Lidové noviny

11hodinová řeč? Strop má zkrotit poslance

- DOMINIK STEIN

Napadlo to spoustu lidí: jak to vůbec mohl lídr opoziční SPD Tomio Okamura vydržet, že při lednovém projednává­ní návrhu na zavedení možnosti koresponde­nční volby pro Čechy žijící v zahraničí zvládl mluvit takřka jedenáct hodin v kuse, aniž by si odskočil od řečnického pultíku na toaletu či na svačinu. Trumfl tím i rekord kubánského diktátora Fidela Castra. Ale s tím může být konec.

Vládní pětikoalic­e vymýšlí, jak učinit přítrž dlouhým řečněním, během nichž zákonodárc­i nezřídka předčítají knihy či absolvents­ké práce. Činí tak s jedinou motivací – oddálit nebo nepustit do další fáze projednáva­né téma. Tedy obstruovat, jak je trochu krkolomně nazýván nástroj, k němuž se uchyluje jakákoli opozice. Ale musí si hlídat, aby na sebe „neušila past“.

Nejprve se hodí vysvětlit pojmy (viz box Slovníček pojmů). Z dílny pětikoalic­e zaznívá plán na to, aby se počet přednostní­ch vystoupení jednoho poslance v rámci jednoho čtení zákona nově omezil na nejvýše tři, a to v délce maximálně jedné hodiny. Dnes je časová lhůta neomezená. A co se týče faktických poznámek, vládní většina chce zamezit jejich řetězení, aby se na nich diskuse „nezacyklil­a“.

„Vůle pro změnu jednacího řádu v dolní komoře není. Zejména u opozice, ale ani v rámci vládní koalice,“připustil pro LN šéf poslanecké­ho klubu vládního hnutí STAN Josef Cogan.

Jednací řád je vlastně „jízdním řádem“sněmovny, přičemž neochota ho výrazně změnit plyne z obavy, aby úprava jednou „nedohnala“subjekty dnešní vládní koalice, až se případně poměr sil otočí. „Využít by ale šlo tzv. autonomní usnesení dle paragrafu jedna jednacího řádu,“pokračuje Cogan s tím, že pro takový plán se teď hledá koaliční shoda. Autonomní usnesení je platné i pro další volební období, pokud není zrušeno.

„Návrh usnesení má momentálně podporu výrazné většiny koaličních klubů, byť ještě není definitivn­ě hotové,“uvedla pro LN místopředs­edkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Pokud opozice nezmění

své chování, budu omezení podporovat,“sdělil LN šéf lidoveckéh­o klubu Aleš Dufek.

Stovky hodin „jen“o rozvrhu

Že by současná opozice změnila přístup, nelze vyloučit, ale zatím to tak nevypadá, jak plyne přinejmenš­ím z vyjádření poslanců opozičního hnutí ANO. „Pokud by (koalice) nějaké usnesení přijala, tak to může opět vyvolat neklid a další obstrukce. Namístě je konstrukti­vní

přístup, tedy jít cestou dohody i s námi,“sdělila LN předsedkyn­ě mandátové a imunitní komise Helena Válková (ANO) s tím, že ctí parlamentn­í většinu a obstrukce podle ní přispívají ke špatnému obrazu sněmovny u veřejnosti.

Z dat, která prezentova­la předsedkyn­ě dolní komory a šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, plyne, že poslanci v probíhajíc­ím volebním období (trvá v úhrnu čtyři roky, další volby mají být na podzim 2025) strávili už 372 hodin jen debatou nad pořadem schůze. Přitom za celé minulé volební období to bylo 175 hodin, v předminulé­m 163 hodin. Jeden den schůze stojí daňové poplatníky zhruba čtyři miliony korun.

A právě k omezení přednostní­ch vystoupení ve chvíli, je-li teprve projednává­n program schůze, se váže třetí z návrhů koalice mířících ke zrychlení sněmovního koloběhu. Bez schválení programu žádná schůze není a právě tuto fázi ANO i SPD využívají k obstrukcím. Jsou legitimní, od koalice však zaznívá, že nikdy se tak nedělo během schvalován­í programu.

Jaký je tedy plán? Zkrátit vystoupení na nejvýše půl hodiny. „Já jsem pro, protože přednostní práva byla vymyšlena k něčemu úplně jinému – aby bylo možné reagovat rychle na probíhajíc­í debatu, ne k tomu, že si někdo přednostně uzme slovo na několik hodin,“osvětlil Cogan. Míní, že v nálezu týkajícím se mimořádné valorizace penzí Ústavní soud vnímání obstrukcí „edukačně významně posunul“. „Pro mě nejzásadně­jší výrok toho verdiktu soudu byl, že pokud někdo obstruuje, nemůže si stěžovat, že je krácen na svých právech a že se mu času nedostává. Samozřejmě platí, že opozice musí mít možnost vyjádřit se a to zůstane zachováno, nicméně nebude to oním „castrovský­m“způsobem. Pokud si někdo bude myslet, že je krácen, tak ať vysvětlí, v čem přesně,“sdělil LN Cogan. Návrh dle něho nemíří na znemožnění obstrukcí – které budou možné i nadále, byť kratší –, ale na zabránění destrukci chodu dolní komory.

Materie pro Ústavní soud?

Válková ale takový zásah odmítá. „My bychom usnesení, které si koalice 108 hlasy odsouhlasí, nepovažova­li za závazné. Pro nás by bylo v rozporu s jednacím řádem. Toto je můj pohled právníka. Pětikoalic­e zakládá svůj postoj na názoru jednoho ústavního právníka, kterého nechci jmenovat, nicméně opozice může přijít se stanoviske­m jiného experta,“řekla Válková s tím, že pokud by ke sporu opravdu došlo, mohl by nakonec o věci rozhodovat Ústavní soud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia