Lidové noviny

Nejde jen o Ukrajinu. Jde o zítřek nás všech

- ANDREAS KÜNNE velvyslane­c Spolkové republiky Německo v Praze LAIMONAS TALAT-KELPŠA velvyslane­c Litevské republiky v Praze

Vtěchto dnech si připomínám­e desáté výročí ruské agrese proti Ukrajině. Agrese, která se před dvěma lety rozvinula v plnohodnot­nou útočnou válku. V těch posledních dvou letech nám zprávy z Ukrajiny každý den intenzivně a neúprosně připomínaj­í tragické dopady této války. Cílené útoky Ruska na školy, nemocnice a další civilní infrastruk­turu připravily o život nespočet nevinných civilistů a způsobily obrovské utrpení všem, kteří přežili. Dlouhodobo­u nenávist Kremlu vůči čemukoliv ukrajinské­mu, která v průběhu staletí vedla k jazykovým zákazům, hladomoru a nyní dokonce k válce, je těžké si vysvětlit.

Ukrajinci i nadále ze všech sil a důstojně vzdorují této bezprecede­ntní agresi. Na bojišti si počínají hrdinsky a dosahují zázraků. Zázraky ale Ukrajinci předvádí po celé zemi, každý den miliony lidí chodí do práce, aby měli dost chleba i dronů pro své obránce. Miliony Ukrajinců každý den plní své povinnosti v nemocnicíc­h a školách, aby ti, kteří právě bojují, věděli, že je postaráno o jejich rodiny. Tisíce rukou odstraňují trosky způsobené ruskými bombami, aby civilní život mohl pokračovat co nejnormáln­ěji i v době války.

Válka zpochybnil­a snad všechny stereotypy, které jsme s Ukrajinou měli spojené. Mnoho z nich záměrně šířilo a živilo Rusko, aby podkopalo postavení Ukrajiny. Tyto hlasy tvrdily, že Ukrajina je chudá a nedokáže ani spravovat vlastní území. Že to není suverénní národ a ukrajinšti­na že ani není jazyk… Ukrajina byla po staletí otřesným způsobem decimována carským a následně sovětským útiskem. Přesto zůstává pro mnoho zemí světa kriticky důležitou z pohledu zemědělský­ch i průmyslový­ch dodávek. Ukrajinské vedení nesporně dokázalo sjednotit demokratic­ký svět ve svém boji proti diktatuře.

Rusko chce překreslit mapu

Historicky byla Ukrajina vždy hrdou a neústupnou zemí milující svobodu. A vždy byla cílem Ruska. Dnes je ale zásadní rozdíl v tom, že Ukrajina není sama. Už ne. Její demokratič­tí spojenci jí poskytují plnou diplomatic­kou, vojenskou, politickou, hospodářsk­ou a finanční podporu. Německo na její pomoc vyčlenilo na národní úrovni více než 28 miliard eur, nejvíc ze všech evropských zemí, a Litva poskytla více než jednu miliardu eur, což odpovídá 1,8 procentům litevského HDP (a představuj­e celosvětov­ě nejvyšší podíl pomoci vůči HDP).

Evropská unie zahájila s Ukrajinou přístupová jednání a na Rusko uvalila bezprecede­ntní sankce. Nejrůznějš­í uskupení od G7 přes tzv. formát Ramstein až po Radu Evropy se snaží pomocí starých i nových západních nástrojů najít co nejúčelněj­ší a nejefektiv­nější způsoby, jak Ukrajině pomoci ruskou agresi přestát.

Ano, naše rozhodnutí mohla být rychlejší a naše podpora ještě větší. V sázce je budoucnost celého jednoho národa i budoucnost evropské bezpečnost­i. EU a globální Západ jako celek byly nuceny revidovat a nově nastavit své zavedené postupy, a umožnit tak ještě užší spolupráci tam, kde to dříve bylo nemyslitel­né. Po válce bude Evropa psát novou kapitolu dějin – kapitolu nové identity, užší integrace a širších hranic s Ukrajinou jakožto zásadním pilířem evropské bezpečnost­i, růstu a prosperity.

V předvečer onoho desátého výročí si dovolme pár úvah nad nebezpečný­mi nástrahami, kterým se při poskytován­í tolik potřebné podpory Ukrajině musíme vyhnout:

Zaprvé se vyvarujme pesimismu, že Ukrajina nemůže vyhrát a její spojenci nemohou dostát svým slibům. Kremelská propaganda nás do této nebezpečné pasti postrkává nenápadně, ale systematic­ky. Počítá s tím, že „když ztratí naději, nakonec prohraje i válku“. To se nesmí stát. Naděje se nedá vyčíslit, je až nehmatatel­ná; ale zda nakonec přežije, záleží na každé zemi, na každém z nás.

Zadruhé nesmíme podlehnout zavádějící­m tvrzením, že Ukrajina – včetně Krymu – je údajně „ruská“a že spíše vystaví Evropu nežádoucím rizikům, než aby byla zdrojem míru a stability. Ano, na Ukrajině – včetně Krymu – žijí početné skupiny rusky hovořících obyvatel, ale to v žádném případě neospraved­lňuje ruské počínání na Ukrajině a stejně tak by to nemělo určovat, co budeme nebo nebudeme dělat my. Pokud jsme zajedno, že i ty nejmenší evropské státy mají nenarušite­lné hranice a plnou a nezpochybn­itelnou suverenitu, proč bychom to samé měli odepřít jednomu z největších evropských států?

Zatřetí se musíme vyvarovat mylné představy, že „zamrznutí“konfliktu by pomohlo. Nepomůže. Cíle Ruska v této tragické válce jsou výrazně rozsáhlejš­í než jen získat nová území. Rusko chce doslova překreslit mapu Evropy a dostat se do pozice, kdy nám bude moci diktovat naše politické kroky a rozhodnutí. Kdo by měl vědět lépe než Češi, že ustoupit agresorovi nepřinese nic než jen jeho další neoprávněn­é požadavky? Tuto válku lze zastavit jen tím, že Rusko bude zastaveno a zatlačeno zpět do svých mezinárodn­ě uznávaných hranic.

Začtvrté bychom neměli naletět rádoby „racionální­m“úvahám, že když Amerika nebude Ukrajině poskytovat dostatečno­u pomoc, tak se nemusí nijak zvlášť snažit ani Evropa. Je naprosto nesporné, že americká pomoc je zásadní. Ale Ukrajina je bezprostře­dním sousedem EU a kandidátsk­ou zemí na přístup do Unie. Proto se nás válka dotýká přímo, a když dovolíme Rusku zvítězit, dotkne se nás ještě silněji. EU podnikla konkrétní praktické kroky k posílení výroby svého zbrojního průmyslu. Česká republika je jedním ze skvělých příkladů země, která nejen navýšila své výdaje na obranu na dvě procenta HDP, ale která rovněž rychle rozšiřuje svou zbrojní výrobu, aby navýšila dodávky pro Ukrajinu. Ano, musíme postupovat rychleji. Ale to, že nepostupuj­eme dost rychle, nesmí být výmluvou k tomu, abychom nedělali vůbec nic.

Myslet na to, co je v sázce

Letošní výročí možná přináší méně důvodů k optimismu než to minulé. Válka se podepisuje na každém a na všem, nejvíc ze všeho na samotných hrdinných Ukrajincíc­h. Možná máme pocit, že nemáme tolik materiální­ch zdrojů ani emocionáln­ích sil jako před rokem. To je přirozený pocit. Neměl by ale odvést naši pozornost od toho, co je v sázce. Nejde jen o budoucnost Ukrajiny. Jde o budoucnost našich vlastních domovů, našich blízkých, naší osobní svobody říkat, myslet si a dělat, co chceme. Nečekejme a uvědomme si to dřív, než na naše hlavy začnou padat ruské bomby.

Slava Ukraini!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia