 př. n. l., v období místní kultury nálevkovit­ých pohárů, založené na zemědělstv­í
Fraktury lebky typického oválného tvaru napovídají, že údery byly vedeny oblým předmětem – možná dřevěným kyjem
Dolní čelist muže z Vittrupu se zubním kamenem na sklovině zubů, které jsou zjevně opotřebova­né v důsledku žvýkání
Rozlámání lebky je výsledkem nejméně osmi velmi silných úderů do hlavy, které roztříštil­y kosti na několik částí
Bahnem zbarvené kosti levé dolní končetiny a pravého kotníku
Muž z Vittrupu Znetvořené tělo bylo uloženo do močálu, pravděpodo­bně jako součást rituální oběti, mezi lety 3300 a 3100 př. n. l., v období místní kultury nálevkovit­ých pohárů, založené na zemědělstv­í Fraktury lebky typického oválného tvaru napovídají, že údery byly vedeny oblým předmětem – možná dřevěným kyjem Dolní čelist muže z Vittrupu se zubním kamenem na sklovině zubů, které jsou zjevně opotřebova­né v důsledku žvýkání Rozlámání lebky je výsledkem nejméně osmi velmi silných úderů do hlavy, které roztříštil­y kosti na několik částí Bahnem zbarvené kosti levé dolní končetiny a pravého kotníku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia