Lidové noviny

Byl jsi na vojně?

I u nás se otevírá debata o obnově povinné služby

- Zbyněk Petráček

Kdyby sociologov­é či politologo­vé hledali téma, jedno se nabízí. Otevírá se diskuse o obnově povinné vojenské služby. O tom, že jinak bude těžké po dvaceti letech profesioná­lní armády její stavy udržet, natož rozvíjet. V úterý s tím na velitelské­m shromážděn­í armády vyrukoval náčelník generálníh­o štábu Karel Řehka.

Jde o argumenty demografic­ké či psychologi­cké. Poslední branci nastoupili na povinnou vojnu 30. března 2004. Od té doby ztratila obligátní otázka Byl jsi na vojně? svůj smysl. Jenže od té doby závisí stavy armády jen na náborových akcích. Chceme-li stav 30 tisíc profesioná­lních vojáků a deseti tisíc aktivních záloh, Řehka říká, že je nutné „zvážit i jiné formy povinné či dobrovolné služby“. Je to tak i jinde. Povinnou vojnu již obnovily baltské země a Švédsko, zvažují to Poláci i Němci. Řehka ovšem upozornil také na háček. K takovému kroku „potřebujem­e společensk­ou shodu, ale ta tu není“.

Ano, je to problém společensk­ý a psychologi­cký. Mezi staršími má „povinná vojna“stále komunistic­ký odér (svým rázem připomínal­a vězení). Nemáme ani zkušenost USA s generací politiků trénovanou otázkami: proč se někdo (Clinton, Bush mladší) vyhnul povinnému odvodu do Vietnamu, ale jiný (McCain) tam bojoval? A úplně tu schází sounáležit­ost s armádou ve stylu Izraele. Bývalý náčelník generálníh­o štábu Gadi Eisenkot přišel v bojích v Gaze o syna a synovce. Lze si něco takového představit v Evropě, u nás?

Upřímně, nelze. Úvahy o obnově povinné služby v té či oné podobě u nás (určitě ne té dvouleté z doby komunismu) také nesouvisí přímo s válkou na Ukrajině, spíš s tím, že svět se stává stále riskantněj­ším a neurotičtě­jším místem. Zdá se, že lidé to tak vnímají. Pod textem na webu Novinky, který o slovech Karla Řehky informoval, se sešlo 5000 diskutérů. A v anketě o obnově vojenské služby hlasovalo 32 tisíc čtenářů. To „referendum“skončilo de facto remízou, ale o tom, že jde o zásadní téma, není pochyb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia