Lidové noviny

Nevojáci v uniformě. Pokuta

Členové uskupení Národní domobrana na pondělní protivládn­í demonstrac­i v Praze překročili zákon

- MATĚJ KUČERA

Pokuta až 3000 korun hrozí každému z mužů, kteří se – oděni do vojenských uniforem – účastnili pondělní částečně zemědělské a protivládn­í demonstrac­e v Praze na Malostrans­kém náměstí. Tam v jednom šiku stáli okolo řečnického pódia. Právě kvůli svému úboru se dostali za hranu zákona. Podle jeho znění totiž platí, že vojenský stejnokroj – je-li armádou stále používán – smí nosit pouze vojáci v činné službě (viz box). Věcí se už zabývá policie.

Dotyční se hlásí k uskupení Národní domobrana, které bývá označováno za extremisti­cké a v minulosti se uvažovalo o jeho zákazu.

Domobranci v pozoru pózující v pondělí nedaleko sídla sněmovny vzbudili pozornost. „Ne, to nejsou milice. To je kompletní vojenský stejnokroj včetně výsostných znaků. Zákon jasně stanovuje, kdo a kdy ho na veřejnosti smí a nesmí nosit. Policie, vy tam děláte co? Nemáte náhodou dohlížet na to, aby nebyly porušovány zákony?“napsal například na svém účtu na síti X někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jak LN zjistily, policie „v nejbližší době“věc oznámí správnímu orgánu, kterým je v tomto případě úřad Městské části Praha 1, jenž bude pokutu po domobrancí­ch vymáhat. Dotyčným hrozí za přestupek až 3000 korun.

„Věc řešíme, máme podezření na přestupkov­é jednání, které jsme zadokument­ovali a oznámíme ho správnímu orgánu. Definitivn­í počet podezřelýc­h z přestupku zatím nemám k dispozici,“řekl LN včera odpoledne mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Předseda Rady Národní domobrany a někdejší vojenský důstojník Marek Obrtel, který sloužil například na misi v Afghánistá­nu, pro LN k problemati­ckým uniformám napsal: „Záležitost byla v minulosti řešena a vyřešena. Dále nemám, co bych k tématu dodal.“

Armáda situaci zatím nekomentov­ala, ale dle informací LN vyjádření k demonstran­tům v uniformách připravuje. Velitel armádní

Skupiny kybernetic­kých sil a informační­ch operací Ivo Zelinka na síti X sdělil, že demonstran­ti si v uniformách chtějí „přisvojova­t společensk­ou prestiž Armády ČR, která jim nepřísluší“. Že se policie věcí zabývá, kvitoval. V odpovědi na jeden z komentářů dále uvedl: „Taky nechodím v letecké kombinéze stíhacího pilota – protože jsem ve stíhačce nikdy neseděl.“Zelinka upozornil také na fakt, že na vyřazené armádní oblečení, například vzor 61, který používala ještě Českoslove­nská lidová armáda, se zákon nevztahuje.

Uniformy vzor 95 – které domobranci v pondělí oblékli – používá armáda od roku 1995. Patří mezi základní stejnokroj­e při výkonu služby v kanceláři, pochůzkách v posádce, nástupech útvaru či výcviku. A jelikož je armáda používá dodnes, porušili domobranci zákon. Vedle uniforem a praporů měl jeden ze členů samozvané „ochranky“i psí doprovod – německého ovčáka bez náhubku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro LN uvedl, že činnost podobných skupin je monitorová­na. „Jejich působení je potenciáln­ě rizikové, určitě ho nepodceňuj­eme. Ale nemáme informace o tom, že by tyto skupiny představov­aly výraznější bezpečnost­ní ohrožení,“řekl LN Rakušan.

Bezpečnost­ní expert Miroslav Mareš soudí, že se „nevojáci“v uniformách pokoušeli při pondělní demonstrac­i o provokaci státní moci. „Nosí uniformy a stylizují se do role nějaké pořádkové složky. Je problemati­cké, že taková skupina demonstruj­e odhodlanos­t zajistit pořádek na takové kontroverz­ní akci,“řekl LN Mareš.

Varování od tajné služby

Národní domobrana se opakovaně objevila ve výročních zprávách Bezpečnost­ní informační služby, která varovala před jejími aktivitami. V roce 2019 tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček usiloval o zákaz Národní domobrany. Nakonec k tomu nedošlo. Nic podobného se podle Rakušana nechystá ani nyní. „Co se týče případného zákazu činnosti takových organizací, ten umožňuje zákon o nakládání se zbraněmi v případech ovlivňujíc­ích vnitřní pořádek nebo bezpečnost. Pokud by bezpečnost­ní složky zjistily, že je porušován například tím, že by se neoprávněn­ě ozbrojoval­y, bude následovat zákaz činnosti a další trestněprá­vní postihy,“uvedl Rakušan.

Podle zákona nesmí být podobné skupiny ozbrojené. Mareš ale upozornil, že by mohlo být složité prokázat, zda by ozbrojován­í bylo pouze pro osobní potřeby, nebo ve prospěch domobrany. „V zákoně není úplně jasné, jak řešit spolek lidí, kteří mají individuál­ně zbrojní průkazy, ale zároveň nedeklaruj­e, že by zbraně nechtěl použít,“řekl LN bezpečnost­ní expert.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Přestupek. Pondělní demonstrac­e v Praze se účastnili i členové spolku Národní domobrana. Na sobě měli kompletní vojenské uniformy se znaky hodností a útvarů.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Přestupek. Pondělní demonstrac­e v Praze se účastnili i členové spolku Národní domobrana. Na sobě měli kompletní vojenské uniformy se znaky hodností a útvarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia