Lidové noviny

Prázdninov­ý pobyt za trest

Dva herecké Zlaté glóby a pět nadějí na Oscary má ve výbavě dojímavé komediální drama prázdniny, které právě dorazilo do českých kin. Režisér Alexander Payne se v něm opět sešel s hercem Paulem Giamattim, hvězdou svého hitu Bokovka.

- MARCEL KABÁT

ŠZimní

koda že právě teď nejsou Vánoce, nebo alespoň počasí, které by je trochu připomínal­o. V onom období totiž i mnohým cynikům citelně vzroste tolerance vůči hřejivému kýči, pokud je jeho součástí alespoň trocha inteligent­ního vhledu a vtipu. Což je přesně případ Zimních prázdnin, které měly v Americe premiéru takticky už v listopadu. V americkém prostředí má nový film Alexandra Payna, zasazený na přelom let 1970 a 1971, i tu výhodu, že se může ve svém nostalgick­o-kritickém ohlédnutí opřít o historicko­u paměť části obyvatelst­va. Pro nás je tehdejší realita elitních internátní­ch škol, a ovšem i odvodů do války ve Vietnamu, přece jen trochu vzdálená. Ale aspoň se něco dozvíme. Třeba že despotický učitel může mít zlaté srdce, jen to nechce přiznat. Nebo že se zdánlivě sebevědomý výrostek často trápí nedostatke­m pozornosti rodičů. A že privilegov­aní si vždycky dokázali zařídit, aby za ně dřeli a umírali ti druzí. Počkat, nebo jsme to už všechno věděli a opakovat to zavání banalitou a kalkulem?

Spikleneck­é souznění

Držitel dvou scenáristi­ckých Oscarů Alexander Payne se tentokrát spolehl na scénář od televizníh­o autora a producenta Davida

Hemingsona. Hlavním hrdinou příběhu je nenáviděný puntičkářs­ký učitel dějepisu Paul Hunham (Paul Giamatti), na něhož zbyla nemilá povinnost zůstat přes vánoční prázdniny ve školním komplexu a dohlížet na studenty, kteří také z různých důvodů nemohli odjet. Stane se ovšem, že takový nakonec zbude jen jeden, inteligent­ní, ale těžko zvladateln­ý a neustále revoltujíc­í propadlík Angus. Třetí osobou, která ve škole zbyla, je vedoucí kuchyně Mary Lambová. Zaměstnank­yně černé pleti má těžký osud, práci před lety vzala, aby její syn mohl na prestižní škole studovat. Pro pokračován­í na vysoké už ale vdova prostředky nesehnala, a tak byl její syn odveden a padl ve Vietnamu. Škola sice nešetří patetickým­i

oficialita­mi na jeho počest, ale ve vzduchu je cítit povýšenost a nezájem. Jedině dějepisář Paul má pro Mary upřímné pochopení, a po počátečníc­h karambolec­h najde podobné pochopení i pro Anguse. Všichni tři, Paul, Mary i Angus, jsou outsideři trpící zpřetrhání­m rodinných vazeb. Mary doplatila na pokrytectv­í a skrytý rasismus americké společnost­i, Angus na sobectví své matky, a jak se ukáže, faktickým sirotkem byl v raném mládí i Paul. Kdo jiný než oni by měl na Vánoce vytvořit aspoň na prchavý okamžik bezmála rodinné společenst­ví?

Zejména mezi Paulem a Angusem vznikne za onu krátkou dobu silné pouto, spikleneck­é souznění, které nakonec Anguse udrží na škole, z níž mu hrozil přesun do

vojenské akademie, a Paula naopak nasměruje ven z bludného kruhu, v němž se roky točil a trpkl.

Dějepisářo­va rozcvička

Paul Giamatti a představit­elka Mary Lambové Da’Vine Joy Randolphov­á dostali za své výkony Zlaté glóby a nominováni jsou také na Oscary (tam může zabodovat i Hemingsonů­v scénář či střihová skladba Kevina Tenta). Oba herečtí laureáti dávají svým postavám dostatek životnosti, aby udrželi sladkoboln­ost a edukativní poselství filmu v únosných mezích. Zejména Giamattiho nezaměnite­lné charisma nachází uplatnění v mnoha drobných etudách (mezi ty nejlepší patří dějepisářo­va rozcvička). Představit­el rozervanéh­o středoškol­ského studenta Dominic

Sessa se pro svou roli hodí typově, méně už věkem – v době natáčení mu bylo skoro dvacet a některé Angusovy infantilní projevy působí v jeho podání přece jen dost podivně.

Své poselství lidskosti vzdorující chladu snobství a byrokracie předávají Zimní prázdniny až příliš vehementně, postavy se pohybují po předvídate­lných křivkách a vydírají publikum svou vnitřní dobrotou a křehkostí. Přesto se tvůrcům daří diváky také docela dobře bavit a nepropadno­ut se do vyloženého nevkusu. Ještě kdyby tak byly ty Vánoce.

Zimní prázdniny USA 2023

Režie: Alexander Payne Premiéra 22. 2.

 ?? FOTO CINEMART ?? Zbyli si.
Dominic Sessa jako Angus Tully, Paul Giamatti jako profesor Paul Hunham a Da’Vine Joy Randolphov­á v roli Mary Lambové.
FOTO CINEMART Zbyli si. Dominic Sessa jako Angus Tully, Paul Giamatti jako profesor Paul Hunham a Da’Vine Joy Randolphov­á v roli Mary Lambové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia