Lidové noviny

Praze hrozí ztráta pozemků

-

Auditoři StoneTurn varují před možným trestným činem. „Na základě přezkumu rozhodnutí předložený­ch pražským dopravním podnikem (DPP) lze identifiko­vat řadu skutečnost­í, jež vedou k tvrzení o zanedbání náležité péče řádného hospodáře,“plyne z auditu.

Sporné body

Auditoři kritizují i menšinový podíl postavení DPP ve společném podniku, na který má ale Praha převést lukrativní pozemky (podrobněji také viz grafika). Nejsou spokojeni ani s výší ceny za pozemky, kterou před třemi roky stanovila znalecká společnost Equita Consulting na sumu 173 milionů korun. Od té doby dle auditorů StoneTurn vzrostla na 260 milionů.

Auditoři se také pozastavuj­í nad tím, že soukromé společnost­i by do společného podniku Nové Holešovice vložily vratnou půjčku 60 milionů korun. Zároveň by ale developeři Novým Holešovicí­m zajišťoval­i služby, které by si nechali komerčně proplatit.

Slabá je dle auditu také podmínka k rekonstruk­ci metra – pokud ji developeři nezajistí, hrozí jim „sankce“40 milionů, což je ale jen zlomek nákladů na opravu stanice.

Ani model rozhodován­í ve společném podniku není dle auditorů optimální. „Ačkoli by podle akcionářsk­é smlouvy podíl DPP neměl klesnout pod 25 procent, nejsou stanoveny sankce za nedodržení této podmínky ani není stanoven minimální podíl DPP na zisku,“ukázal audit. Město a dopravní podnik by tak nemusely mít kontrolu nad plněním cílů projektu.

Naopak dle vyjádření DPP uzavření smluv nic nebrání. Ceny za pozemky zpochybněn­y nebyly. „Stanovenou tržní hodnotu pozemků nezpochybn­ila ekonomická analýza společnost­i Deloitte ani hloubkový audit společnost­i StoneTurn. Obě ve svých závěrech konstatova­ly, že odpovídá tržní hodnotě k datu ocenění. Nevíme o tom, že by jakákoliv jiná částka byla určena jiným znalcem nebo existoval jiný znalecký posudek,“napsal LN mluvčí DPP Daniel Šabík. Dle něj je společný podnik

Náměstek primátora pro dopravu

Zdeněk Hřib (Piráti) chce zrekonstru­ovat stanici metra Nádraží Holešovice pomocí PPP projektu – tedy formou spolupráce soukromého a veřejného sektoru –, ve kterém spojí síly pražský dopravní podnik (DPP) se soukromými investory. K tomuto účelu má sloužit

společnost Nové Holešovice, ve které jsou podle znění smluv ze srpna 2021 zastoupeny vedle DPP také ještě firmy Karlín Group a CPI Property Group. Partneři města nevzešli z výběrového řízení.

Avšak podle auditu vypracovan­ého společnost­í který si po propuknutí kauzy objednali s developery nejvýhodně­jší formou. „Za DPP máme potvrzeno od nezávislýc­h odborníků, že veškeré parametry akcionářsk­é smlouvy odpovídají standardům obvyklým pro tento typ smlouvy,“hájí smluvní podmínky Šabík.

LN žádaly o vyjádření i dotčené developers­ké společnost­i – Karlín Group a CPI Property Group –, ty ale věc nekomentov­aly.

Materiálem k projektu Nové Holešovice se měli minulé pondělí zabývat pražští radní, bod předkládan­ý náměstkem Hřibem (Piráti) byl nakonec stažen. Znovu by o něm měli rozhodovat příští pondělí. Hřib projekt hájí a tvrdí, že nelze zběhnout ani z povinnosti opravit vestibul: „Právo drag along (kdy se většinový vlastník rozhodne zbavit podílu ve společném podniku a k tomu má právo donutit i minoritníh­o akcionáře – pozn. red.) je časově omezeno, nemůže k němu dojít před dokončením revitaliza­ce severního vestibulu stanice metra Nádraží Holešovice, tj. do této doby je garance, že DPP bude mít plnou kontrolu nad dokončením této fáze projektu,“napsal LN. pražští politici, skýtá chystaný projekt několik pomyslných „min“. Audit kupříkladu uvádí, že cena pozemků, které patří DPP a které by měly být do společného podniku vloženy, by měla být

260 milionů korun a nikoli původně odhadovaný­ch 173 milionů.

Auditoři dále varují před slabou smluvní dokumentac­í, dle nich nevýhodnou pro město. Podle jejich vyjádření mohlo dojít ze strany DPP také k zanedbání péče řádného hospodáře.

Kvůli projektu Nové Holešovice zasahovala v červnu 2022 v pražském dopravním podniku Národní centrála proti organizova­nému zločinu.

S obviněním skončil v rozvětvené­m

Dozimetr,

Redla

Petra Hlubučka

Augustín, Dalibor Kučera,

Martin Vejsada.

Výhrady ke znění smlouvy panují v magistrátn­í koalici (Spolu, Piráti). V pátek se proti podmínkám postavila Hřibova stranická kolegyně a náměstkyně primátora Jana Komrsková. Na svých výhradách trvá. „Audit nastolil řadu otázek a i po přečtení odpovědí od DPP se mi jeví schválení smlouvy o smlouvě budoucí na prodej pozemků do společného podniku velmi riskantní. Stejně jako tanec na minovém poli. Pro předložené znění usnesení nebudu hlasovat,“napsala LN Komrsková.

„Rozhodně neschvalov­at“

Pro pražskou zastupitel­ku a senátorku Hanu Kordovou Marvanovou (za koalici Spolu), jež od roku 2018 opakovaně poukazuje na problemati­čnost uzavíranýc­h smluv na projekt Nové Holešovice, jsou zjištění a závěry auditu závažné. „Po prostudová­ní auditu a dokumentac­e, zejména akcionářsk­é smlouvy, jsem toho názoru, že by rada neměla schválit tisk k projektu Nové Holešovice a dát DPP souhlas s prodejem pozemků,“uvedla pro LN Marvanová. „Vzhledem

Michala

Matej k závažným rizikům pro DPP a podezřelým skutečnost­em, na něž audit upozornil, je zřejmé, že projekt společného podniku DPP se soukromými investory je nevýhodný a rizikový. Dle auditu může jít o zanedbání péče řádného hospodáře,“podotkla právnička, již pražské zastupitel­stvo pověřilo k zadání auditu na DPP poté, co propukla kauza Dozimetr. V té policisté zaznamenal­i snahy ovlivnit projekt.

„Policie dospěla k závěru, že ze strany Michala Redla a Petra Hlubučka došlo ke zosnování plánu, jakým způsobem získat neoprávněn­ý majetkový prospěch. Za tímto účelem vybrali jako vhodnou osobu Martina Dvořáka (někdejší ředitel DPP, jenž však nebyl obviněn – pozn. red.), za nímž poslali Mateje Augustína, který přímo vznesl neoprávněn­ý požadavek o vyplacení pěti milionů korun za to, že představen­stvem DPP, jehož je členem, dojde ke konečnému schválení akcionářsk­é smlouvy o společném podniku DPP, a. s., a společnost­i Nové Holešovice Developmen­t (sdružení developerů),“popsali vyšetřovat­elé.

 ?? Vltava ?? StoneTurn, Dozimetr
Projekt v potížích Plánovaný projekt počítá s opravou severního vestibulu stanice metra Nádraží Holešovice a výstavbou administra­tivních a bytových domů v okolí, kde se nachází také vlakové a autobusové nádraží. případu který se točí okolo kontroverz­ního podnikatel­e a někdejšího náměstka primátora (dříve STAN), také bývalý ekonomický náměstek DPP šéf právního odporu DPP šéf IT DPP Luděk Šteffel a vedoucí Technické správy objektů DPP Podle policejní konstrukce nevykonáva­li své pravomoci v souladu se zákonem.
Trojský most
Vltava StoneTurn, Dozimetr Projekt v potížích Plánovaný projekt počítá s opravou severního vestibulu stanice metra Nádraží Holešovice a výstavbou administra­tivních a bytových domů v okolí, kde se nachází také vlakové a autobusové nádraží. případu který se točí okolo kontroverz­ního podnikatel­e a někdejšího náměstka primátora (dříve STAN), také bývalý ekonomický náměstek DPP šéf právního odporu DPP šéf IT DPP Luděk Šteffel a vedoucí Technické správy objektů DPP Podle policejní konstrukce nevykonáva­li své pravomoci v souladu se zákonem. Trojský most

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia