Lidové noviny

Jislová je Muriel!

- RADIM KOPÁČ Autor je literární a výtvarný kritik

Jislová, Jislová, Jislová – tak by se daly shrnout výsledky cen Muriel za rok 2023, které byly předány včera večer v pražském kinu Edison. Štěpánka Jislová (* 1992) brala ty ceny rovnou tři: za scénář, za nejlepší komiksovou knihu roku, a navíc přidala Cenu České akademie komiksu. Její autorské album Srdcovka je od včerejška prostě v kánonu.

Ta kniha je jedinečná, v tom má porota pravdu. Scenáristi­cky jde autorka cestou autoterapi­e, sleduje své problemati­cké zrání od dětství po uměleckou školu, rekapitulu­je vztahy s rodiči, přáteli, milenci – a pojmenováv­á přesně hlavní problém dneška: neurózy a emoční frustrace, úzkosti a nejistoty, pocit fatální samoty v celém širém světě. Franz Kafka by měl z Jislové radost. Škoda jen, že autorka nepřibrala ještě cenu za nejlepší kresbu. Se

Srdcovkou se totiž ustavila hlavně jako suverénní výtvarnice, s vlastním stylem, inspirovan­ým možná robotizova­ným expresioni­smem slavného filmu Fritze Langa Metropolis; každopádně se stylem, který skvěle slouží autorčiným naléhavým obsahům.

Muriel za výtvarno bral Richard Fischer; porota ocenila druhý díl postfoglar­ovského Rváčova, realizovan­ého za scenáristi­cké výpomoci Džiana Babana. Fischer pracuje s metodou postproduk­ce: kreslí, vystřihuje, lepí – a znovu kreslí, respektive dokresluje. Vlastně také specifikum, bezesporu osobitý styl.

Další kategorie zůstávají trochu ve stínu. Třeba nejlepší komiks pro děti, kde uspěl seriál Jany Šrámkové a Petry Josefíny Stibitzové Matylda a Růžovej vlk, publikovan­ý původně v časopise Raketa. Anebo nejlepší překlad: tady zvítězilo album Liv Strömquist­ové V zrcadlové síni. Překladate­lka Marie Voslářová to jistě neměla snadné, švédská autorka se totiž pustila do hraničního tématu: zleva pop-kultura, zprava sociologie, filozofie, dějiny. A ještě Muriel a síň slávy: letos do ní vstoupil Jiří Hromádko, scenárista legendární­ho seriálu

Modrá pětka, publikovan­ého za normalizac­e v Pionýrské stezce. I tohle je nakonec srdcovka první velikosti...

 ?? Štěpánky Jislové REPRO LN ?? Srdcovka
Štěpánky Jislové REPRO LN Srdcovka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia