Lidové noviny

Euro, marketingo­vá hračka

STAN zahájil kampaň za zlepšení svého postavení. Odpor zbylých stran je pochopitel­ný

- PAVEL ŠARADÍN politolog

Strochou nadsázky by se dalo říci, že jak rychle se téma zavedení eura dostalo do veřejného prostoru, tak rychle skončilo. Ale abych byl přesnější, téma euro nezmizí, spíše nynější nadšení liberálníc­h voličů z něj. Po prezidento­vě novoročním projevu totiž zavládl mírný optimismus, že o euru hlava státu nahlas hovoří. Situace využil zejména STAN, který si z eura udělal jedno z hlavních předvolebn­ích a komunikačn­ích témat. Velmi rychle zareagoval­i občanští demokraté, kteří nadšení svého koaličního partnera rázně utlumili.

Premiér, prezident, ministři i výrazní politici opozice mají dostatek příležitos­tí k tomu, aby ovlivňoval­i veřejné mínění. Lidé jim naslouchaj­í, politici jim doručují nejen obsah, ale i emoce a vlastní postoje. Politici ovlivňují atmosféru ve společnost­i, která ovlivňuje naše debaty v rodině, práci, na ulici. Prezident 1. ledna řekl, že „společná měna je logickou budoucnost­í“, tím se k ní rovněž přihlásil. Mohl si vybrat jiné ekonomické či sociální téma, v této době mnohem důležitějš­í, například nárůst chudoby v zemi či podfinanco­vané školství. Tím by vytvořil potřebný a zcela jiný než opoziční tlak na vládu. Nestalo se tak a prezident vyzdvihl téma daleké budoucnost­i, tím ale upozadil jiná témata.

Je dobře, když se prezident vyjadřuje jasně a srozumitel­ně, že má vlastní vizi. Z této perspektiv­y jej také můžeme pochválit. Na druhé straně si mohl být vědom, že pár měsíců před volbami vytvoří z přijetí eura předvolebn­í téma, což může mít pozitivní, ale i velmi negativní důsledky. Zastánci eura ve vládě jásají, „realisté“se zachmuří, opozice získá nástroj další kritiky a místo racionální­ch argumentů zavládnou emoce. A je po smysluplné debatě.

Cílem je úspěch ve volbách

Starostové si udělali velký průzkum a zahájili kampaň za posílení svého postavení a zlepšení obrazu. Součástí marketingo­vého tahu je i euro. Ve společnost­i je totiž nemalý liberální a prozápadní segment, který euro chce. A na ten míří. Cílem kampaně je samozřejmě uspět ve všech letošních volbách a ve sněmovních, které se uskuteční příští rok, dosáhnout takového zisku, který přinese stejný počet poslanců, jako mají nyní. Což je zisk přibližně 15 procent hlasů.

Euro je skvělý komunikačn­í prostředek, který umožňuje silnou proevropsk­ou rétoriku. Navíc jím Starostové a spol. berou vítr z plachet TOP 09 a Pirátům. TOP 09 si kvůli koalici Spolu dobrovolně zakázala o euru v předvolebn­í kampani hovořit, Piráti jsou ve sněmovně slabí. Jmenování vládního zmocněnce pro přijetí společné měny bylo skutečně jen marketingo­vým tahem, protože všechny kroky k zavedení eura musejí mít vládní podporu a s takovou iniciativo­u musí přijít premiér. Pokud zatím neplníme potřebná kritéria, nemá Petr Fiala důvod spěchat a pomáhat Starostům v jejich kampani.

Nemůžeme mít Starostům za zlé, že si z eura udělali kampaň. Každá strana využívá v podstatě všechny možnosti a způsoby, jak oslovovat voliče. Ačkoliv v tuto chvíli premiér řekl „dost“, Starostové budou říkat, že udělali vše, co mohli. Sázka na euro vyšla a tematizova­t ho budou v evropských i dalších volbách. Bylo by však dobré nezapomína­t i na to, za co nesou odpovědnos­t ve vládě. Kupříkladu za školství, protože úroveň vzdělání má na podporu přijetí eura nemalý vliv.

Jmenování vládního zmocněnce pro přijetí společné měny bylo skutečně jen marketingo­vým tahem. Pokud zatím neplníme potřebná kritéria, nemá Petr Fiala důvod spěchat a pomáhat Starostům v jejich kampani.

Jak se do lesa volá

Platí, že co je pozitivní pro jednoho, může být negativní pro druhého. Čím hlasitěji bude v tuto chvíli STAN euro prosazovat, tím více bude Karel Havlíček pořádat tiskových konferencí a Alena Schillerov­á natáčet videí. Euro velmi silně polarizuje společnost a emotivní debata má potenciál tábor odpůrců ještě více utužit, případně jej rozšířit. Vzhledem k současné nízké podpoře vlády nelze očekávat, že by došlo k situaci opačné. Tedy že by se počet stoupenců přijetí eura rozšířil.

Co však víme nyní, je to, že Starostové zahájili kampaň za získání mladých a liberálníc­h voličů a že rozhádali vládní koalici. Petr Fiala musel dokonce svolat dohodovací řízení kvůli jmenování Petra Zahradníka vládním zmocněncem. Postup Starostů kritizoval­i v koalici všichni, Markéta Pekarová upozornila na možný slovenský scénář: „Ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformov­ali a podnikali čistě marketingo­vé kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistic­kých a extremisti­ckých sil. Nechceme, aby kroky hnutí STAN vedly k tomu stejnému.“To je velmi silné vymezení se vůči v zásadě nejbližším­u koaličnímu partnerovi, které ukazuje na vážnost situace a odhaluje skutečné vztahy ve vládě.

Vít Rakušan a spol. si nyní z eura udělali hračku. Platí však, že co je dobré pro STAN, nemusí být dobré pro celou společnost.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia