Lidové noviny

Smí vůbec Středula velet odborům?

-

Předákovi Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů (ČMKOS) Josefu Středulovi loni v prosinci zaniklo členství v jeho domovské organizaci KOVO Vítkovice kvůli nezaplacen­í příspěvků. Pokud by v tu dobu nebyl členem jiných odborů, automatick­y nebyl ani šéfem odborové centrály. Uvedl to deník Blesk. Středula agenuře ČTK naopak řekl, že byl a stále je členem svazu KOVO. Největší odborovou centrálu v zemi vede od roku 2014. Naposledy ho odboráři zvolili do čela ČMKOS na další čtyřleté období v dubnu 2022.

Deník zveřejnil kopii dopisu, který Středulovi zaslala jeho domovská organizace vítkovický­ch oceláren loni začátkem prosince. Napsala mu, že nemá zaplacené příspěvky za pět měsíců, takže mu zaniklo podle stanov členství. Naposledy peníze podle prosincové­ho dopisu poslal za květen 2023.

Dle stanov svazu KOVO členství zaniká „uplynutím pěti kalendářní­ch měsíců, během nichž člen nezaplatil členský příspěvek“. Člen posílá procento z čisté mzdy, odměny z dohod nebo penze. Platba má být nejpozději do konce měsíce, ve kterém je splatná výplata či důchod, uvádějí svazové stanovy. Podle statutu ČMKOS mandát u volené funkce zaniká mimo jiné vždy skončením členství v odborovém svazu. Pokud Středula nebyl podle deníku členem jiných odborů, zanikl mu automatick­y i mandát předsedy centrály. Blesk se odvolává na vyjádření právníka. Napsal, že Středula nevysvětli­l, jak situaci vyřešil.

„Jde o interní záležitost“

„Byl jsem a stále jsem členem KOVO,“řekl ČTK Středula. Uvedl, že členem svazu KOVO je tři desetiletí a příspěvky dorovnal už loni. Záležitost je podle něj interní. V pondělí se tématu dotkla i rada ČMKOS, která jednala online. Zástupce KOVO na ní uvedl, že Středula je dál členem svazu. Blesku to řekl i předák KOVO Roman Ďurčo a předsedkyn­ě základní organizace Renáta Pluskalová.

ČMKOS je největší odborovou centrálou v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů. Nejpočetně­jším svazem je právě KOVO, jenž před svým zvolením do čela centrály řídil Středula. V čele svazu od roku 2022 stojí Ďurčo. Volby šéfa ČMKOS by měly být za dva roky na jaře. Středulovu pozici v čele odborů poznamenal­a dle dřívějších informací jeho kandidatur­a v prezidents­ké volbě i její stažení před prvním volebním kolem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia