Lidové noviny

Smartwings se vrátily do českých rukou

-

Aerolinky Smartwings se plně vrátily pod kontrolu českých akcionářů. Oznámily to včera v tiskovém prohlášení. Téměř poloviční podíl dosud zprostředk­ovaně vlastněný čínskou společnost­í CITIC koupila česká firma Prague City Air majitelů Smartwings Group Jiřího Šimáněho a Romana Vika, vyplývá z informací od letecké společnost­i.

Cenu transakce firmy po vzájemné dohodě nebudou zveřejňova­t, uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

„Dne 20. února 2024 byl dokončen nákup 49,92 procenta akcií ve společnost­i Smartwings, a. s., mezi kupujícím, společnost­í Prague City Air, a prodávajíc­ím, společnost­í Rainbow Wisdom Investment Limited,“oznámila Dufková. Právě přes Rainbow Wisdom Investment držela podíl 49,92 procenta ve Smartwings čínská firma CITIC. „Smartwings, a. s., se tak dostávají zpět plně pod kontrolu českých akcionářů, kteří křížově vlastní 100 procent akcií ČSA a Smartwings,“doplnila Dufková.

Konec Zemanovy čínské éry

Informace o transakci přichází poté, co zájem o vstup do aerolinek Smartwings ztratila izraelská letecká společnost Israir. O koupi podílu ve Smartwings jednala podle svých prohlášení pro akciovou burzu v Tel Avivu právě se CITIC. Čínská firma získala podíl ve Smartwings v roce 2016, šlo o jednu z čínských investic prosazovan­ých tehdejším prezidente­m Milošem Zemanem. Kupujícím tehdy byla čínská státní skupina CEFC, po jejímž krachu převzala aktiva další státní společnost CITIC.

Prague City Air vznikla předloni v lednu a stala se investorem leteckého dopravce ČSA, který se v březnu 2021 ocitl kvůli vysokým dluhům v úpadku. Soudem povolená reorganiza­ce ČSA pak skončila předloni v létě. Během let ale ČSA přišly o většinu letadel i linek, hlavním českým dopravcem jsou nyní Smartwings.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia