Lidové noviny

Přihláškov­ý přetlak na školy

-

„Nevím, jak bude rozřazovac­í modul (systému DiPSy) vypadat. V našem zájmu je, aby to fungovalo,“uvedl pro LN Radko Sáblík, ředitel pražské Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia. Uchazeče o svou školu zároveň ujistil, že v případě kolapsu systému nebudou nijak poškozeni. „Pokud by modul nefungoval, museli bychom je rozřadit po staru. To znamená, že bychom to museli udělat my ředitelé, domluvit se, jestli ten, co je na prvním místě, byl přijat, a když ne, tak se domluvit s těmi dalšími. Nicméně pokud to udělá program, jak bylo a je slibováno, budeme velmi rádi – protože to bude celé jednodušší,“dodal.

Obavy z elektronic­kého rozřazován­í po zkouškách má i Štefan Klíma, ředitel mladoboles­lavské Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb. „Není to hotové, nemáme ani zprávy o tom, jak bude systém pracovat. Nezbývá nám, než držet tomu palce,“zdůraznil.

Naopak důvěru v digitální novinku neskrývá Renata Schejbalov­á, šéfka Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou. „Vše dosud funguje dobře a není důvod se domnívat, že další krok bude neúspěšný,“sdělila LN.

Jak „rozesadit“uchazeče

Před samotným konečným pořadím však čeká Cermat ještě jeden mezikrok: elektronic­ky musí „rozsadit“uchazeče do škol a učeben, ve kterých v dubnu přijímací zkoušku z matematiky a českého jazyka vykonají.

Jednotné přijímací testy se budou skládat výhradně na některých ze škol, na které se dítě přihlásilo. Ta která škola pro vykonání zkoušky však bude určena systémem – uchazeč se o ní dozví až z pozvánek, které rozešlou ředitelé škol.

„Uchazeči mají dostat pozvánku nejpozději 14 dnů před konáním zkoušky od nás ředitelů. A to až poté, co v systému DiPSy uvidíme, které děti máme do konkrétní školy pozvat. Těm, které budou mít plně elektronic­kou přihlášku, to pošleme v systému DiPSy, ostatním doporučený­m dopisem,“shrnula Schejbalov­á.

Ředitelé mají podle ní čas do konce týdne na to, aby do systému vložili přihlášky, které uchazeči o studium podali v papírové podobě, případně hybridní formou, tedy kombinací elektronic­kého systému a papírové přihlášky. „Potom budeme muset všechny přihlášky zkontrolov­at, zda mají veškeré náležitost­i a potřebné přílohy. Musíme také označit uchazeče, kteří budou mít u zkoušek

jim uzpůsobené podmínky – tedy ty, kteří mají nějaké potvrzení z pedagogick­o-psychologi­ckých poraden, a tím dostanou čas u testů navíc (standardní časový limit pro test z češtiny a literatury je 60 minut, na test z matematiky je vyhrazeno 70 minut) Tyto děti potom bude Cermat rozsazovat do učeben a do škol samostatně do určených tříd, aby je ostatní

uchazeči nerušili, když budou hotoví a odcházet z dějiště přijímaček,“doplnila Schejbalov­á.

Administra­tivní blázinec

Právě ona pětidenní časová lhůta vyhrazená pro doplňky ředitelů je podle Štefana Klímy nedostačuj­ící. „Čeká nás teď administra­tivní blázinec, pojedeme nonstop i přes víkend,“podotkl s tím, že

v dodaných přihláškác­h je velká chybovost, zvlášť co se týče příloh. „Máme kolem 800 přihlášený­ch. Dosud jsem prošel asi sedmdesát přihlášek a často chybějí přílohy, jsou nahrané špatně a podobně,“zdůraznil ředitel mladoboles­lavské Střední pedagogick­é školy a Střední odborné školy služeb. Připustil nicméně, že původně čekal vyšší podíl papírových přihlášek; nakonec jich má přibližně třetinu z celkového objemu.

O poznání méně papírových přihlášek doputovalo na pražské gymnázium, které vede Renata Schejbalov­á. „Máme 96 procent elektronic­kých přihlášek a jen čtyři procenta jsou buď hybridní, nebo papírové,“uvedla.

Víc uchazečů, než čekali

Úhrnná čísla počtu podaných přihlášek na střední školy – termín vypršel o půlnoci na dnešek – každopádně ředitele i samotný Cermat překvapila. Organizace odpovědná za přípravu přijímacíh­o řízení ke včerejšímu dopoledni evidovala přibližně 143 tisíc uchazečů – původně přitom šéf Cermatu Miroslav Krejčí očekával přibližně 130 až 135 tisíc zájemců. Cermat by měl podle Krejčího v příštím týdnu analyzovat strukturu přihlášek. Dle něj figurovalo v systému 137 tisíc uchazečů s různými rodnými čísly a 5000 různých uchazečů z ciziny. Cermat bude podle Krejčího zkoumat, v jakých skupinách uchazečů se objevilo větší množství přihlášek. Variant je podle něj několik. „Mohlo se více dětí hlásit na víceletá gymnázia,“řekl. To LN potvrdila i mluvčí Cermatu Patáková. „Tím, že se mohly podat až tři přihlášky, tak je možné, že to motivovalo víc dětí a zkrátka to zkusí,“podotkla.

K další skupině, která mohla podle něj ovlivnit počty přihlášený­ch uchazečů, patří děti, které jsou v prvním ročníku středních škol a chtějí změnit obor.

S nižšími čísly přihlášený­ch počítalo i ministerst­vo školství, které před časem uvedlo, že na střední školy by se letos mělo hlásit asi 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia nebo studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor.

Finální čísla bude nicméně Cermat znát až koncem měsíce, tedy poté, co do systému doplní ředitelé středních škol papírové a hybridní přihlášky. „Někde dokonce rodiče podali přihlášku všemi způsoby – tedy papírově, elektronic­ky i hybridně. To nyní musí ředitelé zkontrolov­at a duplicitní přihlášky se vymažou,“dodala Patáková.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbové­ho studia se uskuteční 12. a 15. dubna. Pro obory šestiletýc­h a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna. Systém DiPSy vznikl s cílem zjednoduši­t proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který přijímací zkoušky provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administra­tiva se zápisovými lístky a odvoláním.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia