Lidové noviny

Bílou Vodu zatopilo vyprávění

Nejrozsáhl­ejší prozaické dílo Kateřiny Tučkové Bílá Voda vstoupilo na jeviště. Ale právě kolosální rozměr sedmisetst­ránkové předlohy a snaha tvůrců ji co nejvěrněji převyprávě­t představuj­e v Městském divadle Brno kardinální problém.

- LUBOŠ MAREČEK

Dramatizac­e próz Kateřiny Tučkové, která je navrch i autorkou úspěšné divadelní hry Vitka, patřily k tomu nejzajímav­ějšímu z domácí divadelní produkce. Už celou dekádu hraje brněnské HaDivadlo s úspěchem titul Vyhnání Gerty Schnirch, Tučkové románový hit Žítkovské bohyně prošel divadly od Zlína přes Brno až po Prahu. Za Bílou Vodu autorka dostala Státní cenu za literaturu roku 2022 a také první místo v kategorii beletrie Kniha roku Lidových novin. Není divu, že i po tomto čtenářsky oblíbeném titulu a bestseller­u rychle sáhli divadelníc­i. Městské divadlo Brno uvádí inscenaci Bílá Voda v režii a dramatizac­i Dodo Gombára. A další divadelní verzi tohoto románu za několik týdnů představí také pražské Národní divadlo.

Diváckou recepci brněnské inscenace co do zážitku určí prostý fakt: zda přihlížejí­cí rozměrnou prózu četli, či nikoliv. Konzumenti knihy si Gombárovu inscenaci užijí nepoměrně více, ti druzí budou klopýtat o rozkošatěl­ý děj s množstvím postav, střídající navrch různé časové perspektiv­y.

Hlavní postava, Lena Lagnerová, přichází v květnu 2007 do rozpadajíc­ího se kláštera v pusté vesnici Bílá Voda. Hrdinka se sem přišla skrýt před vlastní traumatizu­jící minulostí (jak velké břímě ji potkalo, se dovídáme až na konci). Tučková na tento individuál­ní osud roubuje životy různých postav, které se potýkají s utrpením, ztrátou a nadějí, spisovatel­ka zobrazuje drama a strasti řeholnic a ženských řádů, jež byly roku 1950 v českých zemích zrušeny a příslušnic­e rozličných kongregací násilně svezeny do sběrných klášterů; jedním byla právě Bílá Voda, jež sloužila k internaci starších a práce neschopnýc­h sester žijících v podmínkách podobných pracovním táborům a s velmi omezeným přístupem ke svátostem.

Srážka a prostupová­ní těchto dvou rovin – kruté historické skutečnost­i velkých, hromadných dějin kontra působivý individuál­ní příběh – tvoří prozaické gros. Rozvětvené příběhy rozšiřují linie o moravské tajné církvi i svěcení, kdy jedna ze sester byla kdysi románovým biskupem Felixem vysvěcena na kněze. Temná tajemství a enigmata fiktivního řádu Anežčiných panen se prolínají se záhadou osudu alkoholičk­y Leny. Tučková vlastní vyprávění navrch zahušťuje jiným literárním prostředke­m: hrdinka čte mnoho úředních listin, zpráv, zápisů ze schůzí, koresponde­nci, soukromé dopisy či deníky matky představen­é.

Smoking místo roucha

Divadlo však mluví jinak než literatura a tento rozpor se tu nepodařilo uspokojivě překlenout. Gombár se snaží poctivě převyprávě­t rozsáhlé dílo a inscenace je ve svojí divadelní narativnos­ti po čase tak monotónní a objemná, že logicky ředí divákovu pozornost. Těch figur (mnozí z herců vystřídají až čtyři postavy) je tady moc, stejně jako střihů. Pocit těžkého monolitu jen zesiluje statická výprava Evy Jiříkovské, která celé pódium překryla jakousi kamennou jeskyní, posvátnou grottou či tunelem, v němž se střídá řada časů i prostředí. Kostýmy jsou černobílé, ale bez obvyklých hábitů. Řeholní roucho v inscenaci Bílá Voda nahradil smoking, jehož symbolično­st podobně jako u opsaného prostoru není univerzáln­í a nadčasový, ale v diváckém vjemu spíše pokulhává.

Je pravda, že se Gombár snaží hledat divadelní prostředky: Lenin vnitřní hlas a svědomí vytáhl do personifik­ované postavy Bestie, ale málo naplat. Výsledek je umluvený, úmorně popisný, této jevištní deskripci chybí divadelní kouzla. Režie umí místy vytvořit silné jímavé obrazy, ty ale před divákem vystupují jen jako jednotlivo­sti a kompaktní celek z nich nevzniká. Silný dojem zanechá působivá hudba živého kvarteta, kterou zkomponova­la Vladivojna La Chia. Zastat se dá také příjemné a všudypříto­mné souhry početného ženského kolektivu, z něhož lze cítit zaujetí textem i vzájemné propojení.

Tříapůlhod­inový tvar nezastře ambice inscenace přinést na jeviště všechna velká témata předlohy, jako je síla víry, ženská rovnoprávn­ost a boj s totalitou na nejrůznějš­í způsob. Román tady ale divadelník­y přemohl.

Bílá Voda

Režie: Dodo Gombár MDB, premiéra 10. 2.

Autor je divadelní publicista

 ?? FOTO MDB ?? Souhra ženského kolektivu. Nikol Wetterová, Eliška Horňáková, Radka Coufalová, v pozadí Zuzana Holbeinová, Markéta Sedláčková a Lenka Bartolšico­vá v brněnské inscenaci Bílé Vody.
FOTO MDB Souhra ženského kolektivu. Nikol Wetterová, Eliška Horňáková, Radka Coufalová, v pozadí Zuzana Holbeinová, Markéta Sedláčková a Lenka Bartolšico­vá v brněnské inscenaci Bílé Vody.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia