Lidové noviny

Přihláškov­ý přetlak na víceletá gymnázia

Největší zájem je o šestileté studium. Cermat teprve programuje algoritmus na rozdělení uchazečů do škol

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť první bitvu má elektronic­ký systém přihlašová­ní na střední školu DiPSy za sebou, ta rozhodujíc­í ho teprve čeká. Podávání přihlášek, které skončilo o půlnoci, bylo jen startem státní digitální novinky. Teď se Cermat, tvůrce jednotných přijímaček i celého přihláškov­ého systému, musí poprat s druhou fází – rozřazován­ím uchazečů do škol podle jejich preferencí. Tato část nicméně ještě nefunguje, Cermat ji teprve za pochodu vyvíjí.

Už nyní lze ale z čísel vyčíst, že střední školy budou opět čelit náporu. A kapacity nelze podle ministerst­va školství předem vyčíslit, potvrdila LN mluvčí resortu Tereza Fojtová. Jisté jsou jen počty přihlášený­ch. Podle Cermatu se letos sešlo zhruba 143 tisíc elektronic­kých přihlášek, což je až o deset tisíc více oproti původním odhadům i loňským číslům. „Nutno ale zdůraznit, že letos v DiPSy evidujeme i přihlášky na nematuritn­í obory, učiliště či konzervato­ře. Tyto školy přes nás v minulosti nešly, evidovaly je krajské úřady,“zdůraznila pro LN mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Uchazeče rozřadí počítač

Podle ní je předčasné soudit, zda na maturitní obory bude dramaticky větší přetlak než loni. Připustila ho zatím u víceletých gymnázií. To potvrdila i ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata

Schejbalov­á. „Hlásí se k nám více žáků. Loni 1100, letos téměř dva tisíce,“řekla LN s tím, že největší zájem je o šestileté gymnázium, kam přišlo 892 přihlášek, na osmileté 690 a na čtyřleté 201.

Úskalím bude samotné rozřazení úspěšných uchazečů do škol. Cermat nicméně věří, že nový systém to zvládne, a sází na algoritmus, který po složení a vyhodnocen­í dubnových přijímaček odvede práci za středoškol­ské ředitele. „Do 7. května stanoví ředitelé svůj žebříček přijatých uchazečů. Poté se připíší výsledky za jednotnou přijímací zkoušku a spustí se algoritmus, který rozřadí uchazeče podle bodového ohodnocení a podle priorit,“shrnula Patáková.

Finální verdikt se zájemci o studium dozvědí 15. května. Program, který rozhodne, kde děti stráví příští léta, nicméně zatím halí mlha. Ani ředitelé středních škol o něm nemají žádné podrobnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia