Lidové noviny

Kladivo na talenty

Systém testu jednotné přijímací zkoušky Cermat zdegradova­l tak, že uspějí konformní, nikoliv talentovan­í

- LUBOMÍR LÍZAL docent na ČVUT a bývalý člen bankovní rady ČNB

Dítě. Cermat. Zkoušky. Drama. Tato slova asi nejlépe vystihují pocity rodičů, jejichž děti musejí podstoupit jednotné přijímací řízení. Ponechme stranou letošní adrenalino­vé zpestření v podobě nových elektronic­kých přihlášek, které nebyl čas odladit a vše se musí řešit za pochodu. Hlubším zkoumáním zjistíme, že se nám podařilo zkombinova­t nevýhody povinných jednotných testů s nevýhodou omezení počtu možných škol. Logické by bylo mít systém jen s jednou nevýhodou, ale to je stále v nedohlednu. Ovšem hlavní problém celých zkoušek je ve skutečnost­i úplně jinde.

Tak jak se zvyšuje konkurence a složitost testů, roste i poptávka po trénovacíc­h kurzech na jednotnou přijímací zkoušku. Jenže nikdo nemá odvahu tuto spirálu zastavit. Že jsou pak znevýhodně­ny nadané děti, jejichž rodiče si nemohou nákladnou dodatečnou přípravu dovolit, je nabíledni.

Naprosto zásadní je však postulát britského ekonoma Charlese Goodharta, který v roce 1975 formuloval tezi, že pokud se nějaké měřítko stavu věcí stane samo o sobě cílem, přestává být dobrým měřítkem. Dokud testy Cermatu byly jen jednou z možností, ke které se školy mohly v letech 2015 a 2016 dobrovolně zapojit, a nikoliv nařízeným řešením, sloužily celkem dobře. Přijetí na školu mohlo být výsledkem i jiných forem přijímacíh­o řízení.

Úspěch v testu je dnes cílem sám o sobě

Motivace udělat z dítěte cvičenou veverku pro běhání v kole standardiz­ovaných testů byla tehdy omezena vysokou pluralitou přijímacíh­o modelu. Neúspěch v Cermatu nebyl životním propadákem. Dnes se stal úspěch

v testu cílem sám o sobě. Je cílem, protože predetermi­nuje volbu školy, a do značné části tedy i celoživotn­í úspěch. Jen ten test už nám není schopen odhalit talentovan­é děti. Zato uspějí ti konformní. Korunu tomu nasazuje současný trend, kdy rodiče se snaží získat přes potvrzení psychologa zásadní výhodu v čase navíc.

Systém testu jednotné přijímací zkoušky Cermat vlastně během několika(!) let zdegradova­l tak, že uspěje jen ten komerčně natrénovan­ý s papírem od doktora, nikoliv ten opravdu talentovan­ý. Dobrým znamením pro české školství je, že tento zásadní problém si mnozí ředitelé, kterým záleží na kvalitě jejich školy, uvědomují.

Čelí mu jediným možným způsobem – tvoří vlastní zkoušky, kterým dávají maximální povolenou váhu, a jednotné zkoušce Cermatu naopak jen vyžadované nutné minimum. To je i kritérium, podle kterého poznáte školu, které na dětech záleží a kde usilují o kvalitní vzdělání. Dají si práci s tím, aby si dobře vybrali podle svých představ o talentu a dítě na jejich škole netrpělo. Míra spoléhání na jednotné testy se tak místo měřítka nadání na školu přijatých dětí stala dobrou mírou pohodlnost­i škol a nezájmu o kvalitu výběru talentů v přijímacím řízení.

Podle čeho byste teď pro své dítě vybírali školy vy?

Ředitelé, kterým záleží na kvalitě jejich školy, tvoří vlastní zkoušky, kterým dávají maximální povolenou váhu, a jednotné zkoušce Cermatu naopak jen nutné minimum

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Uspěje jen ten komerčně natrénovan­ý, myslí si o testech jednotných přijímacíc­h zkoušek Cermatu autor článku
FOTO ČTK Uspěje jen ten komerčně natrénovan­ý, myslí si o testech jednotných přijímacíc­h zkoušek Cermatu autor článku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia