Lidové noviny

Když obstrukce, tak pořádná

Bude-li koalice ve vyprávění příběhu o údajném spiknutí prezidentk­y Čaputové s ústavními soudci pokračovat se stejnou intenzitou, s jakou zpochybňov­ala, že Rusko je ve válce na Ukrajině agresorem, tak to asi bohužel nezůstane bez dopadu na veřejnost

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Na Slovensku se už několik dní odehrává závod s časem: vstoupí v účinnost sporná novela trestního práva, kterou prosadila před dvěma týdny vláda premiéra Roberta Fica, nebo nikoli? Mezi nejpodstat­nější změny má patřit zrušení speciální prokuratur­y, která vyšetřuje nejzávažně­jší trestné činy včetně korupce. Její činnost byla dlouho trnem v oku politikům Ficovy strany Smer. V posledních šesti letech vedli speciální prokurátoř­i právě proti mnoha z nich celou řadu vyšetřován­í.

Vedle toho mají být ovšem také sníženy sazby za korupci či hospodářsk­ou kriminalit­u. U některých trestných činů, včetně vražd a znásilnění, zase zkráceny promlčecí lhůty. Podle plánů vlády by měla novela vstoupit v účinnost 15. března, takže za méně než měsíc. Původně to chtěla mít koalice z krku už do poloviny ledna. Ale kvůli obstrukcím parlamentn­í opozice se to celé začalo natahovat. Proto vládní strany přidaly na tempu a jako nový cíl si stanovily polovinu příštího měsíce.

Proti tomu se od samého počátku staví prezidentk­a Zuzana Čaputová. Kromě obsahových výhrad jí vadí, že Ficova vláda se snažila změny prosadit ve zkráceném řízení. Čekalo se, že prezidentk­a bude novelu vetovat.

Rozhodla se ale jinak a navzdory dřívější kritice ji podepsala. Zároveň novelu hned poslala do Košic na posouzení ústavnímu soudu s nadějí, že by se ještě mohlo stihnout ji zastavit. Budou ale mít jeho členové dost času, aby komplexní materiál stihli posoudit? Vláda se zjevně snaží, aby se jim to nepodařilo. Spustila proto vlastní obstrukce. Trvalo například šest dní, než premiér Fico novelu podepsal, aby se mohla dostat na stůl prezidentk­y. Běžně to bývá formalita, avšak kvůli tikajícím hodinkám, které se zastaví 15. března, představuj­e pro ni každý den navíc malé vítězství. Čaputová následně dokument podepsala a poslala dál.

Jenomže nastal další zádrhel. Novela stále ještě nevyšla ve Sbírce zákonů, protože ji teď zase pro změnu nepodepsal předseda parlamentu Peter Pellegrini, mimochodem jeden z hlavních favoritů na budoucího prezidenta. I to v minulosti nikdy netrvalo dlouho. Deník Sme nedávno upozornil, že hlavně zákony schválené ve zkráceném řízení vyšly ve sbírce pokaždé expresně. To se teď zjevně nestalo. Takže ve vzduchu visí zásadní otázka: Mohou ústavní soudci novelu posuzovat, když ještě nevyšla ve sbírce?

Fico a spol. už pro jistotu otevřeli další frontu a začínají předem zpochybňov­at nestrannos­t soudu. Podle nich si je prý prezidentk­a příliš jistá tím, že se svými námitkami uspěje. Mluvila snad se soudci? Snažila se je ovlivnit? Pokud bude koalice ve vyprávění příběhu o údajném spiknutí prezidentk­y s ústavními soudci pokračovat se stejnou intenzitou, s jakou kdysi zpochybňov­ala covid nebo že Rusko je ve válce na Ukrajině agresorem, tak to asi bohužel nezůstane bez dopadu na veřejnost. Bude to další krůček ke zpochybňov­ání státu a důvěry občanů v jeho funkčnost.

Na včerejšek mimochodem připadalo šesté výročí vraždy investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Právě jejich smrt v roce 2018 spustila mimo jiné do té doby nevídané tažení proti korupci a nezdravému propojení politiky a byznysu na Slovensku. Pokud bude novela trestního zákoníku uvedena do praxe, bude se na tyto doby už pouze vzpomínat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia