Lidové noviny

Nežádoucí ruština

Jaké jazyky se mají vlastně školáci učit

- Marek Hudema

Ministerst­vo školství zvažuje, kolik cizích jazyků a jaké by se měly učit děti na základních školách. Mají se totiž změnit rámcové vzdělávací programy, tedy předpisy toho, co školy mají učit. A podle ministra školství Mikuláše Beka by mezi jazyky neměla nejspíš být ruština.

V současnost­i se děti učí na základní škole dva cizí jazyky. Většinou se začíná angličtino­u, kterou má okolo 90 procent žáků. Pak přibude další řeč, jíž je nejčastěji němčina a hned potom následuje ruština. Ale někde se začíná i ruštinou. Ministr Bek se domnívá, jak řekl na serveru Seznam Zprávy, že začínat ruštinou je bizarní. O povinnosti učit se druhý cizí jazyk by se podle Beka mělo diskutovat, ale každopádně by to měl být „nějaký z relevantní­ch jazyků“. Pro ministra je to „na prvním místě němčina, francouzšt­ina, španělštin­a“.

V době internetov­ých překladačů jsou zdánlivě dva jazyky nadbytečné a stačila by angličtina, do které ostatně většina strojů obstojně překládá. Strojový překlad ale nenahradí umělecký originál ani řeč tváří v tvář. Asi má cenu učit se i další jazyky. Které jsou relevantní, to je otázka. Pokud bychom soudili dle rozšířenos­ti, pak je relevantní čínština a po angličtině a španělštin­ě i arabština. Ruština by snadno předběhla němčinu. Budeme ale hromadně učit na základních školách čínštinu a arabštinu? Asi ne. Pokud bychom zohledňova­li tradice a geografick­ou blízkost, němčina by na tom byla asi jako ruština.

Vymísťován­í ruštiny je vedeno spíš snahou získat politické body. Ano, určitý odpor k ruštině je po ruské agresi na Ukrajině pochopitel­ný. Ale opravdu přestaneme mluvit rusky a číst Puškina a Tolstého jen proto, že v Rusku vládne Vladimir Putin? A opravdu se chceme připravit o snadné kontakty s těmi Rusy, kteří jsou proti Putinovi, či o porozumění rusky mluvícím Ukrajincům? A o jazyk, který usnadňuje obchod s lidmi ze zemí bývalého Sovětského svazu? Goethe přece také neskončil po druhé světové válce na smetišti kvůli Hitlerovi a výuku němčiny dnes dokonce preferujem­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia