Lidové noviny

Krize mladého šampiona?

Je mu teprve dvacet let, na svém kontě už ale má dva grandslamo­vé tituly. Jenže od toho posledního z loňského Wimbledonu se Carlos Alcaraz trápí. Co se s nadějným Španělem děje?

- MARKÉTA PLŠKOVÁ

Stihl odehrát jen dva fiftýny, než ho přepadla nesnesitel­ná bolest kotníku. Po forhendové­m returnu se vracel zpět do středu kurtu, jenže nešťastně došlápl na pravou nohu a svalil se na zem. Tak začal rychlý konec Carlose Alcaraze na antukovém turnaji v Riu de Janeiro.

Na pomoc mladému Španělovi hned přispěchal jeho soupeř Thiago Monteiro, který Alcaraze odvedl na lavičku za fyzioterap­eutem.

„Už první dojem byl dost špatný, kotník mě opravdu dost bolel a nemohl jsem chodit,“líčil pak Alcaraz pro web ATP Tour.

„Bál jsem se, že bude těžké v zápase pokračovat, když se to nezlepší.“

Jeho obavy se po pár minutách na kurtu naplnily.

Ještě sice stihl Brazilci sebrat podání, sám pak ale o svůj servis přišel. A hned po druhém gamu za stavu 1:1 prohlásil: „Končím.“

„Necítil jsem se líp, naopak, kotník mě začal bolet čím dál víc. Kdybych v utkání pokračoval, mohl bych si přivodit vážné problémy. A to jsem nechtěl, proto jsem radši skrečoval,“vysvětlil.

Zatím není jasné, jak vážné zranění Alcaraze postihlo.

„Musím se poradit s lékaři, abych věděl, co bude dál,“odvětil mladík.

Jenže co kdyby pochrouman­ý kotník ambiciózní­ho Španěla vyřadil byť jen na pár týdnů ze hry?

Pak by mohl Alcaraz přijít o důležitá tenisová klání.

Vždyť 3. března se má v exhibičním zápase utkat s legendární­m krajanem Rafaelem Nadalem, jen o tři dny později začíná prestižní podnik v Indian Wells, který by určitě neměl zmeškat.

„Doufám, že budu připravený, ale nikdy nevíte. Fyzioterap­eut říkal, že by moje zranění snad nemělo být vážné, tak budu doufat, že to tak opravdu bude.“

Na prestižní americké „tisícovce“má totiž obhajovat titul a spoustu bodů, které potřebuje, aby udržel pozici světové dvojky.

Dost cílevědomě totiž o jeho místo usiluje jiný mladík – Jannik Sinner z Itálie, jenž ovládl letošní Australian Open i následný podnik v Rotterdamu.

O dva roky mladší Alcaraz naposledy opanoval loňský Wimbledon, od té doby se dostal do jediného finále a nebyl schopný se vrátit zpátky na vrchol světového žebříčku před Novaka Djokoviče.

Ale proč? Vždyť předtím byl jediný, kdo srbského krále proháněl a dokázal ho sesadit z trůnu.

„V posledních měsících Carlosově hře něco chybí, řekla bych, že především disciplína,“míní expertka Eurosportu Laura Robsonová. „Nehraje tak, jak jsme u něj byli zvyklí. Snaží se vymýšlet všemožné šílené údery, ale to na výhru ve velkých zápasech zkrátka nestačí,“všímá si. „Samozřejmě je fajn, že se snaží obohacovat svou hru a nemá strach, ale musí se trochu ustálit. Na druhou stranu ho budeme sledovat nejspíš dalších patnáct let, pořád je ještě hrozně mladý.“

S čímž souhlasí i další expert a vítěz sedmi singlových grandslamo­vých titulů Mats Wilander.

„Nechceme, aby ztratil to tenisové nadšení, jen si musí maličko urovnat strategii v hlavě.“

A pokud společně s tím vyřeší i občasná zranění, může se do budoucna stát neporazite­lným.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Problémy v Riu. Zraněný Carlos Alcaraz zápasí s bolestí.
FOTO PROFIMEDIA Problémy v Riu. Zraněný Carlos Alcaraz zápasí s bolestí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia