Lidové noviny

Soud uvalil vazbu i na šéfa nemocnice

-

Soud poslal do vazby ředitele Nemocnice Jihlava Lukáše Veleva. Toho spolu s dalšími devíti lidmi stíhá policie kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnic­kého materiálu. V kauze je obviněn například i bývalý generální ředitel ústecké Krajské zdravotní Petr Malý, kterého představen­stvo po jeho zadržení odvolalo z funkce.

Státní zástupce navrhl uvalit vazbu na pět z deseti obviněných. Soud všem jeho návrhům vyhověl. Do vazební věznice poslal kromě Veleva i Malého a podnikatel­e Tomáše Buriana, Miroslava Hůserka a Jana Máru. Burian podle informací Deníku N organizova­nou skupinu ovlivňujíc­í veřejné zakázky v krajských nemocnicíc­h řídil.

Rozhodnutí o vazbě však dosud nenabyla právní moci. Obvinění si podali stížnost či ponechali lhůtu na rozmyšleno­u. Velev podle svého právníka skončil ve vazbě z důvodu možného ovlivňován­í svědků.

Policie v pondělí zasahovala v sídlech krajských nemocnic a začala trestně stíhat deset lidí včetně generálníh­o ředitele a manažerů zadavatele a šéfů dodavatelů zdravotnic­ké techniky. Kvůli tomu, že byla dodávka části lékařského vybavení pro nemocnice spolufinan­cována Evropským fondem pro regionální rozvoj, se případu ujal Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Policie podle něj zatím zdokumento­vala škodu milion eur, tedy zhruba 25 milionů korun. Vyšetřován­í ale nadále pokračuje a suma nemusí být konečná.

Deník N v úterý uvedl, že ředitelé krajských nemocnic na základě příkazů majitele společnost­i A Pharm Česká republika Buriana ovlivňoval­i veřejné zdravotnic­ké zakázky tak, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Společnost­i si zakázky uměle navyšovaly zhruba o deset procent, které si pak skupina rozděloval­a, stojí podle serveru v usnesení o zahájení trestního stíhání. Podnikatel podle kriminalis­tů členům skupiny vyhrožoval násilím nebo postihem od spřátelený­ch policistů.

EPPO tvrdí, že organizova­ná skupina nejméně od roku 2022 systematic­ky manipulova­la s veřejnými zakázkami na zdravotnic­ké potřeby pro nemocnice ve prospěch předem vybraných dodavatelů a v některých případech nakupovala zdravotnic­ké vybavení bez zahájení zadávacího řízení.

Dle serveru Seznam Zprávy resort pro místní rozvoj v reakci na pondělní policejní zásah zastavil financován­í projektů obou nemocnic. Celkově jde o podporu ve výši 959 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia