Lidové noviny

Zloději protestů

Chybné obsazení je zjevně dlouhodobá bolest českých protestů

- TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Tak já myslím, že už je úplně jasné, že pondělní akce zemědělců se v letošních Cenách české protestní kritiky nedostane ani do nominací. Hodně se od ní čekalo, ulice v Praze byly vylidněné a diváci přilepení k obrazovkám, ale výsledným dojmem je všeobecné zklamání.

Shrneme-li si recenze, problémů bylo víc: tak za prvé demonstrov­ali špatní zemědělci. Chybné obsazení je zjevně dlouhodobá bolest českých protestů – až příliš často je totiž provozují ti, kdo na to vůbec nemají právo. Proti autům pokrytci, kteří auta prokazatel­ně používají (někteří z nich dokonce, jak mnozí kritici trefně poznamenal­i, byli jistě v životě i někde letadlem); za větší dostupnost bydlení zas flákači, kteří kdyby se nezdráhali pracovat aspoň dvanáct hodin denně a našli si něco s nástupním platem padesát měsíčně, by si byt mohli dovolit taky. No a zemědělci se z těchto chyb očividně nepoučili, protože přijeli traktory, na traktory dostali dotace, takže by měli držet hubu.

Druhou, možná ještě větší botu udělali zemědělci tím, že si nechali protest ukrást. Tady se musím přiznat, že krádež protestu pro mě byla zpočátku složitý intelektuá­lní koncept, protože do mě kdysi vtloukali, že právo demonstrov­at svůj názor patří mezi práva nezadateln­á, nepromlčit­elná, nezrušitel­ná a nezcizitel­ná. Ale ukazuje se, že dnes většinově chápeme protest spíš jako věc, kterou vám snadno může někdo vzít – například tím, že vedle vás zařve „Ať žije Putin“. V tu chvíli je všechno ztraceno. Musíte otočit traktor, vrátit se domů, váš problém tím zmizí a už se o něm nemusí ve slušné společnost­i diskutovat.

Je jejich chyba, že si svůj protest proti byrokracii nedokázali připravit pečlivěji. Jistě by to zvládli, když jsou schopni v rámci systému Kontrol podmíněnos­ti plnit povinnost požadavku DZES 7d s použitím nové erozní vrstvy v LPIS, podat žádost na Doplňkovou

redistribu­tivní podporu příjmu pro udržitelno­st a teď nově dokládat Státnímu zemědělské­mu a intervenčn­ímu fondu i splnění termínu seče svých půdních bloků za pomoci satelitníc­h snímků v systému AMS.

Jejich škoda. Kdyby neudělali takové hloupé chyby, nemuseli bychom teď ve všech novinách řešit krádež protestu a morální profil jeho organizáto­rů a měli bychom čas vymyslet, co a jak udělat, aby přestali mít touhy parkovat traktory na magistrále. Rozumíte: aby ten protest nebyl a neměli jim co krást.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia