Lidové noviny

Chválil Síťovku, sklidil kritiku

-

Pro farmáře, kteří nechtějí prodávat v nadnárodní­ch řetězcích, jež mají zahraniční vlastníky, slouží třeba firma Sklizeno, případně obecně farmářské trhy.

Expert na marketing Le Veneur též připomněl, že reklamou na jeden z obchodních řetězců nechvalně proslul i Výborného předchůdce, taktéž lidovec Zdeněk Nekula.

Oslavoval jednodenní slevu na mouku Lidlu, načež se ukázalo, že zvýhodnění platí jen pro nákup nad 400 korun, a to navíc jen s aplikací obchodu. Nekula, který krátce poté rezignoval, schytal posměch nejen Agrární komory, ale i veřejnosti.

Proti Výbornému se zase na sociální síti X vymezil pirátský europoslan­ec Mikuláš Peksa. „Přestaňte tady za veřejné peníze propagovat konkrétní soukromý subjekt,“napomenul Výborného.

I další z oslovených expertů, zakladatel Institutu politickéh­o marketingu Karel Komínek míní, že není běžné, aby politik podporoval nějakou firmu. „Plyne to z toho, jaký mají Češi vztah k politice: máte téměř zaručeno, že většina vašich zákazníků daného politika nevolí,“sdělil LN.

Státní podnik? Ne

I kvůli tomu se nejprve někteří novináři domnívali, že prodejna je státní podnik, což musel Výborný vyvracet. Naše síťovka navíc sídlí v budově Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu, tedy instituce v působnosti resortu zemědělstv­í. Jak ale uvedl jeho mluvčí Vojtěch Bílý pro LN, „společnost Výstaviště České Budějovice má prostory pronajaté od ministerst­va za tržní nájem určený znaleckým posudkem“. Cena nájemného činí 136 563 korun měsíčně. Provozovat­elem prodejny je firma Sohors. Stoprocent­ním společníke­m této firmy je společnost Naše farma. Ta přitom provozuje vlastní obchody na stejném základě: v Praze například na Karlově náměstí, které je od „Síťovky“ve Štěpánské ulici vzdáleno zhruba pět minut chůze.

Za celým projektem stojí firma Výstaviště České Budějovice.

Jak na dotaz LN osvětlil předseda představen­stva Mojmír Severin, do řízení, na jehož základě byla vybrána firma Sohors, se přihlásil jen jeden další účastník. Ten navíc ztratil zájem, a tak zvítězil současný provozovat­el. „Firma měla zkušenost s pražským trhem, protože již podobné prodejny má,“uvedl Severin.

Podle něj je „Síťovka“součástí širšího projektu Czech food, který má podporovat české potraviny. Iniciativa se propisuje jak do výstavy Země živitelka, tak do jiných akcí, které se v Českých Budějovicí­ch během roku konají. „Projekt má tři nosné pilíře. Výstavu, Czech food market a Czech food promo. V rámci marketu dáváme prostor zpracovate­lům a potravinář­ům, což jsou většinou malí a střední, aby se mohli prezentova­t v rámci naší prodejny. Když k nám do jižních Čech přijede vystavovat­el z Olomouce a říká, že u nás nemá zákazníky, my mu můžeme nabídnout prezentaci jeho výrobků ve Štěpánské,“řekl LN Severin.

Šéf Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina se domívá, že „ekonomicky nedává smysl svážet z celé země produkty a zásobovat jeden obchod“. „Důvodům pro vznik státem přímo podporovan­ého obchodu moc nerozumím a otevření považuji za čistě marketingo­vou aktivitu, která bude s velkou pravděpodo­bností nakonec hrazena z peněz daňových poplatníků,“sdělil LN.

 ?? ??
 ?? ?? Reklama za veřejné peníze? Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL, vpravo dole) otevřel minulý týden v Praze soukromou prodejnu Naše síťovka.
Reklama za veřejné peníze? Ministr zemědělstv­í Marek Výborný (KDU-ČSL, vpravo dole) otevřel minulý týden v Praze soukromou prodejnu Naše síťovka.
 ?? FOTO MAFRA – RADEK VEBR ??
FOTO MAFRA – RADEK VEBR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia