Lidové noviny

Satoranský o drsné sezoně v Barceloně i reprezenta­ci

- STANISLAV KUČERA

Po téměř roce a půl se vrátil do národního týmu. Znaven dosavadním průběhem sezony, v níž s Barcelonou podstoupil přes 50 zápasů, ale s úsměvem, protože katalánské­mu velkoklubu se i jeho zásluhou daří.

„Moc jsem se za klukama do reprezenta­ce těšil,“přiznává elitní basketbali­sta Tomáš Satoranský.

Když český dres oblékl naposledy, kalendář ukazoval září 2022. Reprezenta­nti tehdy v osmifinále mistrovstv­í Evropy nestačili na Řecko, v pátek se shodou okolností střetnou se stejným soupeřem, odstartují proti němu kvalifikac­i o postup na kontinentá­lní šampionát v příštím roce. Na duel v Athénách s favoritem skupiny navážou pondělním mačem v Pardubicíc­h proti Velké Británii.

Satoranský je na rozdíl od předešlých srazů, které se konaly v průběhu klubové sezony, k dispozici, protože světová federace FIBA se dohodla s Euroligou, že se jejich kalendáře nebudou krýt. A ostřílený rozehrávač tuto novinku pochopitel­ně vítá.

„Už jsem byl rozhodnutý dlouho dopředu, že přijedu, spíš šlo o to, abych neměl zdravotní komplikace. A naštěstí mi tělo drží, i přes tu strašnou porci zápasů,“vyprávěl Satoranský na včerejším setkání s novináři.

Do Poděbrad, kde se basketbali­sté na reprezenta­ční misi připravují, dorazil lehce zkroušen nedělní porážkou ve finále španělskéh­o poháru Copa del Rey, v němž Barcelona nestačila na tradičního rivala Real Madrid.

„Bohužel jsem nepřijel s titulem, což je zklamání, ale na druhou stranu na to tady v nároďáku můžu rychle zapomenout.“

Dvaatřicet­iletá česká opora, která v kariéře stihla mimo jiné šest sezon v NBA, se tak už soustředí na novou výzvu v podobě Řecka. Dál mají Češi ve skupině Velkou Británii a Nizozemsko, na mistrovstv­í Evropy v příštím roce postoupí první tři celky.

„Řekové jsou samozřejmě největšími favority skupiny,“cítí Satoranský. „I díky domluvě mezi FIBA a Euroligou, že můžou euroligoví hráči reprezento­vat, tak mají skoro celý tým z Olympiakos­u a Panathinai­kosu.“

Satoranský původně plánoval, že se k reprezenta­ci připojí se spoluhráče­m z Barcelony Janem Veselým,

zkušený pivot ale nakonec vzhledem k nabitému programu zvolil odpočinek. I tak ale Češi poskládali nejsilnějš­í tým od zmíněného EuroBasket­u 2022, jehož skupinu hráli doma v Praze.

„Je dobře, že jsme se takhle setkali. Plán je jasný – postoupit na mistrovstv­í. Zápasy v Řecku a doma s Británií jsou prvním krokem, musíme si ale zvyknout na nového trenéra a jeho styl,“zdůrazňuje Satoranský.

On sám kouče Ocampa, který loni v létě vystřídal Ronena Ginzburga, dobře zná. Od 17 do 22 let se od něj učil v Seville. „Nejvíc mě změnil v tom, abych o basketbalu přemýšlel jako profesioná­l,“vzpomíná Satoranský.

Na nového šéfa lavičky si musel zvykat i v Barceloně, kde před sezonou Šarunase Jasikeviči­use nahradil Roger Grimau.

„Do hry přináší víc klidu, není to takový charakter jako Šaras. Postupně se začíná cítit líp a zvyká si. Zatím pod ním máme dobré výsledky, ale v Barceloně se sezona vždycky hodnotí až po konci.“

Katalánci v Eurolize okupují druhou příčku, v domácí soutěži ACB jsou třetí.

Satoranský doufá, že mu zocelení, které v aktuální obtížné sezoně získal, pomůže, aby znovu táhl českou reprezenta­ci. S národním družstvem má totiž ještě velké plány.

„Hrát na dalším mistrovstv­í Evropy je pro mě velká motivace. Vždycky, když budu zdravý, budu chtít reprezento­vat,“ujišťuje. „Myslím, že náš tým má hlad po úspěchu, což je vždycky první krok ke společným cílům.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia