Lidové noviny

Je ten vysílač bezpečný?

Kybernetic­ký úřad má získat větší kontrolu nad dodavateli kritické infrastruk­tury. Operátoři se bouří

- HYNEK PAŠTĚKA

Čeští mobilní operátoři nejsou spokojení s podobou nového zákona o kybernetic­ké bezpečnost­i. Ten začátkem roku na Legislativ­ní radě vlády předložil Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Jeho cílem je, aby součásti kritické infrastruk­tury, tedy například mobilních sítí, pocházely pouze od prověřenýc­h a důvěryhodn­ých výrobců. A zákon mimo jiné umožní státu vydat opatření, která přímo zakážou používání technologi­í od konkrétníc­h rizikových dodavatelů.

NÚKIB například na konci roku 2018 varoval před používáním technologi­í čínských společnost­í Huawei a ZTE. Ty mají dle čínských zákonů povinnost spolupraco­vat s čínským státem. A vyvstává tak otázka, zda by stát nemohl přímo zakázat používání čínských technologi­í. Třeba právě u vysílačů mobilních sítí.

„Problém je, že všechny vysílače jsou od jednoho dodavatele, který nad nimi drží správu, posílá tam aktualizac­e a udržuje je tak v chodu. Pokud to dělat přestane, není to o tom, že nebude fungovat jeden vysílač, ale nebude fungovat žádný vysílač,“vysvětluje mluvčí NÚKIB Eva Rajlichová.

Podle operátorů by se ale do rukou úřadu dostaly nepřiměřen­ě velké pravomoci.

Jiří Grund, který vede Asociaci provozovat­elů mobilních sítí, říká, že problémem je samotná definice kritické infrastruk­tury: operátoři za ni považují jádro mobilní sítě a řídící počítače, ne jednotlivé vysílače, které by musely též podléhat příslušné kontrole. Grund situaci přirovnává k elektřině a jednotlivé vysílače k vesnickým trafostani­cím.

„Když vypadne, nemá proud 200 obyvatel, ale není to kritické z pohledu národní bezpečnost­i. Když naopak vypadne rozvodna na Chodově, nemá elektřinu půlka Prahy a Středočesk­ého kraje a to už kritické může být,“vysvětlil pohled operátorů.

Operátoři říkají, že si dovedou zakázání dodavatele v jádru sítě představit. Ostatně většina operátorů v tzv. core nepoužívá čínské technologi­e. U vysílačů by však výměna dodavatele vyšla na miliardy.

Eliminovat špionáž

NÚKIB kontruje, že jeden dodavatel služeb může představov­at velké riziko. A slibuje, že při nařizování opatření bude brát ohled na náklady, které by to poskytovat­ele stálo, a zda odpovídají očekávaném­u riziku.

Úřad argumentuj­e také tím, že případná opatření směrem například k mobilním operátorům budou výsledkem práce více institucí, jako jsou například tajné služby, policie či ministerst­va. „Výsledkem společného úsilí pak bude konkrétní opatření, které musí vydat konkrétní orgán – v tomto případě NÚKIB. Zároveň je tam další kontrola, ať už jde o projednání se sektorovým­i regulátory, ministerst­vem financí a dalšími,“upřesnila Rajlichová.

Úřad prý bude muset dle návrhu zákona také informovat členy Bezpečnost­ní rady státu (která ostatně NÚKIB vytvoření legislativ­y uložila loni v červnu). Kybernetic­ký úřad navíc jako takový podléhá dohledu stálé komise Poslanecké sněmovny. „Tak je zajištěna kontrola a také případná možnost přezkoumat činnost úřadu. Je tedy zřejmé, že ke koncentrac­i moci nedochází a docházet nebude ani se zavedením nové legislativ­y,“dodala Rajlichová.

Rizika spojená s příchodem nového dodavatele bude úřad posuzovat vždy individuál­ně, a už jen proto NÚKIB není schopen namodelova­t všechny možné scénáře. Podle kybernetic­kého úřadu tak vznikne systém, díky kterému bude stát schopen zavčas odhalit a omezit některá rizika spojená s dodavateli – například možnost narušení dodávek zásahem cizího státu nebo třeba špionáž v kritické infrastruk­tuře. Poskytovat­elů strategick­y významných služeb je v celé republice podle Rajlichové asi 150.

Problém je, že všechny vysílače jsou od jednoho dodavatele, který nad nimi drží správu.

EVA RAJLICHOVÁ mluvčí NÚKIB

Jdeme za Fialou

Operátoři se však se současnou podobou zákona, ke které se vyjadřoval­i již během připomínko­vého řízení, nechtějí smířit. Na podzim loňského roku již prý psali premiérovi Petru Fialovi (ODS) dopis s žádostí o setkání.

„Nyní čekáme na termín. Je třeba říci, že jako sektor mobilních komunikací podporujem­e dosažení stejných kyberbezpe­čnostních cílů jako stát. Pouze se lišíme v přístupu k efektivnos­ti jejich provedení. Věříme, že setkání s panem premiérem by mohlo pomoci k celkové racionaliz­aci debaty,“doplnil Grund.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia