Lidové noviny

Po daních pojištění. Za pár týdnů

Podání přehledů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečen­í se nevyhne žádná osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Jaké termíny a pravidla pro podání platí?

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí LN

První polovina roku přináší pro OSVČ řadu administra­tivních povinností. Mezi ně patří podání přehledů o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a Českou správu sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). Konkrétní nejzazší termín se bude lišit podle toho, kdy podnikatel podá daňové přiznání.

Pokud OSVČ podá daňové přiznání na finanční úřad do 2. dubna 2024 osobně, elektronic­ky nebo prostředni­ctvím daňového poradce, termín pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu i ČSSZ bude 2. května 2024.

Při podání daňového přiznání elektronic­ky prostředni­ctvím datové schránky či prostředni­ctvím portálu finanční správy po 2. dubnu 2024, avšak do termínu 2. května 2024, je lhůta pro podání obou přehledů prodloužen­a do 3. června 2024. A v případech, kdy za OSVČ daňové přiznání podá daňový poradce po 2. dubnu 2024, bude termín pro podání obou přehledů 1. srpna 2024.

Hrozí pokuta až 50 tisíc korun

„Informaci o tom, jak a kdy bylo daňové přiznání podáno, vyplní OSVČ v daném přehledu,“upozorňuje

Jan Kašpar, daňový poradce ze společnost­i KODAP Liberec. Oba přehledy, tedy jak pro zdravotní pojišťovnu, tak pro ČSSZ, musí podat každá OSVČ, která vykonávala samostatno­u činnost aspoň část roku.

„Pokud OSVČ byla v průběhu roku 2023 pojištěna u více zdravotníc­h pojišťoven, musí podat

přehled ke zdravotním­u pojištění všem těmto zdravotním pojišťovná­m,“doplňuje Kašpar.

Termíny je dobré si pohlídat. Pokud totiž OSVČ nedodá přehledy v daných termínech, bude příslušná instituce jejich předložení vyžadovat. A s tím už mohou být spojeny sankce. Mají podobu pokuty až padesát tisíc korun za nepodání

přehledu. „Kromě toho hrozí také penále za každý den prodlení z dlužné částky pojistného,“říká Kašpar. Dodává, že penále je vyměřeno nejen při pozdní úhradě pojistného, ale i při úhradě nižší částky pojistného oproti částce, která měla být zaplacena.

Přehledy je nutné zpracovat a podat na předepsaný­ch formuláříc­h. Chodit pro ně nikam nemusíte. Všechny zdravotní pojišťovny i ČSSZ mají dnes již formuláře dostupné na svých webových stránkách, kde je také lze elektronic­ky vyplnit.

Elektronic­ké formuláře mají kontrolní mechanismy

„Výhodou vyplnění elektronic­kého formuláře je nutnost vyplnit pouze vstupní údaje a formulář provede výpočty automatick­y,“vysvětluje Kašpar. „Zároveň v sobě mají formuláře kontrolní mechanismy, které umožňují před tiskem a podáním provedení kontroly, zda jsou všechna potřebná pole správně vyplněna.“Po vyplnění lze přehledy vytisknout a poslat poštou nebo podat elektronic­ky.

Mezi oběma pojistnými systémy jsou ale kromě jistých společných rysů také významné rozdíly.

Pojistné v přehledu pro zdravotní pojišťovnu se stanoví podle vyměřovací­ho základu, který se určí jako 50 procent daňového základu. Tím se rozumí dílčí základ daně z příjmů ze samostatné činnosti podle zákona o daních z příjmů, jež jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob. „V přehledu přitom OSVČ zohlední pouze příjmy ze samostatné činnosti. Další příjmy, například příjmy ze zaměstnání, kapitálové­ho majetku, nájmu nebo ostatní příjmy, uvedené v daňovém přiznání pak do výpočtu celkového pojistného nevstupují,“popisuje Kašpar. Pojistné se vypočte následně jako 13,5 procenta z vyměřovací­ho základu.

Jakmile máte vypočítaný vyměřovací základ, je třeba ho porovnat s minimálním vyměřovací­m základem. Pokud by byl vypočtený vyměřovací základ nižší než minimální, je pojistné počítáno z minimálníh­o vyměřovací­ho základu. Minimální pojistné na zdravotní pojištění za rok 2023 činilo 13,5 procenta z 241 944 Kč, tedy 32 664 Kč.

V podaném přehledu pro zdravotní pojišťovnu OSVČ započte OSVČ zaplacené zálohy proti celkovému vypočteném­u pojistnému a výsledkem bude buď přeplatek, nebo nedoplatek. „Doplatek zdravotníh­o pojištění je splatný do osmi dnů od podání přehledu,“upozorňuje Michal Jelínek, daňový expert a partner společnost­i V4 Group. Nikoliv tedy až po uplynutí lhůty pro jeho podání, jak by si mnozí mohli myslet.

V případě přeplatku si může OSVČ zvolit, zda si přeplatek nechá vyplatit, či zda jej použije na úhradu dalších záloh. „Přeplatek zdravotní pojišťovna vyplatí pouze za předpoklad­u, že neeviduje u OSVČ žádný dluh,“upřesňuje Kašpar. Nová výše zálohy – minimální nebo vypočtená – je splatná již v měsíci podání přehledu.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Přehledy pojištění je třeba podat do měsíce po uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání
FOTO SHUTTERSTO­CK Přehledy pojištění je třeba podat do měsíce po uplynutí lhůty pro podání daňového přiznání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia