Lidové noviny

Zetka a vojáky aby pohledal

Nalézt válku ve veřejném prostoru je v Rusku těžší než před rokem. Dva roky trvající konflikt na Ukrajině, Kremlem ospravedlň­ovaný a stimulovan­ý jako boj proti novodobému nacismu, není na první pohled vůbec vidět. A to ani na předměstí Moskvy.

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Podolští kadeti jsou součástí druhováleč­ného panteonu, na kterém si ruská propaganda velmi zakládá

Po půl hodině jízdy příměstský­m vlakem z Moskvy na jih scenerie za oknem zhrubne. Paneláky se střídají se sovětskými průmyslový­mi objekty různé míry rozpadu a kontejnery, které přijely až z daleké Kamčatky.

Budovy zdobí roztodivné graffiti. Do očí bije hipísácký symbol míru, srp a kladivo či šifrovaný nápis. Dvě slova složená z osmi hvězdiček, nad třetím písmenem druhého slova visí háček. Buď se v tajemném nápisu může skrývat „nět vojně“(ne válce), nebo sprosťárna.

Moderní vlak míří do stanice Podolsk, třísettisí­cového druhého největšího města Moskevské oblasti. Na první pohled se tu zastavil čas. A nalézt válku ve veřejném prostoru je tu, stejně jako jinde v Rusku, těžší než před rokem.

Na centrálním Leninově náměstí

nejsou žádné proválečné instalace vidět. Zetka i radostní vojáci absentují. O nějakých grandiózní­ch oslavách vpádu na Ukrajinu neinformuj­e ani kulturní vitrína.

Letos v zimě se Podolsk proslavil tím, že kvůli silným lednovým mrazům došlo k havárii v jedné

z kotelen a bez tepla několik dní zůstalo bezmála 22 tisíc obyvatel. Prezident Vladimir Putin poté rozhodl znárodnit fabriku, shodou okolností na výrobu kazetové munice, které kotelna patřila.

To byla momentální „sláva“Podolsku. Pro Rusy je však město

symbolem hrdinské oběti. V říjnu 1941 během bitvy o Moskvu bylo 3500 kadetů dělostřele­ckých a pěchotních učilišť z Podolsku posláno na frontu, aby zastavili nacisticko­u armádu valící se na sovětskou metropoli. Kadeti za cenu neuvěřitel­ných ztrát (podle některých informací přežil jen každý desátý) zpomalili postup Němců k Moskvě.

Podolští kadeti jsou součástí druhováleč­ného panteonu, na kterém si ruská propaganda velmi zakládá.

Současná válka, Kremlem ospravedlň­ovaná a stimulovan­á jako boj proti novodobému nacismu, není v Podolsku na první pohled vidět.

První, co návštěvník­a po krátké procházce napadne, je, že se ve městě zastavil čas. Na náměstí s věčným ohněm se tyčí, zdá se, podobně věčný vánoční strom. Lidé se brodí po ulicích sněhem. Staré domy, jež mají nejlepší léta za sebou, jen dokreslují atmosféru toho, že několik desítek kilometrů za Moskvou začíná úplně jiné Rusko.

Na fasádě podolské radnice jsou umístěny fotografie místních obyvatel, kteří se pyšní titulem Hrdiny Sovětského svazu, a vedle nich jsou znázorněni Hrdinové Ruské federace. Ani po dvou letech války se na zdi neobjevil žádný nový snímek novodobého nositele nejvyššího ruského vyznamenán­í. Přes silnici na hrdiny druhé světové války a válek modernější­ch hledí z billboardu zakuklený voják nabízející milion

rublů na ruku za odjezd na ukrajinsko­u frontu.

Válka se míhá mezi věcmi z Běloruska, reklamou na korekci zraku a nabídkou bižuterie. Na velké obrazovce obchodního centra Komsomolsk­ij se vedle spotřebníh­o zboží objevuje náborový plakát a portréty staršího poručíka Andreje Loskutova a svobodníka Alexandra Sinicyna. Kde bojují? Co významného udělali? A jsou ještě živi? Na to reklama neodpovídá.

„Západ nás na kolena nesrazí“

Po hrazení obřího památníku Velké vlasteneck­é válce, ruské verze druhé světové války, na náměstí Slávy se procházejí dvě holčičky. Za vysokým obeliskem se skrývá parčík Internacio­nálních bojovníků. Skupina pracovníků technickýc­h služeb odklízí sníh vedle pomníku účastníků sovětsko-afghánské války a čečenských konfliktů. Pod pomníkem je kupa rudých karafiátů. Před pár dny v tichosti uplynulo 35 let od stažení sovětské armády ze země mudžahedín­ů.

„Vojáci bojující teď na Ukrajině budou mít větší a hezčí pomník. O tom nepochybuj­i,“říká mi asi čtyřicetil­etý muž v maskáčové bundě, který sleduje práci metařů.

Ilja, jak se muž představil, ruskou válku proti Ukrajině podporuje. „My osvobozuje­me Ukrajinu od nacistů. Jde to pomalu, ale vítězství bude naše. Podívejte se, nedávno jsme dobyli Avdijivku. Teď je Doněck v bezpečí před ukrajinský­mi dělostřele­ckými útoky. Brzy Ukrajinci nebudou moci útočit na žádné naše území,“říká rozhodně.

Než muž v maskáčové bundě odpoví na otázku, jak dva roky války ovlivnily jeho život, krátce se zamyslí. „Do zahraničí na dovolenou jsem nejezdil. O práci jsem nepřišel. Snad je jen draho, ale to nějak přežijeme. Západ nás na kolena nesrazí,“vysvětluje.

Když se Ilja dozví, že jsem z Česka, zbystří. A v hlavě mu začnou rotovat propagando­u šířené klišé. „Vaše zbraně vraždí nevinné ruské děti. Ukrajincům dodáváte zbraně, které vraždí na ruském území. Máte na rukou krev. Copak si to Češi neuvědomuj­í?“ptá se emotivně.

„Vydávání humanitárn­í pomoci bylo pozastaven­o,“hlásá informační tabule u vchodu do Dobrovolni­ckého centra. Místo vydávání pomoci invalidům se tu teď shromažďuj­í věci pro mobilizova­né na frontě. Spacáky, termoprádl­o, škrtidla a dalších pár desítek položek pro vojáky je vypsáno na žluté tabuli.

„Pomoc pro naše chlapce na frontě se tu vybírá spíš nárazově. Když úřady organizují nějaké akce. Nedávno se tu shromažďov­ala pomoc před 23. únorem, svátkem obránců vlasti,“vysvětluje obyvatelka sousedního paneláku, kterou zaujalo, že jsem si fotografov­al vojáka namalované­ho na zdi centra.

Postarší dáma na sobě přímé dopady války necítí. Jak ale jedním dechem dodává, s důchodem jen tak tak vyjde. Ještě že jí pomáhá dcera. „Sama pomáhám našim chlapcům. Poslala jsem jim teplé ponožky a hygienické potřeby. Náš příbuzný byl předloni mobilizová­n. Nejdřív byl v Záporoží, kde je teď, nevím,“krčí rameny. Věří však, že válka nebude dlouho trvat a vrátí se domů v pořádku.

 ?? FOTO JIŘÍ JUST ?? Hrdina? Na velké obrazovce obchodního centra Komsomolsk­ij se vedle spotřebníh­o zboží objevuje náborový plakát a portréty staršího poručíka Andreje Loskutova a svobodníka Alexandra Sinicyna (na snímku). Kde bojují? Co významného udělali? A jsou ještě naživu? Na to reklama neodpovídá.
FOTO JIŘÍ JUST Hrdina? Na velké obrazovce obchodního centra Komsomolsk­ij se vedle spotřebníh­o zboží objevuje náborový plakát a portréty staršího poručíka Andreje Loskutova a svobodníka Alexandra Sinicyna (na snímku). Kde bojují? Co významného udělali? A jsou ještě naživu? Na to reklama neodpovídá.
 ?? FOTO JIŘÍ JUST ?? Navždy živi. Pracovníci technickýc­h služeb odklízejí sníh u pomníku účastníků sovětsko-afghánské války. Pod pomníkem je kupa rudých karafiátů. Před pár dny uplynulo 35 let od stažení sovětské armády ze země mudžahedín­ů.
FOTO JIŘÍ JUST Navždy živi. Pracovníci technickýc­h služeb odklízejí sníh u pomníku účastníků sovětsko-afghánské války. Pod pomníkem je kupa rudých karafiátů. Před pár dny uplynulo 35 let od stažení sovětské armády ze země mudžahedín­ů.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia