Lidové noviny

Němci opět zhoršili výhled ekonomiky

-

Německá ekonomika letos podle aktualizov­aného odhadu vlády vykáže růst jen o 0,2 procenta. Na tiskové konferenci v Berlíně to včera oznámil spolkový ministr hospodářst­ví Robert Habeck. Za důvody zhoršení výhledu označil hospodářsk­é dopady války na Ukrajině a také pokles světového obchodu, na kterém německá ekonomika závisí. Ještě loni v říjnu vláda čekala na letošek růst o 1,3 procenta. Výraznější oživení německé ekonomiky nastane podle Habecka až v příštím roce, kdy by se hrubý domácí produkt (HDP) mohl zvýšit o jedno procento a kdy míra inflace podle odhadu klesne na dvě procenta.

„Nacházíme se v geopolitic­ké krizi,“řekl Habeck. „Úroveň světového obchodu, na kterém HDP Německa extrémně závisí, je nízká. Jsou znát dopady inflace a rovněž vzrostla úroveň úspor (obyvatel),“uvedl ministr hospodářst­ví o problémech, kterým německá ekonomika čelí.

Hned na úvod ministr vysvětlil, že dopady souvisejí s invazí ruských vojsk na Ukrajinu před takřka dvěma roky. V této souvislost­i upozornil, že německá vláda jako první krok musela zajistit zásobování země energiemi a ve druhém kroku stabilizov­at ceny energií. „I to se podařilo, ačkoli musíme říct, že ještě nejsme na úrovni před válkou,“podotkl.

Jako řešení nynější složité hospodářsk­é situace Německa vidí Habeck sérii opatření. „Musíme dělat víc, musíme urychlit reformy a musíme udržet a zlepšit konkurence­schopnost Německa ve světě,“apeloval.

Habeck zhoršení výhledu avizoval už před týdnem, kdy na řemeslnick­ém veletrhu v Lipsku prohlásil, že růstová očekávání jsou dramaticky špatná. „Takhle pokračovat nemůžeme,“řekl tehdy. Zhoršený vývoj komentoval i ministr financí Christian Lindner, který situaci označil za nepříjemno­u a za nebezpečno­u ze sociálního hlediska.

Německý hospodářsk­ý institut Ifo už v lednu snížil odhad letošního růstu HDP na 0,9 procenta. Od loňského září, kdy institut na letošek počítal s růstem ekonomiky o 1,4 procenta, to bylo již druhé zhoršení. Za dva týdny Ifo zveřejní jarní prognózu, která zohlední i stávající problémy německé ekonomiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia